Stiri: Retail

Amenzi ANPC 2019 - fructe si legume

Atenție de unde cumpărați fructe și legume! Amenzi imense date de ANPC

20.05.2019

Amenzi ANPC 2019. Marii operatori economici care comercializează legume şi fructe au fost amendați de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Controalele s-au desfășurat în perioada 2-16 mai 2019, la nivel naţional. Amenzile se ridică la valoarea de peste un milion de lei.

Astfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) continuă campania de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanţuri de magazine tip hipermarket sau supermarket, depozite şi pieţe en-gros, începută în această primăvară. În perioada 02.05-16.05.2019, s-a desfăşurat o nouă serie de acţiuni de control în toate judeţele ţării şi în Bucureşti, în care au fost verificaţi 656 operatori economici, din care la un număr de 341 (52%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare.

Amenzi ANPC 2019. 57,7 tone de fructe și legume erau neconforme

Per total, a fost verificată o cantitate de 376,7 tone fructe şi legume proaspete. Din aceasta 57,7 tone ( 15,3 %) nu se încadrau în prevederile legale.

În urma deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 21 tone fructe şi legume. Produsele au o valoare de 238.398 lei. Motivul este că fructele și legumele erau improprii consumului uman. De asemenea, s-a dispus și oprirea temporară de la comercializare a 17 tone fructe şi legume, în valoare de 101.884 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate. Per total, ANPC a decis aplicarea de 427 sancţiuni contravenţionale, dintre care 217 avertismente şi 210 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.076.600 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Amenzi ANPC 2019. Abateri

Principalele abateri constatate în timpul acţiunilor de control sunt:

  • legume şi fructe care aveau menţiunea pe etichetă „calitatea I”, dar, în fapt, erau pătate, deshidratate sau cu consistenţă moale
  • legume şi fructe depreciate calitativ (cu consistenţă modificată, cu lovituri mecanice, cu colonii de mucegai etc.)
  • lipsa menţiunii ţării de origine şi a calităţii legumelor şi fructelor
  • neafişarea informaţiilor privind calibrul, soiul şi calitatea legumelor şi fructelor comercializate în vrac
  • informaţii eronate/înşelătoare afişate pe eticheta aflată la vânzare comparativ cu menţiunile inscripţionate pe ambalajul legumelor şi fructelor
  • neconcordanţă între informaţiile de la raft şi cele din avizul de însoţire a mărfii, cu privire la provenienţa acesteia
  • neconcordanţă între preţul de la raft faţă de preţul de la casă
  • neafişarea preţurilor de vânzare
  • lipsa autorizărilor necesare spaţiului de vânzare
  • folosirea de mijloace de măsurare (cântărire) neverificate metrologic

ANPC îi asigură pe cetăţeni că nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale şi că va supraveghea, la fel ca până acum, piaţa şi se va asigura de respectarea drepturilor consumatorilor.

Citește și Programul Rabla 2019: Listele cu dosarele aprobate