Stiri: Sanatate

Remdesivir pentru coronavirus

Tratament coronavirus. A început procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19

29.04.2020

Tratament coronavirus. Ministerul Sănătăţii anunţă că a fost demarat procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. Marţi dimineaţa au avut loc primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor.

Tratament coronavirus. Cine va primi acest tratament?

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu coronavirus. Aceştia trebuie să aibă vârsta de cel putin 18 ani.

Condiţii

De asemenea, ei trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)

Tratament coronavirus. Ordin de ministru

Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și folosirea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Ordinul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia și utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Tratament coronavirus. Aparate pentru tratarea cu plasmă

În acest moment există aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în:

  • București
  • Timișoara
  • Iași

Ministerul Sănătății suţine donarea voluntară de sânge și produse de sânge. Prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare în rândul populatiei, în beneficiul pacienților.

Citeşte şi Amenzi ANCOM 2020. Ce companii au fost sancţionate în primele trei luni ale anului?