Stiri: Companii

Cheltuielile romanilor pentru divertisment

Câți bani alocă lunar românii pentru divertisment?

27.11.2019

Cheltuielile românilor pentru divertisment. Românii cheltuie, în medie, 8,7 euro pe lună pentru activități culturale și de recreere. Oferta de divertisment din centrele comerciale se află în topul preferințelor consumatorilor din Europa Centrală și de Est.

Cheltuielile românilor pentru divertisment. O dezvoltare masivă

Segmentul de divertisment s-a dezvoltat masiv în ultimii ani în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE). O analiză realizată de Colliers International arată că oferta din centrele comerciale este dominată de cinematografe și multiplexuri (peste 452) și săli de fitness.

Consumatorii cehi cheltuie cel mai mult pe activități culturale și de recreere – 38,2 euro pe lună – în timp ce România se află pe locul 8 din 13, cu cheltuieli medii lunare de 8,7 euro.

Cheltuielile românilor pentru divertisment. O ofertă atractivă

Dezvoltatorii și proprietarii de centre comerciale sunt din ce în ce mai conștienți că o ofertă de divertisment atractivă este o parte indispensabilă a oricărui centru comercial pentru a contrabalansa interesul consumatorilor pentru comerțul online. De regulă, zona de divertisment poate include:

  • cinema/multiplex
  • săli de fitness
  • locuri de joacă pentru copii
  • centre de divertisment care oferă servicii complexe, precum bowling, școală de dans, escape room, mini golf, bibliotecă, parc de trambuline, școală de acrobație, club de muzică, club de lupte.

O creștere importantă a consumului

„În România, puterea medie de cumpărare s-a dublat în ultimul deceniu și a dus la o creștere semnificativă a consumului, concentrat tot mai mult pe divertisment. În consecință, unele dintre cele mai noi centre comerciale oferă peste 20% din suprafața închiriabilă pentru zonele de food court și divertisment, mai mult decât dublu față de acum 10 ani, iar tendința este de creștere, până la 30%. În proiectele mari sau mixte, acest procent poate crește”, a declarat Venera Munjev, Senior Associate Retail Agency în cadrul Colliers International Romania.

Cheltuielile românilor pentru divertisment. Topul cheltuielilor

Persoanele din Cehia cheltuie cel mai mult pentru activități culturale și de recreere. Media este de 38,2 euro pe lună. Această țară este urmată de:

  • Letonia (35,6 euro)
  • Slovacia (22,5 euro)
  • Polonia (17,9 euro)

Țara noastră se află pe locul 8 din 13, cu cheltuieli medii lunare de 8,7 euro.

„Există două explicații pentru această medie relativ mică a cheltuielilor cu recreerea și cultura: 1) România are al doilea cel mai redus grad de urbanizare din Uniunea Europeană (54% din români trăiesc la oraș versus 80% în Europa de Vest) și 2) media include deopotrivă unele din cele mai dezvoltate orașe din această zonă a Europei – București, Cluj-Napoca – alături de unele din cele mai sărace din UE. Cu alte cuvinte, diferența dintre București și Varșovia sau Budapesta este sensibil mai redusă decât sugerează aceste cifre”, a completat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Cheltuielile românilor pentru divertisment. Cinematografele și sălile de fitness

Peste 452 de cinematografe și multiplexuri se regăsesc în centrele comerciale din 13 țări ale Europei Centrale de Est.

Polonia și România conduc topul, cu 125, respectiv 93 de astfel de spații. Raportat la populație, în Polonia există câte un cinema modern la aproape 370.000 locuitori. În România, raportul este la 210.000 locuitori.

Calcule bazate pe salariul mediu brut arată că, pentru a putea cumpăra un bilet la cinema, românii trebuie să lucreze în jur de 48 de minute. Această durată este printre cele mai mici, comparativ cu celelalte 12 țări:

  • polonezii lucrează o oră și trei minute
  • cehii lucrează o oră și cinci minute
  • albanezii lucrează cel mai mult: o oră și 48 de minute

România ocupă locul doi în ceea ce privește sălile de fitness (42). Primul loc este ocupat de Polonia (115).

De asemenea, țara noastră ocupă locul trei în ceea ce privește numărul de locuri de joacă pentru copii din centre comerciale (60), după Polonia (128) și Ucraina (71).

Ce spun autorii studiului?

„În România, spațiile indoor rămân în continuare cele mai vizate și cele mai profitabile, în timp ce schemele de petrecere a timpului liber în exterior pot fi implementate doar în caz excepțional. Motivul principal este clima temperat continentală care expune la un risc foarte mare un proiect outdoor, oferind maximum 4-6 luni pe an pentru operare efectivă. Totodată, puterea de cumpărare a românilor nu a atins încă un nivel care să poată susține proiecte mari, incidența accesării parcurilor tematice fiind redusă, în medie la o frecvență de două sau trei ori pe an. Lipsa turismului susținut este al treilea motiv major pentru care operatorii de centre de divertisment au nevoie de parteneriatul centrelor comerciale. Orașe precum București, Cluj, Iași, Brașov sau Constanța sunt în mare parte vizate de tineri care vin pe perioada weekendurilor, a festivalurilor sau a sezonului de vară / iarnă pentru activități specifice”, a încheiat Venera Munjev.

Citește și E oficial! Aplicația Clever dispare. Cum funcționează FREE NOW?