Stiri: Energie

Faliment RADET

Sierra Quadrant cere schimbarea administratorului judiciar al RADET

22.02.2019

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Electrocentrale București SA (ELCEN) a propus creditorilor Regiei Autonome de Distribuție a Agentului Termic RA București (RADET) analiza oportunității schimbării administratorului judiciar al regiei, firma Rominsolv SPRL.

Administrator judiciar RADET. Motivare

Această propunere este motivată de acțiunile Rominsolv SPRL. Mai exact, este vorba de refuzul în mod constant și total nejustificat de a implementa soluția optimă pentru ieșirea din insolvență a RADET. Astfel, tergiversarea restructurării RADET reprezintă o amenințare directă la adresa întregii acțiuni de modernizare a arhitecturii sistemului de termoficare din București.

Administrator judiciar RADET. Ce spune conducerea Sierra Quadrant?

”Întreaga responsabilitate pentru agravarea situației regiei este a administratorilor RADET. Aceștia refuză în mod constant să dea curs solicitărilor creditorilor RADET de modificare a Planului de reorganizare în oglindă cu Planul de reorganizare al ELCEN. Planul a fost aprobat de creditori încă din septembrie 2018. Rominsolv SPRL nu trebuia decât să adopte, la rândul său, un plan de reorganizare care să fie compatibil și coordonat cu cel aprobat de creditorii ELCEN și care să includă o finanțare certă asumată de către Consiliul General al Municipiului București. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat până astăzi”, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

Administrator judiciar RADET. Un plan viabil de restructurare

Reprezentanții Sierra Quadrant consideră că Rominsolv SPRL nu a efectuat demersurile pentru a asigura un plan viabil de restructurare.

În plus, varianta propusă votului Adunării Creditorilor RADET de către administratorul judiciar nu întrunește condițiile de legalitate și viabilitate pentru a putea fi votată de către creditori.

Propunerea a fost discutată în ședința Comitetului Creditorilor RADET (Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Engie România și Electrocentrale București SA) care a avut loc joi, 21 februarie 2019.

Administrator judiciar RADET. Solicitări

În cadrul ședinței, ELCEN, principalul creditor al RADET, a înaintat două solicitări:

– prezentarea de către Rominsolv SPRL a motivelor care au determinat creșterea datoriilor RADET

– prezentarea de către Rominsolv SPRL a motivelor pentru care nu au finalizat recuperarea creanței de 715.352.764 lei

Administrator judiciar RADET. Acumularea de datorii

Sierra Quadrant mai atrage atenția și asupra acumulării datoriilor, accentuării deteriorării stării rețelei de distribuție a apei calde și a căldurii, amplificării pierderilor de agent termic din sistem. În plus, neaccesarea finanțării europene pentru reabilitarea acestuia sunt de natură să determine efecte negative pe termen lung.

Administrator judiciar RADET. Soluții necesare

Compania reiterează disponibilitatea ca, împreună cu toți factorii implicați, să participe la identificarea în cel mai scurt timp a soluțiilor necesare pentru transferarea activității de producere și distribuție a agentului termic către orice entitate identificată de Muncipalitate.

Administrator judiciar RADET. Strategia de reorganizare a ELCEN

,,Indiferent ce soluție va identifica Municipalitatea, aceasta trebuie să fie în conformitate cu strategia de reorganizare a ELCEN, să includă sursa de finanțare pentru activitățile curente și creanțele către ELCEN și să fie aprobată în Consiliul General, conform legii. Susținem reorganizarea acestei societăți, însă doar cu recuperarea creanțelor creditorilor’’, afirmă Ovidiu Neacșu.

Citește și Vânzările de smartphone-uri, în scădere