Stiri: Economie

A patra revolutie industriala si economia Romaniei

România riscă să rateze a patra revoluție industrială

17.09.2019

A patra revoluție industrială. Fără adoptarea noilor tehnologii, țara noastră riscă să rămână în urma statelor din regiune. Astfel, într-o economie globală, în care noile tehnologii fac tot mai mult diferența, este necesar ca România să treacă la noile modele economice. Vorbim de roboți, digitalizare și automatizare. Însă, fără investiții în tehnologie, România va rata a patra revoluție industrială, Industry 4.0. În plus, economia românească va pierde semnificativ la capitolul competitivitate. Aceastea sunt concluziile unui sondaj efectuat în rândul investitorilor de Frames, la comanda Academia Industrială.

A patra revoluție industrială. Impactul asupra economiei

Oamenii de afaceri și managerii intervievați în cadrul Barometrului ,,Factory 4.0. Cum influențează noile tehnologii economia românească’’, sunt conștienți de impactul tot mai mare pe care inovația și tehnologia îl au în economie.

Astfel, 92% dintre ei consideră că noile tehnologii (roboți, IoT, 5G, RPA, etc.) vor influența semnificativ economia românească.

Robotizarea, pe primul loc

Robotizarea se află în prim-plan. Ea este menționată de 80% dintre respondenți.

Pe următoarele locuri se află:

 • RPA (folosirea software-ului și inteligenței artificiale pentru automatizarea proceselor) și IOT (Internet of Things – gadgeturile conectate la internet) – 52% dintre respondenți
 • tehnologia 5G – 36% dintre respondenți

”Implementarea robotizării, automatizarea proceselor, optimizarea fluxurilor de producție cu ajutorul software-urilor dedicate și AI – sunt elemente care vor face tot mai mult diferența la capitolul competitivitate. Un bun exemplu îl constituie industria auto acolo unde marii jucători, focusați încă pe motoarele cu combustie internă, pe procesele clasice de producție, încep să piardă din relevanță în fața companiilor care lansează, cu succes, automobile electrice construite aproape integral de roboți. Economia românească, investitorii trebuie să se focuseze pe noile tehnologii, pentru a nu rata cursa globală pentru competitivitate”, a declarat Marius Hărătău, manager Academia Industrială.

A patra revoluție industrială. Domenii

Chestionați care ar fi domeniile din economie în care noua revoluție industrială își va găsi locul, 80% au indicat agricultura și IT. Pe următoarele locuri se află:

 • industria prelucrătoare
 • servicii
 • comerț

,,Dincolo de boom-ul din sectorul IT, agricultura este considerată ca având cel mai mare potențial de dezvoltare economică în România. Adoptarea inovației în acest sector este de natură să optimizeze fluxurile de producție și să scoată agricultura din zona meteo-sensibilă. De la semințe adaptate schimbărilor climatice la instalații de irigații inteligente, tractoare și semănători autonome și culturi monitorizate cu drone, multe dintre tehnologii au început, deja, să fie implementate.’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

A patra revoluție industrială. Pregătirea angajaților

Automatizarea, robotizarea, software-ul, inteligența artificială nu își vor găsi un loc optim în economie până ce angajații nu vor fi pregătiți pentru implementarea acestor soluții.

Conform studiului, 62,5% dintre respondenți au afirmat că, la ora actuală, angajații din România nu dispun de competențele digitale necesare proceselor de producție de tip Industry 4.0, bazate pe operarea platformelor software, decizii bazate pe analiza datelor, interacțiunea cu sistemele virtuale, etc.

Cea mai mare nevoie de instruire este în domeniul planificării producției, menționată de 87,5% dintre intervievați, în sectoarele:

 • eficienței energetice (85%)
 • mentenanței (75,2%),
 • logistica producției (62,5%)
 • financiar (57,6%)
 • resurse umane (52%)
 • calitate (37,5%)
 • achiziție și negocieri (25,2%)

”Fără angajați pregătiți, instruiți să ofere suportul necesar implementării noilor tehnologii, firmelor le va fi dificil să treacă la noul nivel de dezvoltare. Într-o economie în care forța de muncă bine calificată este tot mai rară, fidelizarea angajaților prin programele de perfecționare continuă trebuie să fie în prim-plan”, arată concluziile barometrului.

A patra revoluție industrială. Se tem sau nu românii de roboți?

Sondajul mai arată un lucru interesant. 63,6% dintre respondenți au declarat că nu se tem pentru locul de muncă chiar dacă, urmare a implementarii soluțiilor Industry 4.0, multe dintre business-uri vor înlocui forța de muncă clasică cu cea automatizată, realizată de roboți și programe de operare.

36,3% dintre respondenți se află în cealaltă tabără, a celor care cred că noile tehnologii vor duce la dispariția locurilor de muncă.

”Răspunsurile arată un progres semnificativ în ceea ce privește percepția românilor legată de robotizare. Dacă, în trecut, teama de tehnologie era preponderentă, accesul la informație, noua realitate economică i-a făcut pe mulți să vadă schimbarea, să înțeleagă că dispariția unor locuri de muncă, urmare a implementării tehnologiei, determină înființarea altor joburi, chiar mai bine plătite”, a declarat Marius Hărătău, manager Academia Industrială.

Economia României, într-un moment de răscruce

A patra revoluție industrială surprinde economia românească într-un moment de răscruce. Cu toate că, în statistici, se află pe un trend de creștere, dezechilibrele macro-economice tind să se accentueze.

”Importăm prea mult, producem prea puțin, vindem încă prea multe resurse cu un nivel de prelucrare redus, deficitele se acumulează. De la agricultură la industria auto, de la siderurgie la construcții, economia românească întârzie, cu mici excepții, să adopte soluțiile de ultimă generație. Este o problemă de capital, în primul rând, finanțarea business-ului românesc fiind grevată de ratingurile scăzute, generate, în primul rând, de lipsa de predictibilitate. Cu un cadru fiscal optimizat și bine ancorat, cu un aparat administrativ care să susțină investițiile strategice, de viitor, și cu o politică de promovare eficientă, România are șanse semnificative să ardă etapele. Plecăm de la zero în multe domenii, costurile de implementare sunt mai reduse. România are, astfel, o șansă nesperată, să treacă la o economie inovativă, adaptată noilor realități”, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Conform acestuia, un lucru este sigur: ”Fără adoptarea noilor tehnologii, România riscă să rămână în urma țărilor din regiune”.

Citește și Wetterbest preia Cortina WTB