Tranzacțiile imobiliare din Cluj – Napoca. Valoarea tranzacțiilor imobiliare în 2018, în Cluj Napoca, a fost de aproape 642 milioane de euro. Nivelul este dublu comparativ cu anul 2014, când se înregistrau tranzacții în valoare de 284 milioane de euro.
Anul trecut, valoarea totală a tranzacțiilor a avansat cu 8% față de anul precedent, respectiv cu 41% față de anul 2016.
Tranzacțiile imobiliare din Cluj – Napoca. Apartamentele
Ponderea cea mai semnificativă din totalul tranzacțiilor au reprezentat-o apartamentele, cu 64% din total.
Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacționate a fost de 1.287 EUR/mp. Costul este cu 8% mai mare față de prețul mediu pe metru pătrat de 1.211 EUR/mp înregistrat în 2017.
Tranzacțiile imobiliare din Cluj – Napoca. Credite bancare
Achizițiile imobiliare finanțate din credite bancare au fost de 33% din valoarea totală tranzacționată, față de 31% în anul 2017.
Achizițiile făcute de persoanele fizice (81% din valoarea tranzacționată) au fost finanțate în proporție de peste 80% din surse proprii.
Achizițiile persoanelor juridice au reprezentat 19% din valoarea tranzacțiilor, fiind finanțate predominant prin credite, în proporție de 92%.
De asemenea, 66% dintre cumpărători provin din județul Cluj, pe când aproape 32% vin din alte județe ale țării, iar sub 2% provin de peste granițe.
Tranzacțiile imobiliare din Cluj – Napoca. Date cheie
Cartierul cu cele mai puține tranzacții este cartierul Făget, iar cel cu cele mai puțin valoroase tranzacții este cartierul Bulgaria.
Strada Soporului este strada cu cele mai valoroase (~45,7 mil. EUR) și numeroase tranzacții (672 tranzacții).
Aproximativ 67% din volumul tranzacțiilor realizate au avut un cumpărător local.
Cel mai frecvent au fost tranzacționate parcele de teren cu suprafețe cuprinse între 500 și 1.000 mp.
Cel mai des au fost tranzacționate apartamente cu suprafețe utile cuprinse între 35 și 55 mp.
67% din tranzacțiile cu proprietăți imobiliare sunt finanțate din surse proprii.
Cele mai multe tranzacții, precum și cea mai mare valoare lunară a tranzacțiilor s-au înregistrat în luna octombrie, aprox. 67,5 mil. EUR.
Cea mai scumpă casă tranzacționată este localizată în centru, în zona străzii Moților, tranzacția fiind încheiată la 650 mii EUR.
Cel mai scump teren a fost tranzacționat în cartierul Borhanci la 400 mii EUR.
Mănăștur a rămas cartierul cu cele mai multe tranzacții (1.032 tranzacții), iar Centrul este în 2018 cartierul cu cele mai valoroase tranzacții (~73,6 mil. EUR).
Cea mai valoroasă tranzacție a fost realizată de către o persoană juridică și include o clădire de tip comercial în valoare de peste 8,7 mil. EUR amplasată în zona străzii 21 Decembrie 1989.
Achizițiile persoanelor juridice reprezintă 19,2% din valoarea tranzacțiilor Top 10 cele mai valoroase tranzacții PJ însumează peste 27% din cele aprox. 123,1 mil. EUR tranzacționate de PJ în 2018.
Studiul a fost realizat de o echipă din cadrul companiei de consultanță Veridio compusă din evaluatori membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, coordonată de Adrian Vascu, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.
Citește și CFR a lansat licitațiile pentru modernizarea a 23 de gări