Logistica

BIPMOBILE, profesionalism și eficiență în activitate

01.10.2020

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: expecting ';' in Entity, line: 34 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2898

Compania a înființat, în luna mai a acestui an, un nou department de expediții intracomunitare, ca parte a strategiei pe termen lung. BIPMOBILE este o companie care a fost înființată în anul 2002 și care a activat în primă instanță în calitate de distribuitor de servicii pentru domeniul HoReCa, până în 2006-2007. Începând cu acest moment, compania s-a reprofilat pe servicii de transport, însă evoluția BIPMOBILE a fost presărată în continuare cu numeroase momente importante, care au contribuit la poziția actuală pe piața de profil. Încă din anul 2008, evoluția favorabilă s-a reflectat în cifra de afaceri înregistrată, aceasta dublându-se aproape în fiecare an.

Cu toate acestea, compania nu a vizat neapărat creșterea din punct de vedere al volumului, ca urmare a scăderii rentabilității din domeniul transporturilor rutiere, ci mai ales realizarea de investiții în departamentul de logistică, astfel încât modificările apărute pe această piață să nu influențeze atât de pregnant activitatea societății. Urmând această strategie, compania a devenit membru fondator al rețelei PALL-EX în România.

Compania BIPMOBILE a devenit membru fondator a rețelei PALL-EX în România

În prezent, compania oferă o gamă complexă de servicii, incluzând transportul rutier de marfă, specializat pentru industria automotive. BIPMOBILE oferă acest tip de servicii partenerilor din zona automotive de mai bine de 10 ani, ceea ce reprezintă o dovadă clară a profesionalismului companiei.

„Această industrie este una pentru care livrarea la timp este o condiție esențială pentru parteneriate de lungă durată, motiv pentru care nu orice companie poate fi aleasă drept partener”, ne-a declarat Dl. Adrian Minea, Director General BIPMOBILE SRL.

Spațiile de depozitare complet automatizate, garanția eficienței în activitate

Compania dispune de spații de depozitare complet automatizate, care oferă partenerilor acces la tehnologii performante și garantează în acest fel obținerea eficienței în activitate. În prezent, BIPMOBILE deține două centre logistice: unul localizat în București, de aproximativ 3.000 de metri pătrați, care este operat în prezent de 2 persoane, grație investițiilor realizate în automatizare, dar și un spațiu logistic localizat în Timișoara, de aproximativ 1.000 de metri pătrați.

Cea mai recentă achiziție în acest sens a fost reprezentată de un teren localizat în Iași, unde compania intenționează să dezvolte un proiect de tip Greenfield, de 3.000 – 4.000 de metri pătrați, în primă fază. Proiectul din Iași are ca termen de finalizare sfârșitul anului viitor.

BIPMOBILE deține două centre logistice: unul localizat în București, de aproximativ 3.000 de metri pătrați și un spațiu logistic localizat în Timișoara

Cele mai solicitate servicii din portofoliul companiei sunt reprezentate de transportul rutier din zona de automotive, care reprezintă circa 90% din cifra de afaceri, 1-2% din cifra de afaceri fiind reprezentată de transport aerian, iar restul de serviciile de logistică, warehousing și alte servicii conexe. Compania oferă și servicii de fullfilment și logistică pentru magazinele online, cel mai mare client final pentru depozitul din București fiind reprezentat de un important producător de autoturisme din Turcia.

În momentul de față, cea mai importantă investiție, în afara proiectului de tip Greenfield de la Iași, este realizată într-un sistem de management al transporturilor, în care se integrează o componentă foarte importantă de inteligență artificială, o investiție de câteva milioane de euro.

Eficientizarea costurilor prin reducerea flotei proprii

BIPMOBILE își orientează activitatea în prezent în direcția reducerii flotei proprii, care numără mai puțin de 150 de camioane. Pentru anul viitor, compania își dorește să ajungă la un număr de 80 de camioane, din dorința de a externaliza segmentul de operare al transporturilor prin subcontractori dedicați.

În acest sens, încă de la începutul anului, compania oferă șansa unor noi parteneriate, prin oferirea de pachete complete micilor întreprinzători sau chiar șoferilor angajați în cadrul companiei care își doresc să înființeze propria companie de transport, beneficiind astfel de toată susținerea, dar mai ales de experiența intensivă a BIPMOBILE. Facilitățile oferite includ plata în rate a camioanelor, carduri de motorină, asigurare, service 24h/24, tot ceea ce este nevoie pentru ca un asemenea transportator să își înceapă activitatea imediat.

„În contextul crizei generate de recenta pandemie COVID-19, ne-am orientat întreaga activitate în domeniul online, pentru a reduce contactul direct. În plus, în cadrul companiei a fost înființat un departament de criză, responsabil de implementarea unor măsuri specifice de protecție a angajaților, dar care are în continuare menirea de a urmări evoluția situației și de a ajusta activitatea pe parcurs, instituind măsurile care se impun”, detaliază Directorul General.

În cadrul BIPMOBILE a fost înființat un departament de criză responsabil de implementarea unor măsuri specifice de protecție a angajaților

În ciuda modificărilor apărute în economie, compania a dat dovadă de maximă flexibilitate, chiar dacă s-a confruntat cu fluctuații majore în cererile de servicii.

O altă problemă apărută a fost legată de camioanele cu marfă a căror circulație a fost restricționată în perioada stării de urgență, de obicei la cererea clienților, dar care a putut fi soluționată prin mărirea spațiilor de depozitare puse la dispoziția clienților. Ca urmare, echipa formată din 200 de angajați a reușit să soluționeze fiecare problemă apărută, astfel încât solicitările clienților să fie rezolvate într-un timp cât mai scurt, la standardele de calitate deja cunoscute.

Principii și proceduri de lucru

În activitatea sa, BIPMOBILE a implementat o serie de standarde importante de la clienți, companii multinaționale, adoptând modul, principiile și procedurile de lucru, dar și cultura acestora, astfel încât să rămână în continuare prima alegere a partenerilor și, mai mult decât atât, să ofere servicii la standarde internaționale.

În ceea ce privește responsabilitatea socială și protecția mediului, compania s-a implicat cu precădere în ultima perioadă în proiecte de protecție a mediului înconjurător, în colaborare cu diferite ONG-uri și Clubul Rotary, participând la activități de plantare de pomi. În plus, compania realizează constant măsurători pentru a-și evalua amprenta de CO2, astfel încât să poată decide direcțiile de acțiune care se impun.

Interesul în protecția mediului înconjurător s-a tradus și prin achiziționarea de camioane EURO6 de ultimă generație, o flotă extrem de nouă, dar și prin implementarea unor soluții de transport management care contribuie la reducerea emisiilor de CO2, prin alegerea rutelor cele mai scurte și eficientizarea activității.

BIPMOBILE a înființat în luna mai 2020 un nou departament de expediții intracomunitare, departament creat în plină criză generată de pandemia COVID-19.

„Această etapă în evoluția companiei face parte din strategia pe termen lung a BIPMOBILE, fiind una dintre măsurile care au fost luate pentru a asigura protecție companiei în fața unei eventuale crizei economice, o măsură proactivă menită să orienteze activitatea companiei din următorii ani. În acest fel, a fost posibilă obținerea unei creșteri importante a cifrei de afaceri, într-un an puternic afectat de criza generată de pandemia COVID-19”, a explicat Dl. Minea.

În ceea ce privește evoluția financiară, în 2019 aceasta s-a menținut constantă față de anul precedent, chiar dacă s-a decis renunțarea la anumite direcții de business. În 2020 compania a înregistrat o scădere importantă a cifrei de afaceri (de circa 60% în luna aprilie), în momentul de față aceasta depășind nivelul înregistrat în luna septembrie 2019.

Pentru anul în curs, reprezentanții companiei estimează o cifră de afaceri mai mare cu 1-1,5 milioane de euro față de anul 2019, când cifra de afaceri a fost de 15 milioane de euro, evoluție posibilă  grație înființării unui nou departament de expediții intracomunitare și de dezvoltare a unor proiecte pentru clienți noi.