Stiri: Companii

piata muncii in 2019

Piața muncii în 2019. Câte companii anunță angajări în prima parte a anului?

12.12.2018

Piața muncii în 2019. Peste două treimi dintre angajatorii români afirmă că își vor menține neschimbat numărul de angajați în primul trimestru din 2019. De asemenea, aproximativ 1 din 5 angajatori români (19%) anunță creșteri ale numărului total de angajați, iar 9% anticipează reduceri de personal. Aceste date se regăsesc în ediția ianuarie – martie 2019 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Piața muncii în 2019. Tendința este ușor descendentă

Așadar, Previziunea Netă de Angajare la nivel național este robustă și pozitivă. Aceasta se situează la +15%, dar tendința este ușor descendentă. Mai exact, previziunea se reduce cu 2 puncte procentuale față de cea raportată de angajatori în trim. IV/2018 și cu 1 punct procentual față de trim. I/2018.

Piața muncii în 2019. Nicio schimbare

Trebuie însă remarcat că 70% dintre companii nu intenționează să-și redimensioneze forța de muncă, nici în sensul creșterii, nici în sensul reducerii acesteia. Ponderea celor ce nu prevăd nicio schimbare este cea mai ridicată din ultimii doi ani și ceva. Acest lucru sugerează că piața forței de muncă de la începutul lui 2019 va fi mai prudentă decât în trimestrele trecute.

Piața muncii în 2019. Domenii în care se fac angajări

În unele domenii de activitate, precum Agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit sau Industrie extractivă, procentul angajatorilor care nu au în plan schimbări ale numărului total de angajați este de 82%. Totuși, perspectivele de angajare continuă să fie favorabile în toate cele zece sectoare analizate.

Angajatorii din Industria prelucrătoare sunt cei mai optimiști. Ei au raportat o Previziune Netă de Angajare de +26%. Însă, aceasta este cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul IV/2018 și cu 9 puncte procentuale mai slabă decât în trim. I/2018.

Piața muncii în 2019. Sectorul Finanțe

Companiile din sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri sunt și ei optimiști. Ei au anunțat o Previziune Netă de Angajare de +23%, consolidată atât în raport cu trim. IV/2018, cât și cu trim. I/2018, cu 1, respectiv 7 puncte procentuale.

Perspective de angajare favorabile sunt, de asemenea, anunțate în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul. Pe acest segment, previziunea pentru trim. I/2019 se situează la +20%, sectorul Transport, depozitare și comunicații, cu o Previziune de +19% și sectorul Construcții, cu o Previziune de +18%.

Piața muncii în 2019. Construcții

Pe de altă parte, perspectivele din Construcții slăbesc semnificativ față de trimestrul IV/2018, cu 14 puncte procentuale. Acestea sunt ușor mai slabe și față de trim. I/2018, cu 2 puncte procentuale.

Reducerea cea mai abruptă, atât de la trimestru la trimestru cât și de la an la an, este însă raportată în sectorul Energie electrică, apă, gaz. Previziunea Netă de Angajare de -11%.

Studiul mai arată că estimările de angajare sunt favorabile în toate categoriile de organizații.

Cea mai puternică piață a forței de muncă este preconizată de angajatorii din companii mari. Acestea raportează o Previziune Netă de Angajare de +24%.

Pe de altă parte, cele mai prudente planuri de angajare se reflectă în Previziunea de +4% raportată de angajatorii din micro-organizații.

Estimările sunt mai reduse față de trimestrul IV/2018 în trei din cele patru categorii de organizații, în special în organizațiile mijlocii. Previziunea Netă de Angajare de +16% este cu 9 puncte procentuale mai slabă decât cea pentru intervalul octombrie – decembrie 2018. Totuși, perspectivele rămân stabile în micro-organizații.

Citește și Ajutor de stat pentru stimularea investițiilor: Anunțul Ministerului de Finanțe