Agricultura

AGROIND CAUACEU dezvoltă metode pentru sprijinirea furnizorilor

01.07.2020

Aplicația Agroind Help este folosită în prezent de circa 45% din fermieri, iar estimările viitoare sunt de creștere. AGROIND CAUACEU, cel mai mare producător de semințe certificate din zona de Nord-Vest a României, a înregistrat la sfârșitul anului 2019 o creștere de aproximativ 15% a cifrei de afaceri față de 2018. Tot anul trecut însă, din cauza ploilor multiple din luna iulie și fuzariozei, compania s-a confruntat cu probleme deoarece, în zona de nord-vest a României, a fost afectată cultura grâului. A fost nevoie așadar de achiziționarea unei mese granulometrice, cu ajutorul căreia s-a reușit selectarea boabelor fuzariate din sămânța de grâu, astfel încât fermierii să beneficieze din nou de sămânță de grâu de cea mai bună calitate.

În ceea ce privește vânzările de semințe, îngrășăminte și pesticide, AGROIND CAUACEU a avut anul trecut o creștere de aproximativ 15% față de 2018, tendință care se menține și în prezent.

„Ne păstrăm cam același procent de creștere a vânzărilor vis-a-vis de 2019. În trimestrul I al anului curent am depășit creșterea de 15% din 2019, deci putem spune că, în sectorul nostru de activitate, în ciuda faptului că au existat anumite greutăți, AGROIND CAUACEU a fost nevoită să își desfășoare activitatea în condiții aproape normale, în sensul că a trebuit să aprovizioneze fermierii cu toate produsele de care au avut nevoie”, ne-a declarat Dl. Dan Corbuț, Director General AGROIND CAUACEU.

AGROIND CAUACEU și-a continuat activitatea, venind astfel în sprijinul fermierilor

În acest fel, fermierii și-au putut continua activitatea și au respectat întocmai calendarul de însămânțare/recoltare, respectiv tratamentele la grâu. După declanșarea stării de urgență generate de evoluția coronavirusului, AGROIND CAUACEU a trebuit, ca multe alte companii, să se adapteze și să implementeze măsuri de protecție care să prevină o potențială răspândire a virusului:

„Am lucrat în două echipe, una de acasă și una de la punctele de lucru. Am avut tot timpul acasă rezerve de lucru, pentru cazul în care s-ar fi întâmplat ceva cu cei care erau la birou, în depozite, sau cei care se ocupau de aprovizionarea către fermieri. Acestea au fost măsurile care au putut fi luate în această perioadă, având în vedere faptul că nu am putut să oprim activitatea”, menționează Directorul General.

Aprovizionarea către fermieri s-a realizat mai dificil, însă AGROIND a reușit să livreze îngrășămintele și semințele cât mai rapid posibil, încadrându-se în termenele stabilite

În plus, tot cu scopul de a veni în sprijinul fermierilor, AGROIND CAUACEU a creat și aplicația Agroind Help. Aplicația este funcțională în acest moment, având în vedere faptul că, în acest an, s-a lucrat intens la dezvoltarea ei. Agroind Help este o aplicație pe care fermierii au început să o folosească din ce în ce mai des, pentru că oferă acces la informații variate, extrem de valoroase.

În acest moment, circa 45% dintre fermieri au accesat această aplicație, dar pe parcurs se estimează că acest număr va crește, astfel încât, prin intermediul tehnologiei, fermierii să aibă acces la informații de ultimă oră.

Provocările acestui an și soluțiile care trebuie implementate

Anul acesta, una dintre cele mai mari provocări care va apărea va fi legată de faptul că fermierii din sudul României vor avea o problemă destul de mare cu sămânța de grâu sau cu grâul, în general. Astfel, va fi o provocare pentru AGROIND CAUACEU faptul că, în acest an, va trebui să livreze sămânță de grâu și în sudul României.

Din păcate însă, nici zona de vest a României nu stă foarte bine cu producțiile de grâu, astfel încât reprezentanții AGROIND CAUACEU sunt de părere că nu va fi suficientă sămânță de grâu pentru fermieri pentru culturile de anul viitor, situație ce nu este direct legată de consumul recent de făină.

Imediat după declanșarea crizei generată de coronavirus, s-a putut observa un boom la nivelul consumului, dar acesta a fost urmat de o perioadă de activitate și de un consum normal. În prima fază, s-a putut observa și o creștere a prețurilor, comercianții speculând în favoarea lor această situație și crescând prețul la făină. Dar piața și-a revenit în scurt timp și, în acest moment, ne situăm în limite normale.

Ziua Grâului, amânată pentru anul viitor

Anul acesta, pe data de 10 iunie AGROIND CAUACEU avea în plan să organizeze Ziua Grâului, un eveniment important care reunea în fiecare an circa 800-1.000 de fermieri. Anul acesta însă, evenimentul nu va fi organizat, din cauza situației generate de pandemia COVID 19 și a riscului crescut de transmitere în cazul unor evenimente care reunesc numeroși participanți.

„Deși nu vom mai ține Ziua Grâului anul acesta, avem toate informațiile de care fermierii vor avea nevoie și acestea vor fi disponibile pe platforma noastră și transmise fermierilor prin rețelele potrivite”, continuă Dl. Corbuț.

Ediția din 2020 a evenimentului Ziua Grâului, un eveniment cu tradiție printre fermieri, a fost amânată

Pentru a oferi fermierilor informații complete, reprezentanții AGROIND au realizat videoclipuri și fotografii care vor alcătui mai apoi un catalog, cu scopul de a fi distribuit în toamnă către fermieri.

Proiectele de responsabilitate socială vizează domeniile sănătății și al educației

Dedicat comunității din care face parte, AGROIND CAUACEU alocă în fiecare an un buget pentru a susține diverse proiecte din domeniul educației sau sănătății.

„Susținem cu precădere școlile, încercând în fiecare an să oferim premii elevilor care au obținut rezultate foarte bune la învățătură, din diferite localități din județ. Anul trecut, compania a susținut și câteva proiecte din domeniul sănătății, oferind sponsorizări spitalelor, atât pe parcursul, cât și la sfârșitul anului”, detaliază Dl. Dan Corbuț.

În 2020, ca urmare a faptului că spitalele au fost vizate cu precădere de situația actuală, AGROIND a susținut Spitalul Municipal din Oradea cu bani și materiale, precum și donații de soluții dezinfectante

În perioada de criză a dezinfectanților, AGROIND CAUACEU a livrat către spitale o cantitate importantă de dezinfectanți, atât gel dezinfectant, cât și dezinfectant pentru spații, care au fost de un real folos, având în vedere situația existentă la momentul respectiv. Compania se va implica în continuare în astfel de proiecte și campanii pentru comunitate, bineînțeles, și în funcție de rezultatele financiare pe care le va înregistra până la sfârșitul anului, dar și de evoluția sezonului de precipitații.

Strategia de viitor, creionată de lecțiile învățate în pandemie

„Această perioadă a fost o lecție pentru noi toți și am învățat cum să fim mai atenți de acum încolo, atât la noi, cât și la cei din jurul nostru, atât din punct de vedere al sănătății, dar și al economiei. România, în momentul de față cel puțin, în sectorul de activitate al AGROIND, este dependentă în proporție de 80% de importuri. Dacă acest fenomen ar fi fost prelungit încă două-trei luni, cu restricții atât de severe în toate țările,  am fi avut o mare problemă în campania de toamnă, având în vedere că se bloca întreg lanțul de aprovizionare. Chiar și acum, persistă un mare semn de întrebare legat de aprovizionarea din campania de toamnă, atât la pesticide, cât și la semințele din campania de primăvară”, este de părere Directorul General.

Ar trebui pus așadar un accent mai mare pe producția internă, atât pe partea de îngrășăminte chimice, pesticide, cât și pe partea de semințe, pentru că s-a dovedit în această perioadă că produse din România au ajuns mult mai repede în curtea fermierilor, decât cele importate.

Deși se confruntă cu un an atipic, mai ales din cauza lipsei precipitațiilor, AGROIND CAUACEU încearcă să mențină și în următoarele trimestre nivelul de creștere a cifrei de afaceri din primul trimestru, însă o importanță majoră o va avea evoluția precipitațiilor.

„Continuăm să ne desfășurăm activitatea conform calendarului stabilit, ca și fermierii, cu anumite măsuri de precauție care se impun. Am reușit să respectăm programul de semănare și am oferit fermierilor tot sprijinul și asistența de care au avut nevoie, pentru ca sectorul în care ne desfășurăm activitatea, și implicit populația, să nu aibă de suferit în plus față de perioada generată de recenta pandemie de COVID-19”, a declarat, în încheiere, Dl. Dan Corbuț, Director General AGROIND CAUACEU.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/agroind-cauaceu-cel-mai-mare-producator-de-seminte-certificate-din-zona-de-nord-vest-a-romaniei/