Stiri: IT&C

Viteza internet Romania

Topul judeţelor din România cu cea mai bună viteză de internet

18.08.2020

Viteză internet România. Statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România elaborate de ANCOM pe baza testelor din aplicația Netograf.ro arată că în 2019 românii au experimentat viteze medii de download la nivel național de 148,95 Mbps pentru internetul fix și 24,79 Mbps pentru internetul mobil. Viteza este în creștere față de anii precedenți.

Viteză internet România. Internet fix

Testele realizate de utilizatori pe platforma Netograf.ro și aplicația Netograf pentru terminale fixe arată că în 2019 viteza medie de download la nivel național pentru internetul fix a crescut cu 10% față de anul 2018, până la 148,95 Mbps, în timp ce viteza medie de upload a ajuns la 110,73 Mbps, în creștere cu 8% față de anul anterior.

Viteză internet România. Statistici la nivelul județelor

Vitezele medii de download pentru conexiunile de internet fix înregistrate la nivel de județ sunt în creștere comparativ cu anii 2018 și 2017, cu variații între 106,38 Mbps (Covasna) și 150,15 Mbps (București).

Aceeași tendință de creștere se poate observa și în cazul vitezelor de transfer de date realizate prin conexiunile de internet mobil, unde viteza medie de download variază în anul 2019 între 11,74 Mbps (Gorj) și 36,2 Mbps (Suceava).

„Vitezele de transfer de date atinse de utilizatorii care au efectuat teste prin intermediul Netograf ne arată că, la nivel național, capacitatea rețelelor a crescut semnificativ în 2019 față de anii precedenți. Este în bună măsură rezultatul continuării investițiilor operatorilor atât în implementarea fibrei optice și a echipamentelor de rețea de capacitate sporită, în cazul internetului fix, cât și în implementarea tehnologiilor 4G la nivelul rețelelor radio de acces, în cazul internetului mobil. Am văzut acest lucru, de altfel, și la începutul acestui an, în contextul izolării și al muncii de acasă, când rețelele fixe și mobile au susținut foarte bine creșterile de trafic de aproximativ 25%”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.

Internet pe mobil

Pentru terminalele mobile, viteza medie de download a fost de 24,79 Mbps, respectiv o viteză medie de upload de 12,63 Mbps pentru internetul mobil la nivel național pe parcursul anului 2019, ambele în creștere cu aproximativ 8% față de anul 2018.

Statisticile cuprinse în Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet în 2019 au fost realizate pe baza unui număr de 275.969 teste valide efectuate prin intermediul celor trei tipuri de aplicații Netograf: web, aplicații pentru terminale fixe și aplicații pentru terminale mobile (Android și iOS).

Citeşte şi Rezultate Conpet Ploieşti 2020. Anunţul făcut de companie