Stiri: Finante

Asociatia pentru Relatii cu Investitorii

S-a înființat Asociația pentru Relații cu Investitorii!

19.11.2018

Asociația pentru Relații cu Investitorii. Bursa de Valori București și zece reprezentanți ai pieței de capital au anunțat că înființează Asociația pentru Relații cu Investitorii (ARIR). Conform unui comunicat al BVB, companii listate, cu potențial de listare, administratori de fonduri și profesioniști în relația cu investitorii (IR) au fondat Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România.

Asociația pentru Relații cu Investitorii. Membrii fondatori ai ARIR sunt:

 • Bursa de Valori București,
 • ALRO,
 • Franklin Templeton Management Ltd UK Sucursala Bucureşti,
 • Electromagnetica,
 • Hidroelectrica,
 • Nuclearelectrica,
 • Teraplast,
 • Transelectrica,
 • Daniela Șerban,
 • Cosmin Răduță,
 • Tony Romani.

Asociația pentru Relații cu Investitorii. Ce spune conducerea BVB?

„Mă bucur că acestei inițiative pe care Bursa de Valori București a susținut-o încă de la început i s-au alăturat companii listate mari și companii cu potențial de listare, precum și profesioniști în acest domeniu. Îmbunătățirea transparenței companiilor listate răspunde exigențelor investitorilor, fie că vorbim de cei internaționali sau locali, instituționali sau individuali. O mai bună înțelegere a activității operaționale și a strategiei unei companii poate avea impact asupra evaluării acesteia”, susține Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Asociația pentru Relații cu Investitorii. Obiective

Mai exact, ARIR este o organizație neguvernamentală și non-profit care a fost înființată cu scopul de oferi actualilor și potențialilor emitenți o platformă de dezvoltare a profesioniștilor din domeniul relației cu investitorii (IR) și de a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii și guvernanță corporativă.

De asemenea, în cadrul asociației sunt invitați să adere noi membri, companii listate la bursă sau care intenționează să se listeze, precum și specialiști în IR, pentru un grad mai înalt de reprezentativitate și impact asupra comunității pieței de capital.

Asociația pentru Relații cu Investitorii. Declarația președintelui ARIR

„Implementarea celor mai bune practici de IR înseamnă creșterea transparenței companiilor listate prin îmbunătățirea tehnicilor de comunicare cu investitorii, utilizarea de noi instrumente și inovare în domeniu. Toate acestea sunt atribute cuantificate de către investitori și influențează percepția lor față de emitenți sau potențiali emitenți. Oportunitatea unui astfel de proiect vine în contextul creșterii vizibilității pieței de capital românești pe plan internațional din ultimii ani, recentelor listări ale companiilor private și interacțiunii tot mai frecvente dintre investitori cu companiile locale”, consideră Daniela Șerban, Președinte ARIR.

Prin intermediul ARIR, profesioniștii în IR vor contribui la elaborarea și implementarea celor mai bune practici de comunicare cu investitorii, creșterea gradului de transparență a companiilor listate și conformare cu principiile de guvernanța corporativă, cu scopul de a oferi investitorilor și acționarilor elemente esențiale ale unei decizii informate de investire.

Activitatea ARIR se va concentra pe cinci direcții strategice, având drept obiective:

1. Evaluare – Măsurarea periodică a percepției investitorilor față de companiile listate

2. Prezentare – Îmbunătățirea modului de prezentare a companiilor

3. Reglementare – Monitorizarea cadrului legislativ și susținerea opiniilor membrilor

4. Comunicare – Consolidarea legăturilor cu comunitățile de investitori și analiști

5. Recunoaștere – Promovarea companiilor care implementează cele mai bune practici

Citește și Grevă Metrorex. Tribunalul București: Sindicaliștii nu au respectat Legea dialogului social