Stiri: Sanatate

Programare a treia doza de vaccin anti-COVID.

Campanie împotriva vaccinării copiilor. Reacţia Ministerului Sănătăţii, UNICEF şi OMS

06.09.2018

Ministerul Sănătăţii, UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii trag un semnal de alarmă privind o campanie împotriva vaccinării copiilor din România. Apariţia unor materiale în care sunt folosite informaţii false privind siguranţa vaccinurilor îngrijorează cele trei instituţii.

Ministerul Sănătăţii, UNICEF şi OMS au reacţionat după ce pe reţelele de socializare au apărut o serie de pliante în care se precizează că vaccinul ROR nu este sigur.

Informaţiile din campania împotriva vaccinării copiilor sunt false

Conform acestora, informaţiile din campania împotriva vaccinării copiilor induc în eroare părinții și pot pune în pericol sănătatea copiilor şi a populaţiei ţării, în general.

Ministerul Sănătăţii precizează că vaccinurile folosite în ţara noastră sunt sigure și eficace. Acestea respectă cele mai înalte standarde de calitate existente la nivel mondial.

Pliantele distribuite cuprind informații false.

„Ministerul Sănătății se delimitează ferm de campania de dezinformare și manipulare referitoare la ineficiența și riscurile vaccinării, apărută în spațiul public, pe rețelele de socializare sau prin materiale tipărite, distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poștale”, au explicat reprezentanţii instituţiei.

Aceştia spun că autorii campaniei împotriva vaccinării copiilor folosesc, fără aprobare, însemnele oficiale ale instituțiilor.

Campania împotriva vaccinării copiilor, un gest iresponsabil

“Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalități iresponsabile de dezinformare, cu consecințe grave pentru sănătatea populației. Am însă convingerea că populația nu poate fi păcălită cu astfel de tertipuri și voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca parinții să fie informați corect astfel încât să ia cea mai bună decizie, de a-și vaccina copiii și de a le asigura astfel o viață sănătoasă”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a mai anunţat că a demarat demersurile legale, astfel încât autorii campaniei împotriva vaccinării copiilor să răspundă pentru faptele lor.

Materialele din campania împotriva vaccinării copiilor dezinformează

Într-un comunicat comun transmis de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), se arată că materialele dezinformează. În plus, autorii campaniei utilizează în mod neautorizat siglele care aparţin OMS, Ministerului Sănătății și UNICEF.

„Aceste materiale nu sunt produse de UNICEF, OMS sau de Ministerul Sănătății și suntem îngrijorați că distribuirea acestor informații poate avea implicații grave asupra sănătății oamenilor, în special a copiilor”, precizează sursa citată.

Cele două instituţii au mai spus că vaccinurile sunt sigure, cost-eficiente și salvează milioane de copii.

Situaţia din România este alarmantă

Rata de vaccinare împotriva rujeolei din ţara noastră se situează cu mult sub pragul de 95%. Acest procent este cu mult sub cel care asigură protecție comunităţilor din România.

Totodată, părinții îşi protejează sănătatea copiilor dacă aleg să îşi vaccineze copiii.

„UNICEF și OMS recomandă părinților să își protejeze copiii, asigurându-se că beneficiază de vaccinarea de rutină”, conform comunicatului.

Citeşte şi Vaccinul ROR: Ce trebuie să ştie părinţii înainte de vaccinarea copiilor?