Logistica

Aeroportul Internațional Sibiu, în continuă dezvoltare

01.06.2016

Tranzitul de pe aeroport este influențat de poziția geografică și diversitatea culturală. Aeroportul Sibiu și-a început activitatea de zbor în anul 1943, pe suprafața de 174 de hectare de teren înierbat, situat la vest de hotarul comunei Turnișor. Începând cu anul următor au fost introduse curse interne către Brașov, București, Deva, Oradea și Târgu Mureș.

Pe plan internațional, vizibilitatea aeroportului a crescut în anul 1992, când au fost inaugurate primele destinații internaționale, Stuttgart și Munchen.

„Cu o infrastructură de înaltă performanță și unul dintre cele mai moderne aeroporturi din România, Aeroportul Internațional Sibiu obține în anul 2010, mai exact în luna septembrie, titulatura de aeroport internațional, în urma îndeplinirii condițiilor prevăzute de noua legislație internațională în domeniu, fiind unul din primele trei aeroporturi din România care s-a bucurat de acest statut”, declară Marius Ioan Gîrdea, director general Aeroportul Internațional Sibiu.

Drumul către vizibilitatea internațională

Dezvoltarea aeroportului a avut loc treptat, etapele ce urmau a fi implementate conturându-se din ce în ce mai puternic. Astfel, în anul 1959 se dă în exploatare clădirea  aerogării compusă din parter, etaj, turn de control, sala de așteptare, cu o capacitate de 50 de pasageri per flux de îmbarcare-debarcare, și o magazie de mărfuri.

În anul 1970 a fost construită pista betonată de 2.000 de metri lungime și 30 de metri lățime, cu acostamente de 7,5 metri și capacitate portantă de 17 tone, precum și inaugurarea balizajului pistei și dispozitivul luminos de apropiere, făcând posibilă operaționalitatea aeroportului și pe timp de noapte.

„Creșterea vizibilității Aeroportului Internațional SIBIU, sub auspiciile statut „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007”, considerat de mulți prima campanie de imagine reală a României și cel mai amplu program cultural organizat în România, a influențat pozitiv dezvoltarea aeroportului. În anul 2007 au fost efectuate lucrările de modernizare ale infrastructurii aeroportuare respectiv în ceea ce privește evoluția traficului de pasageri înregistrat la finele anului 2007 au arătat o creștere a traficului de 66% față de anul precedent”, a adăugat Marius Ioan Gîrdea.

Aeroportul Internațional Sibiu poate fi perceput ca un aeroport compact, simplu, elegant și convenabil tuturor, de la companii aeriene, pasagerii și, nu în ultimul rând, colaboratorii.

Lucrările de modernizare a aeroportului și infrastructurii acestuia au durat un an de zile. Aceste modernizări au determinat creșterea activității aeroportului cu 34% în anul 2009 față de anul precedent și cu 97,5% față de anul 2007.

Modernizările efectuate au influențat intensificarea traficului aerian pe aeroportul sibian

Din punct de vedere tehnico-operațional, Aeroportul Internațional Sibiu are o capacitate de deservire de 12 aeronave/oră, alături de servicii adiacente și o infrastructură aeroportuară atractivă: pistă decolare/aterizare, având două direcții de aterizare – fără aterizare asistată luminos și asistată la apropiere CAT II – platformă de 16 locuri de parcare în suprafață de 50.264 metri pătrați.

De asemenea, aeroportul mai deține și echipamente profesionale de asistență a pasagerilor, echipamente specializate pentru deservirea aeronavelor, echipamente pentru inspecția și menținerea operaționalității suprafețelor de mișcare, echipamente pentru handling-ul bagajelor și un terminal de pasageri cu o capacitate de procesare la îmbarcare de 400 de pasageri/flux.

Rețeaua de rute a Aeroportului Internațional Sibiu asigură legătura cu destinații internaționale din țări precum: Austria, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia și Turcia – în sezonul de vară. Astfel, comunitatea locală și cele din aria de deservire a aeroportului beneficiază de conexiuni aeriene către Dortmund, Stuttgart, Munchen, Nurnberg, Memmingen, Koln, Londra, Madrid, Milano, Viena și Antalya.

Potențialul economic și diversitatea culturală a orașului sunt atuuri redutabile în atragerea investitorilor și turiștilor străini de a tranzita, înainte de toate, Aeroportul Internațional Sibiu.

Amplasarea geografică favorizează tranzitarea Aeroportului Internațional Sibiu de către investitorii și turiștii din regiune, cu atât mai mult cu cât centura ocolitoare a orașului face parte din Coridorul IV – Paneuropean de transport și se află la 5 kilometri de aeroport.

Serviciile aeroportuare sunt asigurate de o echipă formată din 155 de persoane.

„Echipa Aeroportului Internațional SIBIU este formată dintr-un colectiv de 155 persoane, pentru care cele mai multe provocări sunt cele ale unor profesioniști și sunt legate de continua lor perfecționare, cu alte cuvinte suntem o familie mare cu oameni muncitori, perseverenți, ce ne urmărim și îndeplinim obiectivele de dezvoltare”, susține directorul general al Aeroportului Internațional SIBIU.

Un aeroport în continuă dezvoltare

Aeroportul Internațional Sibiu își dorește să mențină trendul ascendent de dezvoltare al rețelei de rută. În vederea atingerii acestui obiectiv, conducerea aeroportului urmărește dezvoltarea unui terminal cargo, transformând astfel Aeroportul Internațional Sibiu într-un partener puternic pentru economia locală prin oferirea de soluții și plus-valoare businessurilor investitorilor din Platforma Industrială Vest.

În ultimii ani, Aeroportul Internațional Sibiu a înregistrat o tendință ascendentă, tendință pe care dorește să o mențină în continuare prin diversificarea rețelei de rute

Planurile de viitor ale aeroportului au în vedere extinderea și diversificarea paletei operatorilor de transport și implicit rețeaua de rute, dar și mai multe proiecte legate atât de dezvoltarea infrastructurii, cât și de atingerea prognozei de trafic.

„Personal, îmi propun un milion de pasageri și poate chiar substanțial mai mult, întrucât potențialul de trafic al zonei ne permite. Scopul este să atingem acest deziderat”, menționează Marius Ioan Gîrdea, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu.

Cifra de afaceri pe care Aeroportul Sibiu a înregistrat-o pentru anul 2015 a fost în creștere cu 15,27% față de anul precedent, confirmând tendința ascendentă din ultimii ani. De aceea, pentru anul în curs compania se așteaptă la aceeași evoluție pozitivă, cu atât mai mult cu cât va diversifica paleta de rute operate, care cu siguranță va consolida indicatorii economico-financiari.