Rata de vaccinare din România s-a redus dramatic în ultimii ani, conform Ministerului Sănătăţii. În cazul rujeolei, rubeolei şi oreionului – vaccinul ROR -, doar 76,8% dintre bebeluşi au fost imunizaţi. Imunizarea cu vaccinul ROR se face în două etape. Prima vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului – vaccinul ROR – se face la vârsta de 1 an, urmând ca acesta să fie repetat atunci când copilul are cinci ani.
În acelaşi timp, Institutului Naţional de Sănătate Publică anunţă că, în săptămâna care tocmai s-a încheiat, s-au înregistrat 103 de noi cazuri confirmate de rujeolă. În plus, până vineri, în România, 15 027 de cazuri de rujeolă erau confirmate, din care 59 de decese.
Rujeola sau pojarul, aşa cum este această boală a copilăriei numită în mod popular, este o afecţiune infecțioasă. Dintre cele trei boli (rujeola, rubeola şi oreionul) pentru care este conceput vaccinul ROR, rujeola este cea care duce, adesea, la complicaţii.
Vaccin ROR: complicațiile rujeolei, oreionului și rubeolei
Fiind boli comune ale copilăriei, rujeola, oreionul şi rubeola au un grad foarte ridicat de transmitere şi pot genera complicaţii. Printre aceste complicaţii se numără meningita, encefalita sau chiar pierderea auzului.
Din patru persoane care se îmbolnăvesc de rujeolă, una are nevoie de internare în spital. În plus, pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, aceeastă afecţiune este mortală.
Vaccinul împotriva rujeolei (vaccinul ROR) este cel care protejează copiii, precum şi adulţii, împotriva acestei boli infecţioase.
Vaccinul ROR este un vaccin combinat. Mai exact, acesta conţine viruşii celor trei afecţiuni menţionate mai sus: rujeola, rubeola şi oreionul. Viruşii sunt în varianta lor atenuată, iar scopul lor este de a stimula sistemul imunitar al copilului pentru a crea anticorpi care să lupte cu boala atunci când copilul intră în contact cu ea.
Dacă un copil nu a fost vaccinat la vârsta de 1 an, doza de vaccin poate fi administrată oricând, cu condiţia ca cea de-a doua doză să nu fie făcută la mai puţin de un an după primul vaccin ROR administrat.
Când se face vaccinul ROR?
În unele cazuri, vaccinul ROR se poate face şi mai devreme de împlinirea vârstei de 1 an. Astfel, doza se administrează mai devreme dacă micuţul a intrat în contact cu persoane care au rujeolă, dacă există o epidemie sau dacă părinţii călătoresc într-o ţară unde rujeola deţine o incidenţă ridicată.
Vaccinul ROR, reacții adverse
Ca toate medicamentele, vaccinul ROR poate produce reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Printre acestea se numără roşeață la locul administrării vaccinului, febră, erupţii pe piele sau infecţii ale căilor respiratorii superioare. Alte efecte secundare sunt: o formă uşoară de rujeolă, de rubeolă sau oreion, lipsa apetitului sau inflamarea ganglionilor.
Administrarea vaccinul ROR se face subcutanat şi nu în muşchi, cum se procedează în cazul injecţiilor normale.
În cazul în care vaccinul ROR nu a fost administrat în copilărie, acesta se poate face şi adulţilor care au vârste cuprinse între 19 și 55 de ani.
Citește și Medicamentele ieftine dispar din România. Motivul?