Stiri: Economie

Asociatia pentru Relatii cu Investitorii la Bursa

Moment istoric! România a primit statutul de piață emergentă

27.09.2019

Bursa de Valori București piață emergentă. România piața emergentă. Moment istoric! Țara noastră a fost promovată la statutul de piață emergentă. Mai exact, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de Piață Emergentă, de la cel de Piață de Frontieră, potrivit anunțului din data de 26 septembrie. Decizia a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

România piață emergentă. De când intră în vigoare reclasificarea?

Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie 2020. Adrian Tănase, CEO BVB, spune că suntem martorii unui moment istoric.

”Este recunoașterea internațională că România merită să fie promovată și sunt mândru și fericit să conduc echipa care a făcut acest moment posibil. Când bursei îi merge bine și economiei îi merge bine. Îmi doresc ca noul statut să deschidă ochii cât mai multor manageri din companiile private și de stat și să privească bursa ca pe un mediu eficient prin care își pot finanța dezvoltarea afacerilor”, a spus acesta.

România piață emergentă. Planurile pentru următorii 10 ani

Conform acestuia, scopul BVB pentru următorii 10 ani este să își dubleze nivelul de reprezentativitate al pieței în economie de la nivelul actual de 10%, la 20% din PIB.

Totodată, Lucian Anghel, Președinte BVB, afirmă că promovarea României la statutul de piață emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piața de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană.

Bursa de Valori București piață emergentă. România merita să fie promovată

”România merita să fie promovată pentru că a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piață funcțională și accesibilă. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum și care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum acești administratori de fonduri erau restricționați, prin prospect, să investească în piețele de frontieră”, a afirmat Lucian Anghel.

Acesta mai spune că investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare, fructificând randamentele oferite de oportunitățile investiționale pe bursă.

România piață emergentă. Furnizorul global de indici FTSE Russell

Țara nostră a fost promovată la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră, a anunțat, pe 26 septembrie, furnizorul global de indici FTSE Russell.

„FTSE Russell are deosebita plăcere să anunțe că România va primi statutul de Piață Emergentă Secundară”, se arată în anunț.

România îndeplinește cele nouă criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piață Emergentă Secundară.

Bursa de Valori București piață emergentă. România piață emergentă. Un semnal puternic

Promovarea la statutul de Piață Emergentă va permite pieței de capital și economiei românești să absoarbă noi fonduri și transmite un semnal puternic către companiile private și de stat că pot crește semnificativ prin intermediul bursei.

Bursa de Valori București are planuri să dezvolte în continuare infrastructura de piață și își va concentra eforturile asupra proiectului CCP, contrapartea centrală locală care va deveni funcțională în următoarele 16 luni și care va contribui decisiv la creșterea lichidității.

Bursa de Valori București piață emergentă. România piața emergentă. Maxim istoric în septembrie 2019

Piața locală de capital a atins în septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include și dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte în septembrie și a ajuns la o creștere de 39% doar în acest an, ceea ce a făcut ca România să fie una dintre cele mai performante piețe de capital din Europa.

Citește și Learning Network Festival 2019 – Temele discutate