APMGR director executiv - Valentina Baicuianu

APMGR are un nou director executiv. Ce obiective are Valentina Băicuianu?

28.03.2019

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) are un nou director executiv. Această funcție va fi preluată de Valentina Băicuianu. Ea deține o experiență de peste 20 de ani în Comunicare și Public Affairs.

Valentina Băicuianu a lucrat pentru companii multinaționale din industrii precum:

  • băuturi răcoritoare
  • tutun
  • produse farmaceutice

APMGR director executiv. Studiile Valentinei Băicuianu

Valentina Băicuianu este absolventă a Facultății de Drept din București și a unui masterat în Comunicare și Public Affairs la Londra.

”Industria noastră oferă un acces sustenabil și de calitate tuturor pacienților la medicamente generice și biosimilare de calitate superioară, toate aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului din Uniunea Europeană”, spun reprezentanții Asociației.

APMGR director executiv. Principalul obiectiv

Principalul obiectiv al APMGR continuă să fie modificarea taxei clawback. Această taxă este, conform Asociației, total injustă, nesustenabilă și nepredictibilă pentru producătorii de medicamente generice din țara noastră.

”Taxa clawback a afectat încă de acum nouă ani când a fost implementată activitatea fabricilor de medicamente generice din România, 20 în total, ducând la disponibilizarea personalului care lucra în fabrici, inclusiv impactând coeficientul de multiplicare ce este generat de către o persoană angajată în fabrică, care generează încă alte 3 slujbe în activitățile conexe, toți furnizori români”, conform sursei citate.

APMGR director executiv. Medicamente accesibile

Astfel, medicamentele accesibile sunt cele mai vulnerabile la această taxă, iar efectul taxei clawback asupra acestora este chiar dispariția lor de pe piață, făcând accesul pacienților la medicamente foarte dificil sau imposibil.

De-a lungul timpului taxa clawback a fluctuat semnificativ, făcând din aceasta cea mai instabilă sarcină fiscală din România. Cu titlu de exemplu, în perioada T3 2015 până în T4 2018, procentul taxei s-a dublat, ajungând la peste 25% din valoarea de decontare.

Cu toate că producătorii români sunt exclusiv orientați către producția de medicamente generice, accesibile pacienților români, tocmai acestea sunt cele mai vulnerabile la această taxă.

APMGR director executiv. Creșterea pieței

În plus, pentru perioada 2015-2018, creșterea pieței farmaceutice românești a fost determinată de consumul de medicamente originale, deținătorii de autorizații de punere pe piață a medicamentelor generice suportând același procent de clawback, deși nu au contribuit în aceeași măsura la creșterea consumului de medicamente.

APMGR director executiv. Calcul diferențiat pentru taxa clawback

”Introducerea calcului diferențiat al taxei clawback nu ar afecta în niciun fel colectarea veniturilor prevăzute la bugetul de stat, însă ar asigura o distribuție echitabilă a sarcinii fiscale, în acord cu cheltuielile publice decontate pentru medicamente”, potrivit APMGR.

Calculul diferențiat al taxei ar putea permite creșterea capacităților de producție actuale și a locurilor de muncă din producție. Această măsură ar opri și dispariția medicamentelor accesibile de pe piață, în condițiile în care peste 2.000 de astfel de medicamente au dispărut în ultimii ani și au fost înlocuite cu variante mai scumpe.

Citește și Uber Green, rezultate excepționale în România

 

 

Citiți și despre:

O părere la “APMGR are un nou director executiv. Ce obiective are Valentina Băicuianu?

  1. Pingback: Produsele de plastic de unica folosinta, interzise in UE | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.