Magazin Dedeman Sfantu Gheorghe

Volumul tranzacţiilor imobiliare comerciale, creştere de 30% în 2020

19.03.2021

Tranzacţii imobiliare comerciale. Volumul tranzacţiilor imobiliare comerciale a ajuns anul trecut la 900 de milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de 2019, conform unei analize a companiei de consultanţă imobiliară JLL România. 15% dintre aceste investiţii au fost făcute de antreprenorii locali. Astfel, companiile autohtone au început să prindă încredere în investiţiile imobiliare din sectorul comercial (office, retail, industrial şi hotelier).

Tranzacţii imobiliare comerciale. Antreprenori români

Piaţa de investiţii imobiliare a devenit, prin urmare, o alternativă din ce în ce mai atractivă pentru antreprenorii români. Aceştia sunt interesaţi să îşi diversifice instrumentele prin care să-şi plaseze capitalul obţinut din alte business-uri. De la o medie de aproximativ 5% din volumul anual investit în active imobiliare comerciale în 2018, capitalul de origine locală a ajuns să cumuleze 15% din valoarea pieţei de investiţii în 2020.

”În ultima perioadă am văzut un număr important de oameni de afaceri români care investesc în imobiliare, în special în achiziţii de proiecte existente, fie după ce şi-au vândut business-urile pe care le-au adus la un nivel de maturitate, fie pe lângă dezvoltarea afacerilor care i-au consacrat. Dacă în primele etape ale pieţei imobiliare moderne, antreprenorii români au evitat să investească în proprietăţi comerciale, acest lucru s-a schimbat dramatic în decursul ultimilor 3 ani”, a declarat directorul departamentului Capital Markets JLL România, Andrei Văcaru.

Tranzacţii imobiliare comerciale. Dedeman

Grupul Dedeman, care deţine cel mai mare lanţ de bricolaj din România, este probabil cel mai bun exemplu de investitori autohtoni care şi-au diversificat portofoliul achiziţionând proprietăţi imobiliare. În 2019, afacerile Dedeman au ajuns la aproape 1,6 miliarde de euro. Compania a investit până acum în imobiliare peste 300 milioane de euro.

Există un număr mare de antreprenori mai puţin cunoscuţi publicului larg care au investit în proiecte de mai mici dimensiuni. Este vorba în principal sume de sub 20 milioane de euro per proiect.

Un trend în toată regiunea

Ţara noastră urmează astfel trendul care se manifestă deja în regiune. Astfel, dacă ne referim la Ungaria sau Cehia, vedem că în ambele ţări capitalul autohton ocupă un rol foarte important pe piaţa investiţiilor imobiliare. În Ungaria, în 2020, 47% din volumul tranzacţiilor a fost realizat de investitori locali. Pe de altă parte, în Cehia procentul ajunge la 39%.

Citeşte şi Ce produse Decathlon se vor găsi în supermarketurile Auchan?