Stiri: Sanatate

Boli hematologice si oncologice la copii

Acces mai bun la medicamente pentru copiii care suferă de boli hematologice și oncologice

16.10.2018

Boli hematologice și oncologice la copii: Accesul la medicamente pentru copiii care suferă de boli hematologice și oncologice a fost îmbunătăţit. Guvernul a aprobat, luni, o Hotărâre care prevede extinderea prescrierii la copii a două molecule cuprinse în Lista de medicamente compensate și gratuite. Aceste medicamente sunt destinate tratamentului în purpura trombocitopenică imună idiopatică.

Boli hematologice și oncologice la copii: Ce medicamente pot prescrie medicii pediatri hematologi?

Prin urmare, medicii pediatri hematologi pot prescrie, după modificarea legii, aceste medicamente copiilor cu vârsta de peste 1 an. Medicamentele se vor administra în baza protocoalelor de prescriere. Acestea sunt elaborate de către comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății.

Protocoalele de prescriere se află în dezbatere, urmând să fie în curând aprobate.

Boli hematologice și oncologice la copii: Medicamente prescrise în ambulatoriu

Hotărârea de Guvern mai prevede și posibilitatea prescrierii în ambulatoriu a medicației de suport pentru copiii cu afecțiuni oncologice și hematologice. Acestea vor fi prescrise de medicii pediatri care deţin competență sau atestat în domeniul oncologiei sau hematologiei.

Până acum, medicamentele pentru bolile hematologice sau oncologice la copii puteau fi prescrise numai de către medici care aveau o dublă specialitate.

Boli hematologice și oncologice la copii: Ce spune ministrul Sănătăţii?

Ministrul Sănătăţii afirmă că era nevoie de aceste modificări pentru ca accesul la tratamente al copiilor să se îmbunătăţească. Conform sursei citate era, de asemenea, nevoie de facilitarea tratamentelor în ambulatoriu.

„Sunt măsuri menite să îmbunătățească tratamentul, evoluția și calitatea vieții copiilor cu afecțiuni hematologice sau oncologice. De asemenea, în cazul micuților pacienți era nevoie de un acces mai facil la tratamentele de suport acordate în ambulatoriu”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Citeşte şi Date alarmante publicate recent: Nu mai puţin de 600.000 de români suferă de boli reumatice. Câte persoane au dureri de spate şi care este cauza acestor afecţiuni?