Stiri: Sanatate

Vaccinuri decontate în 2024.

Vaccin antigripal gratuit 2020. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

30.09.2020

Vaccin antigripal gratuit 2020. Ministerul Sănătăţii a anunţat că pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire continuă campania de vaccinare antigripală gratuită. Instituţia a finalizat distribuirea unei noi tranșe de 70.000 doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor cu vârsta cuprinsă între şase luni și trei ani la care este recomandată vaccinarea.

Vaccin antigripal gratuit 2020. 3 milioane de doze

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a cumpărat 3 milioane de doze de vaccin gripal. Vorbim de o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți.

Pe data de 14 septembrie 2020, Ministerul Sănătății a început campania de vaccinare prin distribuția primelor 330.000 doze către direcţiile de sănătate publică în vederea începerii imunizărilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc.

Vaccin antigripal gratuit 2020. Persoanele cu risc

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Din categoriile de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, în această perioadă, specialiștii au recomandat vaccinarea, cu prioritate, pentru:

  • copiii cu vârste între 3 și 5 ani, în special a celor care sunt la prima imunizare de acest fel, și care necesită 2 doze, la interval de 30 de zile
  • gravidele
  • persoanele, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială
  • personalul sanitar

Campania se desfăşoară în cabinetele medicilor de familie

Campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să cumpere vaccinul în vederea imunizării.

De asemenea, instituţia solicită unităților farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal.

Mai mult, respectarea regulilor de igienă reprezintă o regulă esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Citeşte şi Rezidenţiat 2020. Când are loc examenul? Locuri, grile şi Tematică pentru Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie