Stiri: Companii

Angajatii romani

Cum a fost anul 2019 pentru angajații români?

11.12.2019

Jumătate dintre angajații români consideră că 2019 a fost mai obositor din punct de vedere profesional, mai plin de provocări, efort și cu mai mult stres comparativ cu anul precedent, conform celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Pe de altă parte, doar 14% simt că a fost un an mai calm și mai liniștit, care le-a adus echilibrul necesar între viața personală și job. De asemenea, 13% s-au bucurat de un an mai bun, care le-a adus mai multe satisfacții. În plus, pentru doi din zece angajați 2019 a fost la fel ca anul precedent, fără schimbări semnificative.

Ce i-ar cere angajații români lui Moș Crăciun?

Dacă s-ar putea ca Moș Crăciun să le îndeplinească o dorință legată de profesie, unul din patru angajați i-ar cere mai multă sănătate și putere de muncă și aproape tot atâția și-ar dori un nou job, într-un alt domeniu.

Alți 14% i-ar cere Moșului mai mult timp liber și echilibru între viața profesională și cea personală. Clasamentul este completat de următoarele ”cadouri” de la Moș:

  • 11% – avansare în carieră
  • 10% – să devină antreprenori/freelanceri
  • 7,9% – mai puțin stres la locul de muncă
  • aproape 6% – un șef mai bun și o echipă mai unită

Bugetul pentru cadourile de Crăciun

În acest context, nici sărbătorile de Crăciun nu se anunță mai bogate. Doar 16,6% dintre respondenți vor aloca mai mulți bani în acest an pentru cadourile de sărbători. Aproape jumătate dintre angajați afirmă că bugetul de cadouri va fi la fel ca cel de anul trecut, iar 18,6% au declarat că va fi mai mic, suma alocată scăzând cu până la 50%.

O treime dintre respondenți planifică să cheltuiască pentru toate cadourile cel mult 300 de lei.

Clasamentul cheltuielilor este completat de:

  • aproape un sfert – cel mult 500 de lei
  • unul din zece – între 500 și 700 de lei
  • aproape 10% – între 700 și 1.000 de lei.

Peste 1.000 de lei vor cheltui doar 6,5% dintre respondenți.

Prime de Crăciun

Cei mai mulți vor cumpăra aceste cadouri din salariul curent. Asta în contextul în care doar 28% dintre angajați vor primi prime de Crăciun.

17% dintre respondenți vor primi tichete cadou.

Doi din zece angajați estimează că valoarea beneficiilor este de cel mult 200 de lei. De asemenea, aproape 10% cred că va fi de 200-400 de lei și cei mai mulți nu știu care este aceasta. Un sfert dintre cei chestionați afirmă că angajatorul nu le va oferi niciun fel de beneficii.

Ce și-au propus angajații să realizeze în 2019?

Întrebați ce și-au propus să realizeze în acest an din punct de vedere profesional și nu au reușit, un sfert dintre cei intervievați afirmă că și-ar fi dorit să schimbe angajatorul. De asemenea, doi din zece își propuseseră să obțină o majorare salarială.

Totodată, 14,3% dintre angajați nu au reușit să-și schimbe domeniul de activitate.

În plus, 13% nu au avansat pe o poziție superioară, așa cum ar fi vrut.

Cu toate acestea, doi din zece respondenți spun că au reușit să avanseze pe o poziție superioară, fie în cadrul aceleiași companii ca cea de anul trecut, fie la alta nouă. De asemenea, alți 13,7% dintre respondenți au schimbat complet atât angajatorul, cât și domeniul de activitate. Jumătate dintre angajați au rămas pe aceeași funcție ca cea de anul trecut și la același angajator.

Salariile angajaților români

Din punct de vedere salarial, 2019 nu a fost prea productiv pentru o bună parte dintre angajați. Astfel, o treime dintre respondenți afirmă că salariul lor a stagnat, în timp ce pentru unul din zece chiar a scăzut cu procente de până la 25%. De cealaltă parte, 17,2% au declarat că au primit o majorare salarială de până la 5%, iar 11,4% au primit o majorare de cel mult 10%. Alți 16,6% au beneficiat de un salariu mai mare cu până la 20%, iar aproximativ unul din zece respondenți a reușit să obțină o majorare salarială de peste 20%.

Astfel, 47% dintre respondenți spun că sunt mulțumiți de evoluția câștigului salarial din acest an și doar 10,3% au declarat că sunt foarte mulțumiți, fiindcă a reflectat corect performanța lor la job. În schimb, 26% sunt nemulțumiți și spun că meritau mai mult, iar 16,7% sunt foarte nemulțumiți, întrucât evoluția câștigului salarial nu a reflectat deloc munca lor.

Citește și Se deschide un nou centru de wellness în București! Unde este situat