Stiri: Social

Campania Cu apele curate - Lidl si MaiMultVerde

Lidl Romania și MaiMultVerde lansează campania Cu apele curate

03.06.2019

Campania Cu apele curate. În condițiile în care 4,2 tone de plastic ajung zilnic din Dunăre în Marea Neagră, Asociația MaiMultVerde face apel la o Dunăre “Cu apele curate”. Astfel, la finalul unei tabere de voluntariat de patru săptămâni (5-31 mai) – în cadrul căreia 100 de participanți au scos 5 tone de deșeuri de plastic din aria de protecție specială Insula Sacalin – Zătoane – Asociația MaiMultVerde lansează programul “Cu apele curate”. Este vorba de un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.

Campania Cu apele curate. Programul este derulat de Lidl și MaiMultVerde

Programul este derulat la inițiativa Lidl România și MaiMultVerde, în parteneriat cu:

 • Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe)
 • One World România la Școală
 • Asociația pentru Relații Comunitare (ARC)

Proiectul vine în contextul în care potrivit celui mai recent studiu, Dunărea transportă zilnic în Marea Neagră 4,2 tone de plastic (1.533 tone pe an).

Campania Cu apele curate. Ce spun reprezentanții Asociației MaiMultVerde

“În realitate cantitatea ar putea fi mult mai mare”, spune Doru Mitrana, Președinte al Asociației MaiMultVerde, ”întrucât în fiecare an vedem râurile, lacurile și Delta invadate de cantități uriașe de plastic aduse de viituri, fapt ce periclitează biodiversitatea acvatică, calitatea apelor și valoarea peisagistică a acestora. Lansăm acest program cu scopul de a reduce poluarea apelor Dunării, atât prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și prin măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Ambele categorii de activități sunt absolut necesare, trebuie menținute pe termen lung și extinse în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, de pe teritoriul României și în toate celelalte țări riverane. Le mulțumim partenerilor pentru încredere și susținere, precum și voluntarilor pentru implicare”.

Campania Cu apele curate. Beat Plastic Pollution

Programul este parte a:

 • campaniei Beat Plastic Pollution lansate de UN Environment de Ziua Internațională a Mediului în 2018
 • Agendei Europene 2030
 • Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă promovate de Organizația Națiunilor Unite (ONU)

Campania Cu apele curate.  Ce spun reprezentanții Lidl România?

„Sustenabilitatea este unul dintre factorii care ne ghidează activitatea, iar implicarea în cele mai importante probleme ale comunității, o promisiune pe care ne-am asumat-o pentru un viitor mai bun. Ca semnatari ai Pactului Global al Națiunilor Unite (UN Global Compact), dar și ca cetățean corporativ responsabil, Lild România își propune să contribuie la reducerea cantității de plastic din mediul înconjurător, atât prin eficientizarea proceselor de business proprii, cât și prin susținerea unor inițiative de combatere și prevenire a poluării cu plastic. „Cu Apele Curate” contribuie la 6 dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă: apă curată, consum și producție responsabile, acțiune climatică, viață acvatică, viață pe uscat, parteneriat pentru obiective”, a declarat Cristina Hanganu, Director de Comunicare și CSR, Lidl România.

Campania Cu apele curate. Următoarele acțiuni din cadrul programului

Programul va continua cu acțiuni de igienizare a malurilor Dunării, organizate între 5 iunie – Ziua Internațională a Mediului și 29 iunie – Ziua Dunării, urmate în perioada iulie – septembrie de etapa de identificare și implementare a soluțiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor fluviului: dezvoltarea infrastructurii de colectare, activități educative, de informare și de organizare comunitară, adresate copiilor, tinerilor și adulților.

Acțiunile urmează a fi puse în practică de voluntari și membri ai comunităților din:

 • Tulcea
 • Brăila
 • Galați
 • Cernavodă
 • Călărași
 • Giurgiu
 • Zimnicea
 • Turnu Măgurele
 • Oltenița
 • Drobeta-Turnu Severin

Acestea sunt organizate în parteneriat cu autoritățile locale și Inspectoratele Școlare Județene.

Pentru sfârșitul anului 2019 este prevăzută evaluarea și revizuirea politicilor publice privind gestiunea deșeurilor din plastic, protejarea apelor și educația pentru mediu cu implicarea autorităților române:

 • Ministerul Mediului
 • Ministerul Educației
 • Departamentul de Dezvoltare Durabilă
 • Administraţia Naţională Apele Române, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD)
 • Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării” (INCDD).

Poluarea cu plastic a oceanului planetar reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, organismele internaționale estimând că până în anul 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât pește. De aceea, inițiatorii programului “Cu apele curate” vizează colaborarea cu instituții europene și globale precum Comisia Internațională pentru Protecția Dunării (ICPDR), UN Water și UN Environment.

Persoanele interesate să se implice pot accesa www.cuapelecurate.ro sau #cuapelecurate pe conturile de Facebook și Instagram ale programului.

Citește și Rezultate financiare ELKO Group 2018. Anunțul făcut de companie