ASA CONS România, 18 ani de experiență, pasiune și tradiție

În 2018, compania a derulat peste 50 de noi proiecte de mare anvergură. ASA CONS România, companie înființată în anul 1999, ca parte a Grupului ASA Kft. Ungaria, este o companie specializată în soluții complete pentru structura de rezistență. ASA CONS România a fost prima companie românească capabilă să ofere soluții profesioniste pentru marii investitori care și-au făcut apariția în țara noastră – Metro, Praktiker, Cora, Carrefour – precum și pentru companii de producție sau servicii logistice.

În scurt timp, ASA CONS România a devenit liderul pieței românești în domeniul prefabricatelor din beton armat pentru construcții nerezidențiale. În anul 2008, compania devine parte a Grupului Consolis, lider european în livrarea soluțiilor în domeniul construcțiilor, lucrărilor civile și infrastructurii feroviare, specializat în producția elementelor din beton cu performanțe înalte, grup care va facilita accesul ASA CONS România la cele mai noi cunoștințe și tehnologii în domeniu, un important atu care va contribui la evoluția ulterioară și la progresul companiei.

Cu peste 100 de ani de experienţă în domeniu, Grupul Consolis a devenit sinonim cu soluţiile inovatoare de ultimă generaţie

“Inovaţia are un rol central în activitatea Consolis. Grupul dezvoltă continuu materiale, produse şi procese de producţie inovatoare cu scopul îmbunătăţirii eficienţei şi a calităţii”, ne-a declarat Dl. Bogdan Bulgaria, Manager General ASA CONS România.

50 de noi proiecte în 2018

Pentru ASA CONS România, toate proiectele derulate sunt la fel de importante și sunt tratate cu același grad de profesionalism și implicare, indiferent de dimensiunea, locația sau domeniul de aplicare al acestora.

Din cele peste 50 proiecte realizate anul trecut, amintim depozitele logistice de mari dimensiuni realizate pentru dezvoltatorii logistici WDP, CTP și Zacaria, centrele comerciale Immochan și NEPI din Satu Mare, câteva magazine Dedeman, precum și un centru logistic Dedeman la Oradea, dar și numeroase unități de producție pentru clienții Rosendhal, Bloomplast, Contitech, Ertex etc. Un alt proiect important în 2018 este reprezentat de o fabrică de foarte mari dimensiuni realizată pentru un important producător japonez din zona Bucureștiului.

Experiență, pasiune și tradiție

Pentru a-și consolida poziția pe piața construcțiilor din România, compania și-a diversificat, de la an la an, gama de produse și servicii oferite. Astfel, la ora actuală ASA CONS România este activă pe toate cele trei segmente principale de piață: segmentul industrial, cel de infrastructură și segmentul rezidențial.

Segmentul industrial este domeniul principal de activitate, alături de cel al prefabricatelor din beton. Pe segmentul de infrastructură, compania este activă cu o gamă largă de produse, de la grinzile de pod cu dimensiuni mari – între 8 si 40m – și până la elemente mici din beton prefabricat cum ar fi canivouri, dale, podețe, ziduri de sprijin, elemente de tunel etc.

În ceea ce privește segmentul rezidențial, ASA CONS furnizează elemente prefabricate de planșeu tip FGP320, FGP200, predale, elemente TT, dar și scări și balcoane prefabricate.

ASA CONS România este un partener complet, un furnizor de produse calitative şi servicii adaptate cererilor fiecărui client

“Prin apartenența la grupul CONSOLIS – lider european în execuția de elemente prefabricate din beton, cu peste 11.000 angajați în 22 țări și cu o cifră de afaceri de peste 1,45 miliarde de euro în 2017 – avem acces și beneficiem de cele mai inovative tehnologii, programe, training-uri și sisteme de management existente la ora actuală în lume”, a continuat Dl. Andrei Ianoș, Director de Vânzări ASA CONS România.

Dotarea tehnologică. Investiții

Investițiile realizate pe parcursul anului 2018 la nivelul ASA Cons România se situează undeva la 0,7 milioane de Euro și au vizat în principal retehnologizarea unității de producție de la Turda, precum și îmbunătățirea condițiilor de muncă și de mediu aferente procesului de producție.

Cele mai importante obiective de investiții au fost podurile rulante noi pentru liniile de producție din fabrică, mașinile moderne de fasonare a oțelului beton, echipamentele mobile, tiparele moderne, instalațiile de exhaustare în punctele generatoare de noxe. De asemenea, a fost mărită capacitatea de stocare a depozitelor prin refacerea și reorganizarea platformelor exterioare, precum și prin consolidarea podurilor rulante din depozit. Trebuie amintită și dotarea echipelor de montaj cu două autoridicatoare performante necesare montajului la înălțimi mari, în condiții de deplină siguranță.

La nivelul grupului Consolis se investește în continuare în centrul de proiectare și cercetare/dezvoltare deschis la Cluj Napoca, Consolis Engineering Services, pentru care au fost achiziționate softuri performante de ultimă generație pentru proiectarea de elemente prefabricate și componente de metal, și în cadrul căruia se dorește extinderea echipei de specialiști, astfel încât centrul din Cluj să devină, împreună cu cele deja dezvoltate la Talinn în Estonia și Lodz în Polonia, adevărate motoare pentru activitatea de proiectare, inovare, cercetare și dezvoltare pentru întregul grup Consolis.

Linii de producție și logistică

Compania deține 8 linii de producție, fiecare specializată în producerea anumitor tipuri de elemente prefabricate. Capacitatea totală a acestora ajunge la aproximativ 60.000 mc beton prefabricat/an, echivalentul a aproximativ 600.000 mp hale industriale/an. În completarea acestora, ASA CONS dispune de o fabrică proprie de fasonat armătura, precum și de ateliere mecanice și de dulgherie ultraperformante, care vin în completarea fluxului tehnologic de producție.

ASA CONS România dispune de 8 linii de producție, cu o capacitate totală de 60.000 mc beton prefabricat/an

Pe partea de logistică, ASA CONS deține două echipe proprii de montaj, fiecare dotată cu automacara proprie de mare tonaj, precum și cu câte două autoridicătoare de capacitate mare. Transportul elementelor prefabricate din beton se realizează printr-o logistică adecvată – transportul elementelor cu dimensiuni normale şi gabarit depăşit, inclusiv stâlpi şi grinzi cu lungimea de 26 sau 30 de metri, se realizează cu sprijinul a 15 companii, fiecare specializată în transportul elementelor normale şi cu gabarit depăşit.

Activitatea laboratorului de grad II

Laboratorul de gradul II al ASA CONS este autorizat de către Inspectoratul de Stat în Construcţii şi funcţionează conform standardului de referinţă SR EN ISO/CEI 17025, fiind dotat cu echipamentele necesare şi respectând condiţiile de mediu precizate în standardele europene.

“Această certificare ne autorizează să efectuăm determinări atât pentru propriile produse, cât şi pentru terţi, pentru următoarele profile: B.B.A.B.P. – beton, beton armat şi beton precomprimat și M.B.M. – Materiale pentru betoane şi mortare”, explică Directorul de Vânzări.

Încercările sunt efectuate cu scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor, conform procedurilor documentate stabilite şi cerinţelor clienţilor, neadmiţându-se abateri de la acestea şi luându-se măsuri pentru prevenirea non-calităţii, identificarea şi înregistrarea tuturor neconformităţilor referitoare la calitate şi realizarea acţiunilor corective şi preventive.

Parteneriatele și investiții viitoare

În momentul de față, ASA CONS România beneficiază de tot sprijinul necesar din partea grupului CONSOLIS pentru orice tip de investiție care să ducă la creșterea cifrei de afaceri, respectiv mărirea capacității de producție a companiei. Astfel, la ora actuală, ASA CONS este în plin proces de analiză a tuturor variantelor posibile, atât prin extinderea capacității de producție a fabricii de la Turda, cât și prin achiziționarea sau construirea unor noi capacități de producție în țară.

“De asemenea, dorim ca în viitorul apropiat să ne lărgim gama de servicii oferite clienților noștri, prin execuția unor categorii diferite de lucrări din cadrul proiectelor, altele decât structurile prefabricate din beton, cum ar fi lucrări de infrastructură, anvelopări, precum și structuri metalice auxiliare”, mai precizează Dl. Andrei Ianoș.

Resursa umană

În acest moment, în cadrul ASA CONS România activează un număr de 175 de angajați proprii permanenți, precum și peste 130 de angajați ai subcontractorilor care lucrează full time pentru companie, atât în fabrica de la Turda cât și pe șantiere, în proiectare și AG. Din fericire, pe parcursul anului 2018, compania a reușit să păstreze o situație stabilă în ceea ce privește numărul angajaților proprii.

Criza cu forța de muncă a fost anticipată de reprezentanții companiei de circa 3 – 4 ani și de atunci compania depune eforturi pentru a crea un mediu de lucru cât mai plăcut pentru angajați

De asemenea, ASA CONS România acordă pachete de beneficii directe și indirecte pentru personal, astfel încât să evite pierderea angajaților de valoare și să mențină stabil nucleul de angajați din cadrul companiei.

“Am pierdut foarte puțini muncitori specializați, pe care am reușit să îi înlocuim destul de repede pentru a nu afecta producția. Am avut foști angajați, muncitori calificați, care s-au întors în România după câțiva ani în care au fost la muncă în alte țări, și bineînțeles că i-am reprimit în echipa noastră. Punctul slab s-a mutat însă spre partea de personal administrativ, unde am pierdut de asemenea câteva persoane cu studii superioare (ingineri de producție, ingineri ofertare, ingineri proiectare) pe care doar parțial am reușit să îi înlocuim, deși avem oferte extrem de atractive”, a afirmat Dl. Andrei Ianoș.

În ceea ce privește proiectele și acțiunile desfășurate, pe parcursul ultimilor 3 ani compania a fost implicată în zeci de acțiuni menite să crească gradul de satisfacție al angajaților față de companie, de la cursuri de comunicare și team building-uri desfășurate în diferite locații din țară, până la bonusuri și cadouri, meciuri de fotbal între departamente și inter-țări, city-break-uri în alte capitale europene sau bonusuri de fidelizare la fiecare aniversare a angajaților, care să marcheze astfel încă un an de activitate petrecut în companie de angajatul respectiv.

De asemenea, ASA CONS este implicată în foarte multe activități cu impact social și cu beneficii pentru comunitate, atât prin intermediul Centrului Rațiu pentru Democrație, prin intermediul Centrului Comunitar “Fabrica de Timp Liber”, unde sunt sponsori și parteneri, cât și prin  intermediul diferitelor programe sociale organizate de comunitatea turdeană.

Evoluție financiară

În momentul de față, compania a atins cifra de afaceri de 24 de milioane de Euro, cu 30% peste valoarea aferentă aceleiași perioade a anului anterior, 2017.

“Această performanță excelentă a fost posibilă datorită numărului mare de proiecte în care am fost implicați, prin planificarea și execuția eficientă a acestora, și nu în ultimul rând datorită proporțiilor acestor proiecte. Estimăm că vom închide anul 2018 cu o cifră de afaceri de aproximativ 25 de milioane de Euro, care va însemna o performanță superioară cu peste 30% celei din anul 2017”, a declarat, în încheiere, Dl Andrei Ianoș, Director Vânzări al ASA CONS România.