Stiri: Agricultura

Finantari pentru sectorul vegetal

Asigurări agricole: Veste bună pentru fermieri!

15.04.2019

Asigurările agricole devin mai accesibile pentru fermierii din România. UNSAR salută lansarea de către AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – a Submăsurii 17.1. „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor”. Aceasta permite acordarea de subvenții la plata primelor de asigurare. Așadar, este vorba de un proiect care vine în sprijinul fermierilor români.

Asigurări agricole. Stabilitate financiară

Se estimează că asigurările agricole vor deveni mai accesibile pentru fermieri, protejându-i de riscurile la care sunt expuși și contribuind astfel la stabilitatea financiară a afacerilor acestora.

“Ne bucurăm că acest proiect, început în 2016, a fost, acum, finalizat. Am avut o colaborare foarte bună cu toate autoritățile implicate și cu asociațiile de fermieri. Lansarea acestei Submăsuri poate reprezenta un real sprijin pentru fermieri, având ca scop atât creșterea gradului de accesare a polițelor agricole, cât și o diversificare a riscurilor asigurate”, a declarat Iulia NICOLA, Specialist asigurări generale în cadrul UNSAR.

Asigurări agricole. Cereri de finanțare

De la data de 1 aprilie 2019, fermierii pot depune cereri de finanțare la AFIR, beneficiind astfel de acoperirea unei părți din prima de asigurare eligibilă, termenul limită pentru actuala sesiune fiind 30 noiembrie 2019.

Sesiunea de proiecte este destinată asigurării culturilor de primăvară, iar spre finalul anului urmează să fie deschisă o nouă sesiune pentru finanțarea asigurării culturilor de toamnă. Valoarea totală a fondurilor disponibile pentru fermieri este de 42,7 milioane euro, potrivit datelor publicate de AFIR.

“Fermierii vor fi astfel încurajați să participe la instrumente de gestionare a riscurilor prin suportarea din fondurile disponibile prin PNDR – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – a unei părți din prima de asigurare eligibilă plătită de către fermier. Sistemul de mutualizare a riscurilor climatice prin intermediul asiguratorilor poate contribui la creşterea gradului de acoperire prin asigurare, dar și la dezvoltarea mediului concurențial. Totodată, acest sistem aduce beneficiile unei administrări facile, bazată pe expertiza și experiența asiguratorilor, dar și pe siguranța și încrederea conferite de exigențele legislației specifice și a normelor de supraveghere”, a mai precizat Iulia NICOLA.

Asigurări agricole. Protecție financiară

Prin accesarea unei polițe de asigurare agricole, fermierii pot beneficia de protecție financiară împotriva fenomenelor climatice nefavorabile precum:

  • inundații
  • grindină
  • ploi torențiale sau ploi excesive de lungă durată
  • furtună
  • vijelii
  • uragane
  • tornade
  • îngheț (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară)
  • secetă
  • arşiţă

Asigurări agricole. Subvenționarea primelor de asigurare

Subvenționarea primelor de asigurare reprezintă o practică obișnuită şi în alte țări europene, precum Franţa, Italia, Olanda, Belgia, Portugalia, Ungaria, Croaţia, Letonia, Lituania sau Malta, deoarece sprijinul guvernamental contribuie la creşterea gradului de rezilienţă a fermierilor.

Producția agricolă poate fi afectată semnificativ de fenomenele climatice, iar această măsură de sprijin la primele de asigurare facilitează accesul fermierilor la asigurări prin intermediul cărora să poată obţine despăgubiri pentru pierderile rezultate în urma dezastrelor naturale sau altor fenomene climatice nefavorabile.

De asemenea, măsura ajută fermierii să aibă un rol activ în diminuarea incertitudinii economice a sectorului agricol cauzate de schimbările climatice.

Citește și Programul Made in România 2019. Când are loc finala?