Aplicația FaceApp. Se pare că infractorii cibernetici nu ratează nicio aplicație care este „pe val”. Mai nou, aceștia au creat o aplicație care pretinde a fi FaceApp, dar care infectează dispozitivele cu malware. Cercetătorii Kaspersky au identificat o aplicație falsă, care este concepută pentru a păcăli utilizatorii să creadă că este versiunea certificată de FaceApp, dar infectează dispozitivele victimelor cu un modul adware numit MobiDash.
Odată ce aplicația este descărcată din surse neoficiale și instalată, aceasta simulează o eroare și este eliminată. Apoi, un modul malware din aplicație rămâne, discret, pe dispozitivul utilizatorului, afișând reclame.
Aplicația FaceApp. Câți utilizatori au fost infectați?
Potrivit datelor Kaspersky, aproximativ 500 de utilizatori unici au întâmpinat această problemă numai în ultimele două zile, primele detecții apărând pe 7 iulie. Au fost identificate aproape 800 de module diferite.
Aplicația FaceApp. Ce spun specialiștii Kaspersky?
Produsele Kaspersky detectează și blochează amenințarea ca non-virus: HEUR: AdWare.AndroidOS.Mobidash, a mai anunțat compania.
„Persoanele din spatele MobiDash își ascund adesea modulul adware în aplicații și servicii populare”, explică Igor Golovin, security researcher la Kaspersky. „Aceasta înseamnă că acțiunile versiunii false de FaceApp s-ar putea intensifica, mai ales dacă luăm în considerare sutele de ținte, în doar câteva zile. Le recomandăm utilizatorilor să nu descarce aplicații din surse neoficiale și să instaleze soluții de securitate pe dispozitivele lor pentru a evita orice probleme.”
Citește și Comisia Europeană: Vodafone poate prelua UPC