Autumn Tax Update Forum

Autumn Tax Update Forum, un prilej de analiză a fiscalității în România

10.10.2018

Autumn Tax Update Forum, eveniment organizat de BusinessMark în parteneriat cu PKF, a reprezentat un prilej de analiză și dezbatere a fiscalității în România. Forumul a avut loc pe 5 octombrie și a reunit reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și experți fiscali.

În cadrul evenimentului s-au dezbătut subiecte legate de noutățile legislative cu incidență fiscală.

Printre temele discutate se numără:

  • TVA – cazuri practice și jurisprudența recentă a CJEU
  • inspecția fiscală și contestația
  • aspecte privind impozitul pe profit
  • fuziuni transfrontaliere
  • impozitarea la ieșire
  • societăți străine controlate
  • noutăți la nivel național și internațional în domeniul prețurilor de transfer
  • BEPS
  • tendințe la nivel global în taxarea profiturilor

Autumn Tax Update Forum. Normele împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale

Primul invitat al evenimentului a fost Gabriel Negru – Senior Tax Consultant, PKF FINCONTA. El a adus în discuție normele împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale cu incidență directă asupra funcționării pieței interne, aprobate prin Directiva UE 1164/2016 (ATAD), transpuse în legislația națională prin OUG nr. 79/2017.

„În contextul economic actual, la nivel mondial, când toate statele caută mijloace pentru a atrage venituri mai mari la buget și de a menține profiturile în propria țară, directiva stabilește: ‘în ceea ce privește impozitarea internațională este necesar ca impozitele să fie datorate în jurisdicția fiscală în care sunt generate profiturile și valoarea adaugată și pe cale de consecință stabilirea unei echități fiscale și combaterea practicilor împotriva ‘erodării bazei impozabile și a transferurilor profiturilor – BEPS’”, a declarat Gabriel Negru.

Autumn Tax Update Forum. Studii de caz

Discuţiile au fost continuate de Narcisa Chirilă – Tax Manager, PKF FINCONTA. Ea a prezentat câteva studii de caz care au ajuns la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

“În domeniul taxei pe valoarea adaugată și al accizelor, autoritățile fiscale și alte autorități naționale trebuie să țină cont de jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.” Astfel, interpretarea CJEU trebuie luată în considerare la formularea opiniilor Ministerului de Finanțe pentru a asigura aplicarea uniformă a legii, în soluționarea contestațiilor și a litigiilor aduse în fața instanțelor judecătorești, dar și elaborarea legilslație fiscale”, a spus aceasta.

Autumn Tax Update Forum. Preţuri de transfer

Nilanjan Nag – Transfer Pricing Manager, PKF a vorbit despre preţurile de transfer.

„Conceptul prețurilor de transfer face referire la prețurile aferente tranzacțiilor internaționale care se desfășoară între două entități afiliate’. Pentru implementarea planului BEPS în legislația locală privind prețurile de transfer, iată care sunt informațiile suplimentare care trebuie incluse în documentația prețurilor de transfer”, a spus acesta.

Autumn Tax Update Forum. A doua sesiune

Dan Manolescu – Președinte, Camera Consultanților Fiscali, a vorbit, în cea de-a doua sesiune a conferinței, despre previziunile din domeniul fiscal din următoarea perioadă.

„Odată cu reducerea cotei de TVA cu intrare în vigoare în noiembrie, având efect atât pe bugetul anului curent și cât pe cel de anul viitor, ne așteptăm să mai existe o ordonanță în toamna aceasta. În ceea ce privește taxarea inversă, nu cred că România nu va opta pentru prelungirea acestei taxări. În același timp, s-a discutat un alt proiect de aplicare ca o analiză pilot pentru taxarea inversă cu analiză generalizată. Este clar că avem nevoie de o prevedere clară de prelungire. Pe zona de procedură, nu avem încă date concrete, există o intenție prin intermediul căreia diverse companii să beneficieze de o anulare de datorii și penalități. Este un proiect adresat companiilor de stat, care să încurajeze plățile până la 31 decembrie”, a precizat el.

De asemenea, Tanți Anghel – Specialist Procedură Fiscală, a vorbit despre inspecția fiscală. El a abordat subiecte precum principiul unicității inspecției fiscale și excepția celor 3 R, avizul de inspecție fiscală – natură juridică și efecte, durata legală de efectuare a inspecției fiscale și consecințele depășirii, formele speciale ale dreptului la audiere în procedura inspecției fiscale.

Autumn Tax Update Forum. Impozitul pe profit

Ultimul vorbitor al forumului, Georgeta Toma – director Direcția de Legislaţie, Impozite Directe, Impozit pe Profit din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, a prezentat ultimele actualizări în ceea ce privește impozitul pe profit.

„Dacă vorbim despre regimul fiscal al creanțelor cesionate, pierderea netă reprezentând diferenţa dintre preţul de cesiune şi valoarea creanţei cesionate este deductibilă în limita unui plafon de 30% din valoarea acestei pierderi. În cazul în care cesionarul cedează creanţa, pierderea netă se determină ca diferenţă între preţul de cesiune şi costul de achiziţie al creanţei. În ceea ce privește instituţiile de credit, în situaţia în care creanţele cesionate sunt acoperite parţial sau integral cu ajustări pentru pierderi aşteptate, precum şi în situaţia în care creanţele sunt scoase din evidenţă în conturi în afara bilanţului şi apoi sunt cesionate, 70% din diferenţa dintre valoarea creanţei înstrăinate şi preţul de cesiune reprezintă elemente similare veniturilor”, a explicat aceasta.

Citeşte şi Plata facturilor, o problemă în România

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Autumn Tax Update Forum, un prilej de analiză a fiscalității în România

  1. Pingback: Supply Chain & Logistics Expo & Forum | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.