Agricultura

Agro Oil Service

AGRO OIL SERVICE investește în eficientizarea proceselor de business

01.08.2023

Printr-un sistem ERP, compania a reușit să realizeze administrarea integrată a activității și automatizarea proceselor, standardizând fluxurile, eliminând redundanțele și eficientizând întreaga activitate.Agro Oil Service, companie cu capital integral românesc, se ocupă cu achiziţionarea şi comercializarea cerealelor, distribuţia seminţelor de cereale, a pesticidelor şi a îngrăşămintelor chimice, precum și cu servicii pentru transportul auto de cereale. Compania a fost înfiinţată în 2002 de Marcel şi Lucia Măcelaru, în Slobozia, judeţul Ialomiţa, iar Lucian Măcelaru, cel mai mare dintre cei trei copii ai soţilor Măcelaru, a preluat managementul businessului în urmă cu câţiva ani. Activitatea companiei se desfăşoară în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Buzău, Constanţa şi Tulcea, practic, în sud-estul ţării, dar acoperă şi alte zone limitrofe.

Activitatea AGRO OIL SERVICE se desfăşoară în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Buzău, Constanţa şi Tulcea, practic, în sud-estul ţării, dar acoperă şi alte zone limitrofe

Prioritatea companiei este reprezentată de susținerea dezvoltării agriculturii românești, oferind serviciile complete, de la originarea de cereale, depozitarea, condiționarea și transportul acestora, până la soluții privind înființarea și susținerea culturilor agricole – comerț cu semințe, pesticide și îngrășăminte.

„În anul fiscal 2022, am mărit capacitatea de depozitare şi am depăşit 150.000 de tone, dar nu am ajuns la acelaşi rulaj din 2021, de 250.000 de tone de cereale, pentru că producţiile au fost mai mici şi pentru că fermierii capitalizaţi au așteptat o revenire a preţului”, ne-a declarat domnul Lucian Măcelaru, Director Executiv Agro Oil Service.

Activitatea Agro Oil Service

Activitatea companiei cuprinde trei divizii de business: originare de cereale, comerț cu inputuri și prestări de servicii – depozitare, condiționare cereale și transport.

  • Originare de cereale – Agro Oil Service acționează ca și originator de cereale, compania tranzacționând cereale (orz, grâu, porumb) și plante tehnice (rapiță, floarea-soarelui, soia). Activitatea de originare este deservită de cinci baze de achiziții, situate în două județe.
  • Comerț cu inputuri – compania comercializează o gamă extinsă de semințe, pesticide și îngrășăminte chimice.

BiocropActivitatea Agro Oil Service cuprinde trei divizii de business: originare de cereale, comerț cu inputuri și prestări de servicii: depozitare, condiționare cereale și transport

  • Prestări de servicii: depozitare, condiționare cereale și transport – Agro Oil Service  dispune de o capacitate totală de depozitare de peste 150.000 de tone de cereale, precum și de toate echipamentele necesare pentru uscarea și condiționarea cerealelor.

Tehnologii și inovații

Directorul Executiv al Agro Oil Service ne-a vorbit și despre tehnologiile și inovațiile pe care compania le folosește și care au un impact pozitiv asupra business-ului.

Conform acestuia, este vorba de sisteme de business care reduc costurile, de sisteme de monitorizare a flotei, precum și de inovații care privesc depozitarea.

„Am investit în eficientizarea proceselor de business și finaciar-contabile, implementând Charisma ERP. Cu ajutorul acestui sistem informatic integrat, am reușit să realizăm administrarea integrată a activității companiei și automatizarea proceselor, standardizând fluxurile, eliminând redundanțele și eficientizând întreaga activitate pentru toate liniile de business ale companiei”, detaliază Directorul Executiv.

Compania a investit în eficientizarea proceselor de business și finaciar-contabile, implementând Charisma ERP, cu ajutorul căruia se realizează administrarea integrată a activității companiei și automatizarea proceselor

Profilul de angajator Agro Oil Service

Conform Directorului Executiv, pentru Agro Oil Service cea mai valoroasă resursă este reprezentată de oameni. Agro Oil Service are nevoie atât de oameni cu experiență, cât și de persoane care aduc un suflu nou în companie și, din acest motiv, pune un accent deosebit pe nevoile angajaților cu experiență, oferindu-le oportunități de avansare, precum și pe integrarea noilor angajați care vin cu inițiative și perspective noi.

„Oferim oportunități de dezvoltare și de creștere pentru angajați, atât profesionale, cât și materiale, și suntem atenți al nevoile  de dezvoltare profesională ale salariaților. Suntem deschiși la tot ce înseamnă nou, încurajăm inițiava și implicarea”, explică Lucian Măcelaru.

În plus, recent, compania s-a mutat într-un sediu nou, care oferă condiții moderne, de top, pe piață.

Agro Oil Service oferă oportunități de dezvoltare și de creștere pentru angajați, atât profesionale, cât și material

Provocările recente din agribusiness

Compania anunță recent că, deși s-au luat măsuri pentru a contraataca efectele situației incerte, presiunea pe finanțare este în continuare foarte mare, în condițiile în care companiile din agribusiness au fost afectate în mod negativ de situația creată de războiul din Ucraina, iar efectele conflictului se resimt puternic asupra afacerilor.

Portofoliu rapita„Situația economică generată de războiul din Ucraina a avut un impact major și negativ asupra pieței pe care activăm, din păcate. Am luat o serie de măsuri pentru a contracara efectele negative apărute, însă nimeni nu a putut anticipa acest haos și efectele produse de război”, mai spune domnul Lucian Măcelaru.

Cu toate că autoritățile au luat o serie de măsuri pentru a sprijini firmele din domeniu agricol, acestea nu vizează și segmentul comercializării de produse agricole, care ar trebui, de asemenea, protejate în momente de instabilitatea în piață, însă aceste ajutoare de la Comisia Europeană vizează fermierii și producătorii agricoli. „Într-o piață liberă, concurențială, ar trebui să existe drepturi egale și sperăm ca, pe viitor, autoritățile să aibă în vedere să fim și noi protejați”, a afirmat domnul Măcelaru.

Pe lângă această situație incertă, și seceta a avut un impact negativ asupra pieței, volumele tranzacționate au scăzut, iar presiunea pe costuri este foarte mare.

„Ne-a fost foarte greu să găsim soluții, suntem un business de volum, în care marjele sunt mici. În plus, presiunea pe finanțare a fost foarte mare și a fost o situație cu care ne-am trezit peste noapte. Am încercat să anticipăm anumite riscuri, am căutat să găsim variante alternative și prin măsurile luate am reușit să diminuăm pierderile”, mai spune domnul Măcelaru.

Evoluția financiară a Agro Oil Service

Chiar dacă anul financiar care s-a încheiat la finele lunii mai a fost unul dificil, măsurile luate de companie s-au dovedit a fi eficiente, ajutând la reducerea pierderilor. Astfel, în ceea ce privește evoluția financiară a companiei, Directorul Executiv al Agro Oil Service precizează:

„Anul financiar care s-a încheiat la 31 mai 2023 a fost destul de dificil, însă prin măsurile luate am reușit să diminuăm pierderile datorate situației incerte cauzate de războiul din Ucraina, de inflația ridicată și de secetă. Cred că în 2023 vom sta cuminţi şi vom face investiţii doar în îmbunătăţiri şi fine tuning, vom face investiţii reduse, pentru că acest context nu ne oferă predictibilitate, pe termen scurt e greu să facem planuri, darămite pe termen mediu şi lung. Preferăm politica paşilor mărunţi şi să fim prudenţi”, a încheiat Lucian Măcelaru, Director Executiv Agro Oil Service.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/agro-oil-service-investeste-in-marirea-capacitatii-de-depozitare/