Stiri: Companii

C & W Echinox – An record pentru tranzacțiile de birouri

13.02.2019

An record pentru tranzacțiile cu birouri. 20 de clădiri de 500 de milioane de euro și-au schimbat proprietarii. Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale. Este o companie de consultanță imobiliară de top pe piața locală. Aceasta activează în toate segmentele pieței imobiliare. Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România. Deținut și operat independent, acesta reunește un colectiv de peste 60 de profesioniști și colaboratori.

Tranzacții cu birouri în 2018

Firma de consultanță Cushman & Wakefield Echinox a realizat raportul România Investment Market. Conform acestui raport, tranzacțiile cu birouri au atins în 2018 un nivel record pentru ultimul deceniu. Numai în București au fost achiziționate 20 de imobile. Suprafața închiriabilă a acestora cumulată atingea 220.000 de metri pătrați și o valoare de peste 500 milioane de euro.

Situația tranzacțiilor în Cluj Napoca și Timișoara

Valoarea totală a tranzacțiilor cu imobile de birouri la nivel național în 2018 a fost de 531 milioane de euro. Aceasta reprezintă 55% din volumul tranzacționat. Per total, investitorii au plasat anul trecut

  • 957 milioane de euro în piața imobiliară locală
  • segmentul de retail a deținut o cotă de piață de 33%
  • segmentul industrial o cotă de piață de 9%

Cele mai mari proiecte din 2018

Proiectele cele mai mari au vizat birouri din București, și anume The Bridge (două clădiri), Oregon Park (două clădiri), The Landmark (trei clădiri), Campus 6.1 și Crystal Tower.

Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Ne așteptăm ca valul de investitori noi pe piața locală să continue și în 2019, aceștia urmând să fie atrași de randamentele mai ridicate care pot fi obținute în România, comparativ cu alte piețe din Europa Centrala și de Est. În acest context, ne așteptăm ca randamentele investiționale pentru clădirile de birouri și parcurile logistice prime să scadă cu 25 – 50 de puncte procentuale, atât ca urmare a unui număr mai mare de active de calitate disponibile spre vânzare, cât și a unei competiții mai ridicate între investitori pentru cele mai bune proprietăți. Cu toate acestea, pentru ca actuala evoluție pozitivă să fie valorificată pe deplin, este esențial ca România să își continue creșterea economică, să promoveze rezultatele pozitive și să ofere investitorilor încredere în stabilitatea mediului de afaceri.”

Citește și Sphera Franchise Group a investit peste 337.000 euro în proiecte de responsabilitate socială