Producatori

VCST Automotive Production, furnizori de soluții premium pentru industria de automotive

01.07.2018

Compania urmărește atingerea unei cifre de afaceri de 42 de milioane de euro până în anul 2020. Producătorul de componente auto VCST Automotive Production Alba, subsidiara locală a grupului belgian VCST, a efectuat în ultimii doi ani investiții noi pentru extinderea și eficientizarea operațiunilor din țara noastră. Compania a extins spațiile de producție, a construit o cantină nouă pentru angajați și spații sociale noi, dimensionate pentru creșterea preconizată a afacerii. Portofoliul de clienți al VCST s-a diversificat, de asemenea, firma desfășurând colaborări noi cu nume importante din industria de automotive, precum Audi și Porsche, extinzând totodată și colaborarea cu compania Ford, păstrând în același timp, colaborările cu clienți importanți din portofoliu, precum General Motors, DAF, Perkins sau Volkswagen.

Anul trecut, VCST Alba a avut o cifră de afaceri de 26 de milioane de euro și un număr de 322 de angajați, estimându-se ca până în anul 2020 cifra de afaceri să atingă valoarea de 42 de milioane de euro

Pe piața din România, în iulie anul acesta, compania va celebra 5 ani de la inaugurare, VCST Automotive Production reprezintă astăzi un nume important. Domnul Corneliu Pricope, Plant Manager VCST Alba ne-a declarat că „Probabil, cu excepția Renault (Dacia), suntem singurii producători de roți dințate folosite la transmisia foarte precisă a mișcării de rotație în interiorul motorului, pentru a asigura funcționarea corelată a diferitelor subansamble în România. Există confuzia generală că producem roți pentru cutii de viteze, ceea ce este fals. Ca în fiecare domeniu, există competiție, iar noi, ca grup, suntem poziționați ca furnizori de soluții la un nivel calitate – preț superior, în gama premium.”

Satisfacerea cerințelor clienților face parte din filozofia de afaceri a companiei VCST Automotive Production, iar activitățile care contribuie la realizarea acestui deziderat sunt evaluate și îmbunătățite permanent.

Inovațiile departamentului de R&D și investițiile în extinderea producției

Compania VCST Automotive Production a adus, de-a lungul timpului, numeroase inovații în procesul de producție, inovații ce au contribuit la diferențierea față de competitorii din piață. De menționat ar fi conceptul original de roată dublă (asamblată cu element elastic) care preia jocul din angrenare în timpul accelerației și decelerației, reducând astfel nivelul de zgomot în motor. O altă inovație importantă constituie și modul original de asigurare a jocului de montaj în motor prin adaos presetat, care este eliminat după primele rotații ale motorului, fără a influența funcționarea ulterioară a acestuia sau ungerea.

Pe lângă elementele inovatoare aduse în procesul de producție, VCST a efectuat în permanență investiții care au avut în vedere modernizarea utilajelor și a tehnologiilor, astfel încât acestea să ofere competitivitate pe termen lung și sustenabilitate în ceea ce privește cerințele tot mai mari privind calitatea produselor.

Planurile de investiții din ultimii trei ani, care susțin dezvoltarea și creșterea cifrei de afaceri a VCST, includ investiții de peste 42 de milioane de RON în 2016, investiții de peste 30 de milioane de RON în anul 2017, iar pentru anul 2018 sunt estimate investiții de peste 40 de milioane de RON.

Conducerea companiei este, de asemenea, interesată de perfecționarea angajaților: „Investițiile în resursele umane sunt susținute de programe de instruire specializate. Din păcate, învățământul nu furnizează resurse care să satisfacă cerințele industriei prelucrătoare decât la un nivel foarte precar, iar noi, utilizând cele mai noi și performante tehnologii existente pe piață, suntem obligați să folosim resurse importante pentru acest lucru, atât interne cât și externe”, a continuat domnul Corneliu Pricope.

Din totalul investițiilor efectuate în 2017, aproximativ 18,5  milioane de RON reprezintă extinderea spațiilor de producție, a celor sociale, spațiilor pentru birouri și cantina pentru angajați

Avantajele competitive ale companiei și evoluția pieței de componente auto

Piața de componente auto din țara noastră este una foarte dinamică, consideră domnul Pricope, care a precizat că printre cele mai importante avantaje competitive ale VCST Automotive Production sunt oferirea de produse care conțin și soluții pentru problemele clienților, deci cu valoare adăugată mare, focus pe calitate și îmbunătățirea acesteia prin generalizarea soluțiilor găsite pentru un produs la toată gama și pentru toți clienții, implicarea activă în rezolvarea oricăror probleme întâmpinate de clienți și constanta preocupare pentru creșterea eficienței și a vitezei de reacție în găsirea celor mai potrivite soluții.

„Deși se observă și este evidentă tendința de trecere către mașini cu propulsii mai puțin poluante, majoritatea produselor noastre sunt utilizate în motoare noi, aflate la începutul ciclului de viață, acestea fiind cerute de piață încă 3-5 ani, cel puțin. Avem capabilitățile tehnice și tehnologice să ne adaptăm modificărilor impuse de noile tipuri de propulsii care necesită, de asemenea, transmisii bazate pe roți dințate, și deja departamentele implicate sunt în contact cu potențialii clienți pentru identificarea noilor proiecte pentru perioada 2021-2023. Deci sunt optimist privind viitorul nostru, bazat pe competentele de excepție pe care grupul nostru le are”, a mai adăugat domnul Pricope.

Premise de dezvoltare pentru viitor

Compania VCST Automotive Production s-a reinventat, acum făcând parte din grupul belgian BMT. Structura nouă a grupului și expertiza în diverse domenii, unde roțile dințate sunt utilizate, dar și desfășurarea geografică excelentă care asigură prezența pe toate piețele de interes, oferă accesul la continua dezvoltare a afacerilor într-un mod sustenabil și eficient. Planurile de afaceri ale companiei sunt stabilite pentru următorii trei ani acestea fiind dezvoltate permanent pentru a asigura sustenabilitate operațiunilor de producție pentru următorii cinci ani.