Bugetul de Craciun 2018

Bugetul de Crăciun 2018. Cum să nu dai ”faliment” în perioada Sărbătorilor de iarnă?

12.12.2018

Bugetul de Crăciun 2018. Perioada Sărbătorilor de iarnă este una dificilă din punct de vedere financiar pentru o mare parte dintre români. Conform statisticilor, în ultimii cinci ani între 65% și 80% din veniturile lunare sunt cheltuite pentru Sărbătorile de iarnă.

Presiunea este una imensă și pentru că trei sferturi dintre români își fac cumpărăturile cu două-trei săptămâni înainte de Crăciun.

Bugetul de Crăciun 2018. Câți bani alocă românii?

Cu toate că în ultimii cinci ani salariul mediu net a crescut cu 44%, creșterea bugetulului alocat cadourilor de Crăciun nu a fost direct proporțională. A fost, așadar, mai mare. Cadourile îi costă mai mult pe români în 2018 față de acum cinci ani, când pentru acestea românii alocau 470 lei față de 780 lei cât se estimează că vor plăti în această perioadă, conform unui studiu Reveal Marketing Research.

Bugetul de Crăciun 2018. Cadouri

Mulți români fac schimb de cadouri în familie. Astfel:

  • 65% oferă un cadou partenerilor
  • 56% oferă un cadou copiilor
  • 29% oferă un cadou părinților

Bugetul de Crăciun 2018. Împrumuturi

Concluzia studiului este că nevoile pe care doresc să și le acopere românii de sărbători sunt mai mari decât veniturile acestora. Și din acest motiv, aceștia aleg să se împrumute.

Conform Statista, românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, fie că vorbim de cadouri sau bunuri de consum.

19% dintre români apelează la o soluție de creditare pentru cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă. Numărul acestora depășește Marea Britanie care ne urmează cu 17%.

Bugetul de Crăciun 2018. Situația financiară a românilor

Toate acestea au loc în contextul în care situația financiară a românilor nu arată pozitiv.

Datele Eurostat arată că românii se clasează în top 5, la nivelul UE, la capitolul bunurilor și serviciilor considerate necesare, dar pe care nu și le pot permite.

Românii sunt în top 5 restanțieri la plata ipotecii, chiriei, facturilor la utilități. În plus, dacă apare o cheltuială neprevăzută, românii n-o pot gestiona cu ușurință.

„Statisticile arată că mulți dintre români se îndatorează pentru bunuri și servicii considerate necesare. Dacă am face un exercițiu și ne-am gândi cât înseamnă cheltuielile de Crăciun dacă le transformăm în ore de muncă? De exemplu, să luăm un kilogram de portocale, care ar costa 3,99 lei. Dacă transformăm acest cost în minute, 1 kilogram de portocale reprezintă 34,7 minute din cele 168 de ore pe care le muncește un om într-o lună, plătit cu salariul minim pe economie sau 0,3% din venitul lui pe o lună. Pentru cineva plătit cu salariul mediu pe economie, 1 kg de portocale înseamnă 15 minute din 168 de ore pe care le lucrează într-o lună. Fiecare persoană resimte diferit fiecare cheltuială pe care o are, de aceea deciziile trebuie luate rațional și cu sprijinul unui consilier care îți înțelege situația” declară Cornel Ionescu, trainer și consilier financiar Program Banometru.

Bugetul de Crăciun 2018. Pentru o gestionare mai bună a bugetului în decembrie, specialiștii recomandă:

1. Planificați-vă cheltuielile lunii decembrie și țineți cont că sărbătorile durează doar 3 zile.

2. Cumpărați cadourile din timp și profitați de toate campaniile de reduceri.

3. Dăruiți celor dragi lucruri de care chiar au nevoie.

Citește și Piața muncii în 2019. Câte companii anunță angajări în prima parte a anului?

 

 

 

Citiți și despre: