Stiri: Energie

Proplast vrea sa preia grupul Omniform

Consiliul Concurenței deschide o anchetă la Romgaz și Petrom. Motivul?

06.03.2019

Consiliul Concurenței a anunțat că analizează condițiile în care Romgaz și Petrom furnizează gaze naturale. Instituția a declanşat o anchetă pentru a verifica condiţiile în care SNGN Romgaz SA şi OMV Petrom SA livrează gaze naturale către centralele proprii de producere a energiei electrice.

Anchetă Consiliul Concurenței – Romgaz și Petrom. Ce suspiciuni există?

În cadrul investigației, Consiliul Concurenţei va colabora cu ANRE pentru a analiza dacă centralele de producere a energiei electrice din structura celor doi producători de gaze naturale au beneficiat de condiţii diferite comparativ cu cele în care SNGN Romgaz SA şi OMV Petrom SA furnizează gaze naturale către alţi consumatori din țara noastră.

Conform sursei citate, cantităţile de gaze naturale produse anual de SNGN Romgaz SA şi OMV Petrom SA, împreună, reprezintă peste 94% din totalul producţiei interne de gaze naturale.

Cei doi producători dețin structuri integrate incluzând şi unităţi de producere a energiei electrice. Acestea utilizează drept combustibil gazele naturale.

Romgaz

Astfel, SNGN Romgaz SA este producător de energie electrică prin intermediul Sucursalei de Producţie Energie Electrică (SPEE). Aceasta include centrala termoelectrică Iernut. Centrala are o putere instalată de 600 MW şi o capacitate de a produce energie electrică reprezentând aproximativ 5% din producţia de energie electrică la nivel naţional.

În plus, în cadrul unui proiect experimental al Romgaz SA, gazele naturale provenite din două sonde de la Cojocna sunt utilizate ca gaze de combustie pentru două agregate de producere a energiei electrice (fiecare cu o putere instalată de 1,5 MW).

Petrom

OMV Petrom SA este prezent pe piaţa de electricitate din țara noastră atât ca producător, cât şi ca furnizor. Compania deţine licenţă de furnizare a energiei electrice din anul 2009.

OMV Petrom SA operează centrala electrică de la Brazi. Unitatea are o capacitate instalată de 860 MW (în funcţiune din 2012), care poate asigura până la aproximativ 10% din necesarul de energie electrică la nivel naţional.

Citește și Începe construcția clădirii de birouri Globalworth Square. Când va fi finalizată?