Stiri: Sanatate

Boala celiaca testari gratuite - intoleranta la gluten

Boala celiacă: Testări gratuite, anunțate de Kaufland și ARIG

15.07.2019

Boala celiacă testări gratuite. Kaufland România și Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten anunță lansarea Caravanei naționale de informare și testare gratuită pentru boala celiacă. Caravana reprezintă o premieră la nivel național.

Campania de testări gratuite va avea trei componente:

  • va ajuta la diagnosticarea celor care ar putea suferi de boală celiacă
  • va oferi sprijin și informații celor care deja se confruntă cu această afecțiune
  • va livra un curs autorizat de educație medicală continuă pentru profesioniștii medicali

Boala celiacă testări gratuite. Campania începe marți

Campania ia startul marți, 16 iulie, în Craiova. Caravana va ajunge în nouă orașe din România și va oferi testări gratuite rapide de depistare a bolii celiace, care vor fi interpretate pe loc de personalul medical prezent.

Testarea gratuită oferă rezultate în 10 minute, presupune o simplă înțepătură în deget și nu necesită o pregătire prealabilă. Vor fi testate exclusiv persoanele care nu țin o dietă fără gluten.

Campania se adresează totodată și celor diagnosticați deja cu boală celiacă. Aceștia vor primi sfaturi și materiale educative din partea reprezentanților ARIG și a medicilor prezenți.

Boala celiacă testări gratuite. Ce spun reprezentanții Kaufland?

”Grija și investițiile în asigurarea unei vieți sănătoase sunt parte din direcțiile noastre strategice de implicare în comunitate. Sunt foarte multe persoane care au nevoie de o dietă specială, fie că este vorba de una fără gluten, fără lactoză, fără carne sau altele. Intoleranța la gluten și boala celiacă sunt o problemă din ce în ce mai întâlnită și vom fi alături de comunitatea persoanelor care se confruntă cu astfel de afecțiuni, pentru care alimentația specială este singurul tratament. De-a lungul anului, împreună cu partenerii noștri de la ARIG, le vom oferi cea mai amplă campanie de sprijin, prin crearea de resurse, facilitarea accesului la informații de la specialiști în sănătate, soluții pentru menținerea unui stil de viață sănătos, testări și suport pentru formarea medicilor”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.

Boala celiacă testări gratuite. Simptome

Datele statistice arată că intoleranța la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase și ușor de confundat cu cele specifice altor afecțiuni. În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absența diagnosticului, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces.

Boala celiacă testări gratuite. Câți români au intoleranță la gluten?

Estimările ARIG arată că între 250.000 și un milion de români suferă de boală celiacă și de alte afecțiuni induse de gluten. Cu toate acestea, sub 5% dintre pacienții din România sunt diagnosticați corect, din cauza simptomelor ușor de confundat cu ale altor afecțiuni.

Caravana face parte din campania „România fără gluten”, prima de acest tip derulată de ARIG și Kaufland România, care oferă sprijin, resurse de informare și acțiuni dedicate de-a lungul întregului an.

”Am conceput România fără gluten deoarece subiectul bolii celiace și al nevoii alimentației sigure fără gluten a devenit stringent în ultimii ani. Rata diagnosticului pentru boală celiacă este în creștere, iar nevoile pentru suport și informare a celor diagnosticați sunt tot mai mari. De asemenea, persoanele care nu sunt încă diagnosticate au nevoie de sprijin pentru a afla răspunsuri legate de sănătatea lor și de aceea oferim o testare gratuită de sânge și un curs autorizat, pentru ca în fiecare regiune a țării să existe un spital pregătit să ofere diagnostic și tratament persoanelor cu boală celiacă”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, președintele Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten.

Boala celiacă testări gratuite. Programul complet al caravanei „România fără gluten”

• Craiova – marți, 16 iulie 2019, Hotel Prestige Boutique, str. Matei Basarab, nr. 15, între orele 13:00 – 17:00

• Iași – joi, 18 iulie 2019, Hotel Unirea, Piața Unirii, nr.3, orele 13.00-17.00

• Galați – vineri, 19 iulie 2019, Hotel Vega, Bd. Marea Unire, nr.107, orele 13.00-17.00

• Constanța – sâmbătă, 20 iulie 2019, Hotel Bavaria Blu, Bulevardul Mamaia, orele 13.00-17.00

• Brașov – luni, 26 august 2019, Hotel Belfort, Strada Constantin Dobrogeanu-Gherea, nr.4 , orele 14.00-18.00

• Cluj – marți, 27 august 2019, Hotel Ramada, Calea Turzii, nr. 43-49, orele 14.00-18.00

• Oradea – miercuri, 28 august 2019, Hotel Continental Forum, Aleea Ștrandului, nr.1, orele 14.00-18.00

• Timișoara – joi, 29 august 2019, Hotel Continental, Bd. Revoluției din 1989, nr.21, orele 14.00-18.00

• Sibiu – vineri, 30 august 2019, Hotel Parc, Strada Școala de Înot, nr.1-3, orele 14.00-18.00

Citește și Romania CSR Index 2019, prezentat pe 24 iulie