Stiri: Sanatate

Vaccin antiacnee: Progrese remarcabile făcute de cercetători

03.09.2018

Un vaccin antiacnee sună prea bine să fie adevărat. Pare de necrezut, dar oamenii de ştiinţă tocmai au făcut un pas mai aproape de acest obiectiv. Aceştia au descoperit că efectele unei toxine, numită CAMP, care ar declanşa acneea, pot fi reduse prin tratamentul cu o serie de anticorpi. Cel puţin, acesta este rezultatul în cazul unui studiu realizat pe şoareci.

Transformarea acestor anticorpi într-un vaccin va fi complicată. Dar, cel puțin acum, cercetătorii au o idee despre ce ar putea să funcționeze cel mai bine în tratamentul acneei.

Vaccin antiacnee: O afecţiune complexă

Descoperirea reprezintă un important pas înainte, întrucât acneea, care mai este cunoscută şi sub denumirea de acnne vulgaria, reprezintă o afecţiune complexă.

Acneea este cauzată, în special, de o bacterie numită Cutibacterium. Acest tip de bacterie nu face întodeauna rău pielii noastre. De cele mai multe ori doar stă pe pielea noastră şi nu dă niciun simptom.

Oamenii de ştiinţă abia acum încep să înţeleagă de ce bacteriile declanşează acneea la unii oameni şi la alţii nu. Ceea ce este clar e faptul că utilizarea de antibiotice pentru tratarea acneei nu doar că deseori nu funcţionează, dar are şi o serie de efecte secundare care nu trebuie ignorate.

Vaccin antiacnee: Ce tratamente se folosesc în prezent?

Doctorii tratează, în prezent, acneea severă fie cu tratamente hormonale(cum ar fi contraceptivele), fie cu izoretoină – mai bine cunoscută sub numele de Roaccutane.

Din păcate şi aceste tratamente vin cu propriile lor efecte secundare. Unele sunt mai severe decât altele, însă cel mai rău este că terapiile pentru acnee menţionate mai sus nu au rezultate pe termen lung sau, în unele cazuri, nu funcţionează deloc.

Şi, în acest context este nevoie de noi tratamente pentru acnee. Vaccinul antiacnee reprezintă o terapie pe care medicii vor cu tot dinadinsul să o dezvolte.

Vaccin antiacnee: Teste pe şoareci

Oamenii de ştiinţă lucrează la un vaccin pentru acnee de câțiva ani buni. Aceştia au publicat testele lor pe şoareci, iar rezultatele sunt promiţătoare.

Unul dintre vaccinurile testate are rezultate destul de bune. Acesta reduce inflamaţiile şi, inclusiv, acneea.

Următorul pas al cercetătorilor este să vadă dacă vaccinul antiacnee funcţionează la fel de bine şi în cazul oamenilor.

Cercetarea a fost publicată în revista Journal of Investigative Dermatology.

Citeşti şi Noi descoperiri privind folosirea ketaminei pentru tratarea depresiei