Agricultura

Agro Oil Service

Agro Oil Service investește în mărirea capacității de depozitare

01.06.2021

Având în vedere nivelul curent al precipitațiilor, compania estimează tranzacționarea a 250.000 de tone de cereale în anul următor. Agro Oil Service, companie cu capital integral românesc, s-a făcut remarcată în piață prin seriozitatea și profesionalismul serviciilor oferite partenerilor.  Cu o activitate complexă și completă în ceea ce privește produsele și serviciile oferite, compania își concentrează operațiunile pe achiziționarea și comercializarea cerealelor și plantelor tehnice, precum și pe distribuția semințelor de cereale, a plantelor tehnice și furajere, a pesticidelor și îngrășămintelor chimice. Pe lângă acestea, compania oferă și servicii pentru transportul auto al cerealelor. Agro Oil Service își desfășoară activitatea în raza județelor Ialomița, Călărași, Brăila, Buzău, Constanța și Tulcea, acoperind cu succes și alte zone limitrofe.

După un 2019 remarcabil, anul trecut compania s-a confruntat cu două probleme majore – seceta și pandemia de coronavirus. Deși situația extremă generată de pandemie a lăsat urme la nivel individual, la nivel de business impactul nu a fost foarte important pentru Agro Oil Service.

Totuși, compania, în calitate de integrator de servicii în agribusiness, a fost afectată de seceta pedologică extremă care a lovit Sud-Estul României, zonă în care își desfășoară activitatea. Deficitul de apă din sol a fost uriaș, iar lipsa precipitațiilor a accentuat problemele.

„Anul trecut am aplicat și obținut produsele IMM Invest, atât cele pentru zona de capital de lucru, precum și pentru investiții. Componenta de capital de lucru, accesată la momentul optim, ne-a oferit o mai mare flexibilitate și a eliminat presiunea asupra fluxului de monetar, conferindu-ne libertatea de a ne adapta politicile și strategiile noilor condiții”, ne-a declarat Dl. Lucian Măcelaru, Director Executiv Agro Oil Service.Pioneer Sclerotinina Protector

La nivelul anului trecut, vânzările de inputuri au scăzut undeva la 50% față de anul precedent, iar rulajele de cereale au scăzut cu circa 40%. Însă, în ciuda acestor turbulențe majore, compania reușește să încheie anul aproape de obiectivele propuse, datorită adaptării strategiei la condițiile mediului de business.

Agro Oil Service reușește să încheie anul aproape de obiectivele propuse, datorită adaptării strategiei la condițiile mediului de business

Investiții în dezvoltarea capacității de depozitare

În ceea ce privește volumul de cereale tranzacționat,  deși anul anterior compania a rulat undeva spre 200.000 de tone, în intervalul iunie 2020 – mai 2021 acest volum a scăzut, rulând undeva la 120.000 de tone.

Trebuie menționat și faptul că suprafața de depozitare a Agro Oil Service a crescut, ca urmare a unor investiții efectuate la depozitul din Slobozia. Proiectul de construire a celulelor siloz de cereale este în prezent în derulare, fiind active în acest moment 4 celule a câte 3.000 tone, care vor fi puse în funcțiune până la 01 iulie, urmând ca încă 4 celule să fie date în folosință până la 30 august.Syngenta

Prin intermediul acestui proces de extindere, capacitatea de depozitare a companiei va ajunge la 125.000-130.000 de tone. În acest moment, la Slobozia există o capacitate de depozitare de 12.000 de tone și până la începerea campaniei de grâu și rapiță vor deveni funcționale 18 mii de tone active.

După finalizarea procesului de extindere a capacității de depozitare, aceasta va ajunge la 125.000-130.000 de tone

„În urma investițiilor realizate, capacitatea noastră de depozitare a crescut și, având în vedere prognozele de producție din acest an, foarte bune pentru culturile de toamnă și bune, în acest moment, pentru culturile de primăvară, estimăm că vom tranzacționa în jur de 250.000 de tone de cereale în anul care începe la 1 iunie”, precizează Directorul Executiv.

Așteptările sunt pozitive

Deși condițiile meteo ale anului trecut au lăsat urme adânci, premisele pentru acest an sunt mult mai bune. Nivelul precipitațiilor a fost mulțumitor, culturile arată bine și nivelul prețurilor la cereale este net superior anului trecut. Acesta este principalul motiv pentru care, în acest moment, partenerii din piață ai companiei sunt optimiști, chiar dacă la începutul crizei aceștia s-au dovedit a fi mai rezervați. Anul acesta însă prognoza meteo este favorabilă dezvoltării culturilor, fiind prognozate precipitații abundente.

Pentru acest an așteptările sunt pozitive, mai ales în condițiile în care prognoza meteo este favorabilă dezvoltării culturilor

Totuși, pentru a crește gradul de predictibilitate al producției agricole, este evident că trebuie continuate investițiile în irigații, atât investiții publice, dar și investiții private. Astfel, direcțiile majore în care ar trebui intervenit vizează cadrul legislativ pentru a proteja interesele creditorilor, dar și legiferarea și standardizarea certificatelor de depozit.

„Ar trebui intervenit pentru standardizarea certificatelor de depozit, operațiune care ar ajuta cumva fermierul care constituie depozitul de cereale să obțină numerar esențial pentru continuarea activității. În plus, depunerea acestui certificat de garanție nu ar trebui să oblige la vânzare imediat după obținerea recoltei, ci i-ar oferi flexibilitate din acest punct de vedere”, este de părere Dl. Măcelaru.

Direcțiile majore în care ar trebui intervenit vizează cadrul legislativ pentru a proteja interesele creditorilor, dar și legiferarea și standardizarea certificatelor de depozit

Criza recentă a determinat compania să aducă o serie de modificări în modalitatea de abordare a pieței, dar și în procesul de business. Astfel, pe scurt, aceastea au constat în acordarea unei atenții sporite aspectelor financiare și o atenție sporită la finanțări, precum și selectarea cu atenție a partenerilor.

Agro Oil Service și comunitatea

De-a lungul timpului, Agro Oil Service s-a implicat în diverse proiecte de responsabilitate socială. Acestea au vizat, în primul rând, încurajarea performanțelor școlare și sportive pe plan județean, prin oferirea de sponsorizări pentru școli și cluburi sportive.

Conform reprezentanților companiei, stâlpii unei societăți sunt educația, sănătatea și sportul. „Pentru a ajuta tânăra generație să crească și să se dezvolte armonios, pentru a oferi un dram de speranță pentru viitor, am ales să investim în tineri, în proiecte de susținere a unor școli și cluburi sportive, aceasta fiind de fapt o investiție a noastră în viitorul comunității locale”, detaliază Dl. Lucian Măcelaru.

„Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne asigurăm că ajutăm la schimbarea în bine a comunității din care facem parte” – Lucian Măcelaru, Director Executiv Agro Oil Service

Fiecare dintre proiectele companiei, precum și activitatea de zi cu zi, demonstrează până la urmă faptul că Agro Oil se implică în îmbunătățirea calității vieții oamenilor, luptând pentru echipă și comunitate, încercând să le asigure tot ceea ce au nevoie, dar mai presus de asta prin recompensarea financiară corespunzătoare a personalului, respectarea drepturilor lor și oferindu-le un trai mai bun decât au avut până acum – într-un cuvânt, punând umărul la schimbarea paradigmei!

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/agro-oil-service-a-stabilit-noi-recorduri-in-2019/