Stiri: Social

Banca de Alimente Crucea Rosie

Crucea Roșie relansează Banca de Alimente

28.11.2019

Banca de Alimente Crucea Roșie. În țara noastră, 40% din populație trăiește sub nivelul pragului de sărăcie. Nu mai puțin de 150.000 dintre copiii României adorm flămânzi. În 2019, un sfert din populația țăriitrăiește cu mai puțin de 9 lei pe zi. Grija zilei de mâine duce la șomaj și abandon școlar, agresivitate, depresie și multe alte probleme grave.

În acest context, o parte importantă a societății se concentrează mai mult pe supraviețuire decât pe dezvoltare.

Acestea sunt premisele proiectului Banca de Alimente. Acesta a fost lansat de Crucea Roșie Română acum 10 ani. De asemenea, acestea sunt și motivele care stau la baza relansării sub un nou mesaj, Banca pentru Altcineva.

Banca de Alimente Crucea Roșie. Alimente de bază

Banca de Alimente presupune colectarea alimentelor de bază greu perisabile, donate de persoane fizice sau companii și sortarea și distribuirea lor de către Crucea Roșie către beneficiari, persoane vulnerabile din întreaga țară.

Peste 200.000 de familii au beneficiat deja de ajutor, din 2009 până acum.

Banca pentru Altcineva

Cu ocazia aniversării de 10 ani, Banca de Alimente devine Banca pentru Altcineva, încurajând România să adopte obiceiul de a ajuta.

Donațiile constante de alimente îi ajută pe cei nevoiași să primească stabilitatea de care au nevoie pentru a se dezvolta și a deveni cetățeni activi.

Crucea Roșie Română adresează tuturor românilor apelul de a face Food Banking, pentru că atunci când hrănești pe altcineva, investești în viitorul țării.

Banca de Alimente Crucea Roșie. Un eveniment special

Relansarea Băncii de Alimente a fost marcată marți seara printr-un eveniment la sediul Băncii Naționale a României, un loc ales cu scopul de a sublinia nevoia de Food Banking, un nou mod de a investi în viitorul societății, prin donații. Evenimentul s-a bucurat de prezența:

 • Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române și Președinte al Societății Naționale de Cruce Roșie
 • Alteța Sa Regală Principele Radu
 • Mugur Isărescu – Guvernator BNR
 • Raluca Turcan – Vicepremier
 • Mihaela Geoană – președinte al Crucii Roșii Române între 2007 – 2015

Gazda serii a fost Iuliana Tudor, ambasador al programului Banca de Alimente. Printre invitații serii s-au aflat reprezentanți ai mediului de afaceri, diplomați, persoane publice, reprezentanți ai Crucii Roșii Române, dar și jurnaliști.

Banca de Alimente Crucea Roșie. ”Voluntarii sunt coloana vertebrală și inima Crucii Roșii”

”Crucea Roșie Română primește zilnic cereri de ajutorare din partea persoanelor care nu au ce să mănânce. Suntem mândri că am reușit să derulăm timp de 10 ani cel mai bun program social de ajutorare a persoanelor care suferă de foame, iar asta bazându-ne pe serviciul voluntarilor în proporție de 98%. Voluntarii sunt coloana vertebrală și inima Crucii Roșii Române. Le mulțumesc fiecăruia în parte pentru timpul extrem de prețios oferit cauzei noastre umanitare. Banca de Alimente este un proiect care rezolvă nu doar problema persoanelor aflate în dificultate, ci una mai profundă a societății, incluziunea și reintegrarea socială. În asta dorim să investească toți donatorii noștri”, a declarat Ioan Silviu Lefter, președintele Crucii Roșii Române.

Recepția a avut un meniu concept care a avut la bază alimentele din pachetul Băncii de Alimente, gândit și pregătit de chef Radu Ionescu, unul din reprezentanți noului val de bucătărie românească. Astfel, au fost puse în valoare aceste alimente obișnuite, care fiind donate ar putea schimba viețile beneficiarilor. Chef Radu Ionescu a primit din partea Majestății Sale Margareta titlul de Prieten al Crucii Roșii Române, pentru implicarea în acest proiect.

Carrefour România și Mega Image, partenerii principali

Carrefour România și Mega Image sunt partenerii principali ai Băncii de Alimente de zece ani și vor continua să susțină programul social al Crucii Roșii Române în toate magazinele din țară. Alimentele greu perisabile recomandate pentru a fi donate vor fi semnalizate la raftul magazinelor, iar după achitarea lor de către clienți pot fi donate în recipiente personalizate cu simbolul Băncii de Alimente, situate după casele de marcat.

Banca de Alimente Crucea Roșie. Conținutul unui pachet

Pachetele oferite persoanelor nevoiașe au o greutate standard de 12 kg și conțin:

 • 2L ulei
 • 1 kg zahăr
 • 2 kg făină
 • 2 kg mălai
 • 1 kg orez
 • 1 pungă paste făinoase
 • 4 conserve de carne sau peşte
 • conserve de legume
 • biscuiți și alte produse alimentare greu perisabile.

Conținutul unui pachet acoperă nevoile de hrană ale unei familii formate din trei membri pentru 1 lună și au o valoare medie de 95 de lei.

Categoriile de produse greu perisabile care pot fi donate sunt:

• Alimente de bază: mălai, făina de grâu, zahăr, ulei, orez, grâu, griş, fasole, mazăre uscată, linte, arpacaş, lapte praf

• Conserve: conserve de carne, peşte, pate de ficat, pate vegetal, mazăre, fasole, bulion, zacuscă, ghiveci, compot

• Paste făinoase, cereale

• Produse instant: supe instant, fulgi de fasole, fulgi de cartofi

• Băuturi: cacao, cafea, ceai, apă, sucuri

• Dulciuri, printre care biscuiţi, napolitane, ciocolată

• Hrană pentru bebeluşi, precum piureuri, supe, cereale, ceaiuri, sucuri, lapte praf

• Alte produse, precum produse dietetice, alune, miez de nucă, seminţe floarea soarelui, fistic, fructe confiate, fructe uscate

Citește și Câți bani alocă lunar românii pentru divertisment?