Slide

Stiri: Economie

Ajutoare sociale pentru persoanele vulnerabile 2023

Ajutoare de stat 2021: Veste bună de la Comisia Europeană

08.02.2021

Ajutoare de stat 2021. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a anunţat că, în contextul pandemiei de COVID-19, Comisia Europeană prelungește și extinde Cadrul Temporar al ajutoarelor de stat, pentru a susține economiile europene.

Astfel, FNGCIMM contribuie la relansarea economiei românești prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică cu patru programe. Acestea sunt aprobate în baza Cadrului Temporar de ajutor de stat.

Ajutoare de stat 2021. Cadrul temporar

Comisia Europeană prelungeşte până la 31 decembrie 2021 Cadrul Temporar al ajutoarelor de stat. Decizia a fost luată pentru a susține economia europeană și companiile, în contextul persistenței crizei generată de pandemia de coronavirus.

Noul amendament al Cadrului Temporar, prevede atât prelungirea, cît și extinderea plafoanelor ajutoarelor de stat premise. Astfel noile valori prevăd ajutoare de stat de până la:

  • 225.000 de euro pe companie activă în producția primară de produse agricole (anterior 100.000 euro)
  • 270.000 de euro pe companie activă în sectorul pescuitului și acvaculturii (anterior 120.000 de euro)
  • 1,8 milioane de euro pe companie activă în toate celelalte sectoare (anterior 800.000 de euro)

Ajutoare de stat 2021. Conversia instrumentelor rambursabile

Prin același amendament, Comisia a permis introducerea posibilității de conversie a unor instrumente rambursabile, de tipul garanțiilor, creditelor, credite punte, în granturi directe, ce pot fi acordate pînă la sfârșitul anului 2021.

Comisia Europeană a mai anunţat că ajutoarele de stat vor fi îndreptate, în continuare, către susținerea Mecanismului de redresare și reziliență, pe măsură ce economia europeană iese din faza de criză și face pași către revenirea economică.

În acest sens, Guvernul României a lansat Planul Național de Investiții și Relansare Economică, un plan de investiții fără precedent, care are drept obiectiv înlocuirea măsurilor de subvenționare (WAGELEDGROWTH) cu cele de stimulare a investițiilor (INVESTMENTLGROWTH).

Ajutoare de stat 2021. Programe

FNGCIMM contribuie la relansarea economiei românești prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică cu patru programe, ce au primit aprobare în baza Cadrului Temporar de ajutor de stat:

  • IMM INVEST ROMÂNIA
  • AGRO IMM INVEST
  • IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE
  • IMM FACTOR

“Aceste noi programe, lansate de către FNGCIMM în anul 2020, reprezintă răspunsul Guvernului și al Ministerului Finanțelor Publice la necesitățile crizei actuale, care a adus multe provocări dar și multe oportunități de resetare a sectorului IMM și de deschidere a sistemului bancar către finanțarea economiei.

FNGCIMM a înregistrat în anul 2020 rezultate istorice prin acordarea celui mai mare număr de garanții de la înfințarea sa. Astfel, în 2020 s-a aprobat un procent de 12,8% din numărul total de garanții acordate de FNGCIMM, iar valoarea acestor garanții reprezintă peste 28,4% din valoarea tuturor garanțiilor acordate de FNGCIMM în toți anii de activitate. În anul 2020 au fost acordate circa de 2 ori mai multe garanții față de anul 2019, cu o valoare de 5,3 ori mai mare, la care programul IMM INVEST a avut o contribuție majoră.

Această creștere semnificativă se datorează în mare parte contextului economic care a favorizat intervenția și utilitatea unui instrument de susținere anticiclic, dar și sinergiei create cu sistemul bancar, care a înțeles să ofere cât mai rapid soluții de finanțare optime, atât pentru menținerea în viață a IMM-urilor aflate în dificultate, cât și pentru IMM-urile pentru care criza a adus oportunități de dezvoltare.”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Citeşte şi Cabane cu ciubăr: Destinaţii pentru Ziua Îndrăgostiților 2021