Stiri: Finante

Investitii imobiliare Romania

Se temperează activitatea fondurilor de capital privat din Europa Centrală

30.01.2020

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 28 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2900

Activitatea fondurilor de capital privat din Europa Centrală ar putea încetini. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey. Temperarea vine în condițiile în care aproximativ jumătate din participanții la sondaj (46%) afirmă că se așteaptă ca situația economică să se înrăutățească în lunile următoare.

Activitatea fondurilor de capital privat. Creșterea economică

În ciuda acestor previziuni îngrijorătoare, economiile celor mai multe țări din Europa Centrală cresc de două-trei ori mai repede decât cele ale statelor din Europa de Vest. Polonia estimează un avans de 3,5%, În România, avansul va fi de 3,1% în 2020. Pe de altă parte, în zona euro creșterea economică va ajunge la doar 1%.

Încrederea profesioniștilor din cadrul firmelor de private equity (PE) din Europa Centrală a scăzut treptat în ultimii doi ani. Aceasta a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani. Activitatea lor, deja în scădere în 2019, ar putea continua să se reducă. Acest lucru se întâmplă potrivit estimărilor a mai mult de un sfert din respondenți (27%).

Activitatea fondurilor de capital privat. Investiții noi

Procentul celor care se așteaptă să-și concentreze eforturile pe investiții noi în următoarele luni este în scădere în ultimii patru ani. S-a ajuns de la 73% în 2016, la 52% în cea mai recentă ediție a studiului.

În ceea ce privește valorile tranzacțiilor, 69% din cei chestionați estimează că acestea vor rămâne la același nivel.

Apetitul pentru vânzare este stimulat de:

  • previziunile economice prudente
  • prețurile mari

Așadar, un sfert dintre respondenți (25%) declară că se vor concentra pe acest aspect în următoarea perioadă.

Activitatea fondurilor de capital privat. România, o piață a vânzătorilor

„În acest moment, România pare să fie o piață a vânzătorilor, însă așteptările lor privind prețurile s-ar putea ajusta ușor, în condițiile în care acestea e posibil să scadă în 2020, după cum spun 48% dintre respondenți. Totuși, observăm în continuare un apetit mare al fondurilor de private equity pentru tranzacții în România, cei mai mulți dintre jucătorii locali fiind implicați activ în astfel de proiecte, mai ales în calitate de cumpărători”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport în Tranzacții, Deloitte România.

Activitatea fondurilor de capital privat. Cele mai atractive active

Liderii de piață sunt considerați în continuare cei mai atractivi pentru cumpărători. 62% dintre respondenți se așteaptă ca aceste businessuri să fie cele mai competitive.

Trebuie remarcat și că o zecime dintre participanții la studiu cred că start-up-urile vor fi cele mai căutate de cumpărători. Acestea reprezintă un segment de piață care a apărut pe radarele investitorilor în 2015.

Cele mai mari tranzacții din România

„Cele mai multe tranzacții din România în care au fost implicate firme de PE în 2019 au fost achiziții și este îmbucurător să observăm că, pe lângă jucătorii care sunt activi în România de ceva timp (investiția Mezzanine Management în PetStar, preluarea de către Abris Capital a Global Technical Group și a Dentotal Protect, achiziția de către Innova a Optiplaza și a Optical Network, preluarea de către Mid Europa Partners a unor clinici și integrarea lor în rețeaua Regina Maria), am asistat și la primele achiziții locale ale unor fonduri noi: investiția Highlander Partners în Ares, a celor de la Greenbridge Partners în Rus Savitar, a celor de la CEE PE în Flash Lighting Services, Brise Group și Farmavet-Pasteur. Apropo de premiere, merită menționată și prima achiziție efectuată de o firmă locală de private equity, și anume investiția Morphosis Capital în DocProcess” a adăugat Radu Dumitrescu.

Acesta a mai spus că, ținând cont de investiția Blackstone Group de 175 de milioane de euro în Superbet, este încrezător că în România vor putea activa firme mai mari de PE în viitorul apropiat.

Activitatea fondurilor de capital privat. Investitorii activi

Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România, spune că în România, activitatea fondurilor de private equity a continuat să crească pe partea de cumpărare. S-au înregistrat un total de 22 de tranzacții în 2019, față de 11 în 2018. Valoarea estimată a fost de aproximativ 2 miliarde de euro.

”Ne așteptăm ca acești investitori să rămână activi în 2020, însă e posibil ca valoarea totală a tranzacțiilor să fie mai mică, dat fiind că în 2019 a existat o situație atipică, și anume au fost încheiate două tranzacții mari”, a afurmat Ioana Filipescu Stamboli.

Citește și Tehnologia 5G. Noi măsuri anunțate de Comisia Europeană