Stiri: IT&C

15 ani de portabilitate

Aplicația RO-ALERT. Noi obligații pentru companiile de telefonie mobilă

09.09.2019

Aplicația RO-ALERT. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat în consultare publică un proiect de decizie prin care se stabilesc condițiile tehnice referitoare la folosirea rețelelor publice mobile de comunicații electronice și conectarea acestora cu sistemul RO-ALERT în vederea transmiterii mesajelor de alertare a populației.

Aplicația RO-ALERT. Obligațiile companiilor de telefonie mobilă

Conectarea între Sistemul RO-ALERT și rețelele operatorilor se va realiza de către operatori în două sedii ale STS din:

  • București
  • Brașov

Proiectul de act normativ reglementează și situația în care intervin modificări cu privire la sediile în care se realizează conectarea, stabilind un termen de șase luni de la primirea unei notificări oficiale din partea STS în care furnizorii rețelelor publice mobile de comunicații electronice, la solicitarea STS, au obligația de a realiza conectarea rețelelor proprii cu Sistemul RO-ALERT în noul amplasament.

Aplicația RO-ALERT. Distribuirea mesajelor

Distribuirea mesajelor de către companii se va realiza prin intermediul elementelor de tip controller, la nivelul tuturor celulelor radio indicate de Sistemul RO-ALERT, din cadrul rețelelor proprii în toate tehnologiile disponibile, în cel mai scurt timp posibil.

Celulele radio care au transmis mesajul RO-ALERT

Având în vedere ca avertizările publice trebuie să ajungă către toți utilizatorii finali aflați în zonele geografice afectate de situații de urgență, în acest sens fiind importantă cunoașterea celulelor radio din zonele afectate care au transmis mesajul RO-ALERT, operatorii vor transmite un mesaj de confirmare cu privire la aceste celule în maximum trei minute de la transmiterea mesajului inițial.

Aplicația RO-ALERT. Cele mai noi tehnologii

Pentru a îndeplini aceste obligații, operatorii vor lua în considerare cele mai noi tehnologii disponibile pentru elementele de rețea. Este necesar ca aceștia să realizeze toate actualizările de hardware și software în vederea preluării mesajelor și distribuirii acestora către toate celulele radio din cadrul rețelelor proprii.

Apariția unor disfuncționalități

Proiectul reglementează și situația apariției unor disfuncționalități privind distribuirea mesajelor RO-ALERT. Mai exact, acesta stabilește termenele maxime în care eventualele disfuncționalități trebuie remediate.

În acest sens, a fost prevăzut un termen maxim de:

  • 8 ore în care operatorii trebuie să ia toate măsurile de care este nevoie astfel încât să remedieze disfuncționalitățile elementelor de tip controller,
  • 24 de ore pentru remedierea disfuncționalităților care vizează celulele radio

Un punct tehnic operațional

Totodată, companiile trebuie să dețină un punct dedicat de suport tehnic, operațional non-stop.

Proiectul de decizie al ANCOM vine ca urmare a adoptarii Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului „RO-ALERT”.

Ordonanța reglementează cadrul legal privind rolurile și responsabilitățile instituțiilor publice, precum și obligațiile furnizorilor de rețele publice mobile de comunicații electronice în funcționarea Sistemului.

Citește și Reynaers Aluminium România anunță investiții de 1,4 milioane de euro