Amenintari financiare in 2020

Amenințări financiare în 2020. Ce domenii sunt în pericol?

10.12.2019

Amenințări financiare în 2020. Anul viitor, s-ar putea ca atacatorii cibernetici care urmăresc câștigul financiar să vizeze aplicații de investiții, sisteme online de procesare a datelor financiare și criptomonede viitoare, precum și să asigure accesul plătit la infrastructurile băncilor și să dezvolte noi surse de malware pentru mobile banking, bazate pe cod sursă furat. Acestea sunt previziunile cheie de la Kaspersky cu privire la evoluția așteptată a peisajului amenințărilor în sectorul financiar.

Amenințări financiare în 2020. Cele mai periculoase atacuri

Atacurile cibernetice financiare sunt considerate unele dintre cele mai periculoase, deoarece impactul lor duce de obicei la pierderi directe de bani pentru victime. În anul 2019 s-au înregistrat unele evoluții semnificative în industrie și, de asemenea, în modul în care acționează atacatorii financiari.

Aceste evenimente le-au permis cercetătorilor Kaspersky să sugereze câteva evoluții potențiale importante pentru peisajul amenințărilor financiare din 2020.

Amenințări financiare în 2020. Iată care sunt principalele previziuni:

Domeniul fintech va fi atacat

Aplicațiile mobile pentru investiții au devenit mai populare printre utilizatorii de pe tot globul. Această tendință nu va trece neobservată de infractorii cibernetici în 2020. Nu toate aceste aplicații folosesc cele mai bune practici de securitate, cum ar fi:

  • autentificarea în mai mulți pași
  • protecția conexiunii aplicației

Acest fapt le poate oferi infractorilor cibernetici un mod de a ajunge la utilizatorii acestor aplicații.

Amenințări financiare în 2020. Noi troieni de mobile banking

Codul sursă al unor troieni de mobile banking populari a ajuns în domeniul public, după cum sugerează cercetările Kaspersky și monitorizarea forumurilor de pe piața neagră. Cazuri similare anterioare de scurgeri de date conținând cod sursă malware (ex: Zeus, SpyEye) au dus la un număr crescut de noi versiuni ale acestor troieni. În 2020, acest model se poate repeta.

Acces plătit la infrastructura bancară și atacuri ransomware împotriva băncilor

Experții Kaspersky se așteaptă la o creștere a activității grupurilor specializate în vânzarea pe piața neagră a accesului la rețelele unor bănci din regiunile:

  • africane
  • asiatice
  • vest-europene

Principalele lor ținte sunt băncile mici, precum și organizațiile financiare cumpărate recent de jucători mari care își reconstruiesc sistemul de securitate cibernetică în conformitate cu standardele companiilor-mamă.

De asemenea, este de așteptat ca aceleași bănci să devină victime ale atacurilor ransomware direcționate. Motivul este următorul: băncile se numără printre acele organizații care este posibil să plătească o răscumpărare mai degrabă decât să accepte pierderea de date.

Amenințări financiare în 2020. Megacarting 3.0: mai multe grupuri de infractori cibernetici vor viza sistemele de procesare a plăților online

În ultimii ani, așa-numitul JS-skimming (metoda de a fura date despre cardurile de plată din magazinele online) a câștigat o imensă popularitate în rândul atacatorilor. În prezent, cercetătorii Kaspersky știu cel puțin 10 atacatori diferiți implicați în aceste tipuri de atacuri, iar experții consideră că numărul lor va continua să crească în cursul anului următor. Cele mai periculoase atacuri vor fi asupra companiilor care furnizează servicii de e-commerce, ceea ce va duce la compromiterea a mii de companii.

Amenințări financiare în 2020. Ce spun reprezentanții Kaspersky?

„Anul acesta a fost unul cu multe schimbări importante”, explică Yuriy Namestnikov, security researcher la Kaspersky. „Așa cum am prevăzut la sfârșitul anului 2018, s-a observat apariția de noi grupuri de infractori cibernetici, cum ar fi CopyPaste, o nouă geografie a atacurilor grupului Silence, infractorii cibernetici îndreptându-și atenția în atacurile lor asupra datelor care ajută la ocolirea sistemelor anti-fraudă. Datele comportamentale și biometrice sunt la vânzare pe piața neagră. În plus, ne-am așteptat ca atacurile de tip JS-skimmer să crească și chiar asta s-a întâmplat. În prag de 2020, le recomandăm echipelor de securitate din zonele potențial afectate ale industriei financiare să se pregătească pentru noi provocări. Nu există nimic inevitabil în amenințările viitoare, important este să fii pregătit corespunzător pentru ele.”

Citește și One Floreasca City, cel mai bun proiect internațional la categoria „dezvoltare rezidențială sustenabilă”

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Amenințări financiare în 2020. Ce domenii sunt în pericol?

  1. Pingback: Educatia financiara - Studiu realizat de BCR | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.