Agroind Cauaceu, cel mai mare producător de semințe certificate din zona de nord-vest a României

01.04.2019

Anul trecut, compania a organizat 2 evenimente de prestigiu dedicate fermierilor români, Simpozioanele Iernii și Ziua Grâului. Agroind Cauaceu a luat ființă în anul 1974 sub denumirea de Unitatea Agricolă Cauaceu, în comuna Biharia, județul Bihor. Evoluția companiei a fost marcată de anumite momente cheie – în anul 1983 compania își schimbă denumirea în Unitatea Agroindustrială, noul sediu fiind localizat de această dată în Oradea. În anul 1991, societatea cunoaște o dezvoltare importantă în sectoarele agricole și zootehnice, în 2002 se privatizează, obiectul de activitate fiind diversificat, iar în 2010 este dată în folosință stația de condiționare a semințelor, compania ajungând ca în 2012 să dețină un siloz cu o capacitate de depozitare de 47.000 de tone.

“Sperăm ca în acest an să începem lucrările la un nou siloz în localitatea Batăr, siloz cu o capacitate de aproximativ 20.000 tone “, ne-a declarat Dl. Dan Corbuț, Directorul General Agroind Cauaceu.

Încă de la debutul activității sale, Agroind Cauaceu, cel mai mare furnizor de semințe, îngrășăminte și pesticide din județul Bihor, și-a condus activitatea desfășurată într-o manieră extrem de responsabilă.

Cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu, activitatea Agroind Cauaceu se caracterizează prin profesionalism, inovație, respect, calitate, integritate, dar și performanță

„Realizăm acest proces alături de fermieri și de întregul sector agricol, pentru că suntem convinși că doar împreună putem dezvolta o agricultură competitivă și responsabilă, care să genereze valorile întregului sector”, a continuat Dl. Corbuț.

Gama completă de servicii și produse

Agroind Cauaceu, cel mai mare producător de semințe certificate de cereale de toamnă din zona de nord-vest a României, oferă o gamă completă și extrem de variată de pesticide, îngrășăminte și semințe certificate, precum și servicii de consultanță tehnică, alături de cele de comercializare de cereale. În plus, începând din anul 2018, oferta companiei s-a îmbogățit cu un nou produs și anume motorină. Agroind Cauaceu și-a mărit astfel portofoliul de produse pentru agricultură, totul pentru a-și deservi cât mai bine clienții și a le oferi întreaga gamă de produse și servicii de care ar putea avea nevoie, respectând în același timp legislația în vigoare.

„Gândim ca fermierii, pentru fermieri și dezvoltăm soluții integrate pentru culturi care să răspundă exigențelor reale. Prin vasta noastră experiență în tehnologia semințelor, agrofarmacie și combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor, ocupăm o poziție de top în sectorul nostru de activitate, promovând soluții integrate ce maximizează profitabilitatea unei firme agricole și satisfac cerințele agroalimentare ale pieței”, detaliază Directorul General.

Întreaga activitate a companiei se concentrează pe rolul fermierului și pe nevoile sale

Semințele comercializate de Agroind sunt semințe certificate, de calitate, ceea ce face ca Agroind să rămână în continuare unul dintre cei mai de încredere parteneri ai fermierilor români.

În prezent, compania comercializează peste 30 de soiuri de grâu de toamnă, triticale, orz de toamnă și orzoaică de toamnă, alături de semințe certificate de rapiță, floarea-soarelui și porumb. Conform reprezentanților companiei, anul care tocmai s-a încheiat a fost un an normal pentru cultura de rapiță, ceva mai slab pentru grâu și un an record pentru cultura porumbului.

Investițiile și viziunea, elementele cheie în evoluția companiei

De-a lungul timpului, compania a înregistrat creșteri marcante, care s-au datorat în cea mai mare parte unei viziuni de afaceri clare, dar și investițiilor realizate. În anul 2016 compania a deschis două noi puncte de lucru, două baze de achiziții de cereale și de depozitare de inputuri în localitatea Tinca și Batăr.

„Prin creșterea capacității de stocare a cerealelor la peste 80.000 de tone, prin bazele de depozitare din localitățile Cauaceu, Diosig, Arpășel, Tinca și Oradea, cât și prin punerea în funcțiune a stației de condiționare a semințelor, Agroind a devenit în anul 2017 principalul comerciant din domeniul agricol al zonei de vest a țării”, explică domnul Corbuț.

Pentru a ajunge ceea ce este astăzi, compania a investit atât din fonduri proprii, dar a obținut și fonduri SAPARD și FADR, investiții care însumează circa 4 milioane de euro

Investițiile au vizat achiziția de mașini și utilaje agricole, mijloace de transport de mare tonaj, construirea de spații de depozitare și modernizarea spațiilor existente.

În prezent, compania deține 18 camioane de 24 de tone, flotă care este utilizată pentru transportul de cereale și marfă. În plus, Agroind Cauaceu s-a orientat către transportul feroviar pentru livrarea cerealelor, astfel încât, încă din anul 2012, compania poate încărca peste 1000 de tone de cereale pe zi prin intermediul căilor ferate.

„Avem o flotă de mașini și utilaje agricole destul de mare pentru a putea efectua la timp lucrările pentru cele 4.000 ha pe care le lucrăm, iar capacitatea noastră de depozitare din acest moment este de 120.000 tone. Aducem împreună oameni, idei, resurse, tehnologie și un mod de lucru bine structurat pentru a realiza o agricultură performantă în zona de nord-vest a României”, menționează Dl. Dan Corbuț.

Stația de condiționare a semințelor, o investiție de un milion de euro

În acest moment, cel mai mare producător de semințe certificate de cereale de toamnă din zona de nord-vest a României exploatează circa 4.000 de hectare de teren prin intermediul a cinci puncte de lucru – Diosig, Cauaceu, Arpășel, Chiraleu și Tinca.

Începând cu anul 2010, compania a dat în folosință stația de condiționare a semințelor de cereale din localitatea Diosig. Această stație este rezultatul unei investiții de aproximativ un milion de euro.

În același timp, Agroind Cauaceu a obținut dreptul de multiplicare a semințelor importate de la companii de renume mondial, permițând astfel fermierilor să achiziționeze semințe de calitate superioară, cu un potențial de producție crescut.

Compania a reușit de-a lungul timpului performanța de a înlocui utilajele cu unele din ce în ce mai noi și mai performante. În ceea ce privește însă baza, dar și stația de semințe, reprezentanții companiei afirmă faptul că, din cauza unor greutăți în obținerea avizelor de construcții, demersurile cu privire la acestea vor fi demarate anul acesta sau anul viitor.

Evenimente marca Agroind organizate în 2018

Prin întreaga activitate, Agroind Cauaceu se prezintă ca un partener de referință, care poate să furnizeze un suport adecvat diferitelor exigențe ale tuturor celor care aleg să practice agricultura modern.

Dintre cele mai importante proiecte care au fost susținute de Agroind Cauaceu și dezvoltate de-a lungul timpului putem aminti evenimentele dedicate fermierilor. Pe parcursul anului 2018, Agroind Cauaceu a organizat două astfel de evenimente importante – Simpozioanele Iernii și Ziua Grâului, în calitate de partener. Referindu-se la evenimentele organizate, devenite deja o tradiție, Dl. Dan Corbuț afirmă faptul că “aceste seminarii sunt benefice pentru fermieri și vom începe să organizăm în fiecare an astfel de evenimente”.

Ziua Grâului a reunit circa 900 de fermieri la Diosig.  În luna iunie a anului 2018, Agroind Cauaceu, Agrotex Carei și Promat Tășnad au organizat împreună a XI – a ediție a evenimentului intitulat Ziua Grâului. În cadrul acestui eveniment au fost prezentate cele mai performante soiuri de cereale păioase care se comercializează în prezent pe teritoriul țării noastre, dar și cele mai performante tehnologii care pot fi folosite și aplicate pentru a obține culturi cât mai profitabile.

În acest scop, au fost cultivate un număr de 54 de soiuri în cadrul unor loturi demonstrative. Participanții la eveniment au primit informații prețioase cu privire la cele mai noi tehnologii disponibile care pot fi folosite în cultura a 54 de soiuri de cereale  păioase, provenind de la 14 companii producătoare de semințe.

Simpozioanele iernii, eveniment aflat la cea de-a treia ediție

În perioada 15-18 ianuarie 2018, Agroind Cauaceu a organizat, împreună cu partenerii săi, evenimentul intitulat Simpozioanele Iernii, care s-a desfășurat în cadrul Saliris Resort din Eger, Ungaria.

Cele mai importante produse existente pe piață la ora actuală în ceea ce privește cei mai noi hibrizi, pesticide, insecticide, erbicide, fertilizanți foliari sau fungicide au fost prezentate publicului participant. De asemenea, s-a discutat despre conceptul Smart de la Dekalb, concept care vizează optimizarea resurselor, precum și obținerea unor randamente crescute prin intermediul instrumentelor digitale.

În cadrul Simpozioanelor Iernii au participat peste 200 de fermieri din județul Bihor

Pentru a-și menține și dezvolta poziția din piață, dar și pentru a-și respecta toate promisiunile făcute partenerilor, Agroind Cauaceu se străduiește în permanență să ofere produse de calitate și soluții viabile. În acest sens. Agroind Cauaceu și-a stabilit strategia și perspectivele pentru a contribui la evoluția agriculturii românești spre sisteme de producție multiperformante în zona de nord-vest a României, strategie care va fi urmată și în anii următori.

În anul 2018, compania Agroind Cauaceu, care deține în prezent un număr de 150 de angajați, a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu aproximativ 15%, comparativ cu anul 2017. Evoluția pozitivă s-a remarcat și la nivelul producției de semințe de cereale păioase, a căror vânzare a înregistrat un nivel cu 20% mai mare față de anul 2017. Prin urmare, pentru anul în curs, Directorul General al companiei, Dl. Dan Corbuț estimează o creștere care să urmeze aceleași tendințe, cu o creștere de minim 10%.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/agroind-cauaceu-isi-extinde-reteaua-de-baze-de-cereale/

Citiți și despre: