cancerul la copii

Tot ce trebuie să ştii despre cancerul la copii: cauze, tratamente şi moduri de prevenire

17.09.2018

Cancerul la copii: ultimele date publicate de Organizația Mondială a Sănătății sunt îngrijorătoare. Numărul total de persoane care suferă de cancer creşte anual într-un ritm extrem de mare. Dacă în urmă cu doi ani, per total, se înregistrau, la nivel mondial, 15 milioane, la ora actuală numărul acestora a ajuns la 18,1 milioane.

În prezent, în întreaga lume trăiesc aproape 50 de milioane de persoane care au primit diagnosticul de cancer în ultimii cinci ani. Din totalul acestor persoane, aproape 5% sunt copii.

Cancerul la copii: Principalele cauze

“Nu cunoaștem încă majoritatea cauzelor care duc la dignosticul de cancer pediatric, dar, din ceea ce știm până acum, putem vorbi despre două cauze majore – factori genetici și cei de mediu”, explică Prof. Dr. Inci Ayan, oncolog pediatru cu 30 de ani experiență în cadrul clinicilor ACIBADEM.

Medicul spune că, în primul rând, este vorba de bolile genetice (congenitale sau ereditare). Din acest motiv este foarte important să cunoaștem istoricul întregii familii. Aşadar, dacă au existat cazuri de cancer în familie este nevoie de screeninguri periodice pentru a preveni un eventual cancer la copil.

„Apoi, la factorii de mediu, avem în primul rând anumite virusuri care sunt asociate cu cancerul. Hepatita B și C, virusul Epstein Barr, virusul HPV. Un alt factor îl reprezintă radiațiile. Fie că vin din mediu, fie că vin în urma unui tratament cu radiații la care copilul este supus, pot declanșa un cancer pediatric”, mai spune Prof. Dr. Inci Ayan.

Medicul oncolog precizează că substanțele chimice joacă și ele un rol.

„De exemplu, anumite medicamente pe care mama le ia în timpul sarcinii cresc riscul apariției cancerului oricând în timpul vieții copilului, nu neapărat imediat după naștere. Atenție și la insecticide sau la substanțele chimice cu care sunt tratate legumele și fructele pe care le consumăm. Leucemiile la copii de exemplu sunt foarte des asociate cu ingestia acestui tip de substanțe chimice. Poluarea, inclusiv cea asociată cu utilizarea tehnologiei de ultimă generație (telefoane, tablete) poate crește frecvența cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame)”, a explica Prof. Dr. Inci Ayan.

Cancerul la copii: Tratamente

Extrem de multe îmbunătățiri ale terapiilor oncologice destinate tipurilor de cancer diagnosticate la copii au apărut în ultimii 40 de ani.

Vestea bună este că a crescut și rata de supraviețuire în cazul cancerului la copii.

“Acum, tratăm cu succes mai bine de 60% din cazurile de cancer pediatric (raportat la toate tipurile și indiferent de stadiul în care a fost diagnosticată boala). Dar, rata de succes crește până la 90% în cazurile de cancer cu diagnostic precoce, mai ales în cazul limfoamelor, tumorilor renale sau altor tipuri de tumori solide, dar dacă boala este prea răspândită, în stadiu avansat, rata de succes scade, din păcate, la 10% chiar dacă se aplică metode agresive de tratament”, mai spune medicul oncolog.

Creşterea ratei de vindecare a fost posibilă datorită abordărilor multidisciplinare.

Cancerul la copii: Chimioterapia și radioterapia

În plus, se remarcă şi o scădere impresionantă a efectelor adverse pe care le pot avea chimioterapia și radioterapia.

“Dacă monitorizăm regulat funcțiile cardiacă, renală și evaluăm periodic pacienții oncologici din punct de vedere neurologic, atunci avem o imagine completă a stării de sănătate și putem adapta terapiile în funcție de potențialele efecte colaterale pe care le au în organism”, mai afirmă medicul oncolog.

Conform acestuia, viitorul aparține terapiilor personalizate. Acestea țin cont de caracteristicile genetice ale fiecărui tip de tumoare.

Cancerul la copii: Recomandări pentru părinţi

În condiţiile în care a crescut numărul de copii care suferă de cancer, medicii recomandă părinților să nu rateze vizita anuală la medic şi programele destinate evaluării sănătății celor mici.

Lista de teste recomandate de ACIBADEM pentru copii: examenul pediatric, examenul oftalmologic, evaluarea ORL, stomatologică și radiologică, la indicația medicului.

Programele destinate evaluării sănătății: analize de sânge precum glucoza, sumarul de urină, colesterolul, examenul parazitologic și HBsAg (antigenul pentru virusul hepatitei B).

“Iar dacă vrem să facem ceva să prevenim cancerul, trebuie să ne gândim la cauze. Care sunt cauzele care duc la cancer? Care sunt factorii pe care îi putem evita? Trebuie evitate infecțiile. Cum? O cale este cea a vaccinării. Vaccinul contra hepatitei B trebuie făcut imediat după naștere. Cel pentru HPV, la vârsta de 12 ani. Și normele de igienă ne ajută să prevenim infecțiile. Un sistem imunitar puternic este cel care ne apără de boli. Infecțiile și alergenii obosesc sistemul imunitar și el nu mai poate lupta împotriva cancerului. Părinții trebuie fie foarte atenți la stare de sănătate a copiilor și, bineînțeles, la alimentație”, a încheiat Prof. dr. Inci Ayan.

Citeşte şi Vaccinul anticancer poate deveni realitate în curând

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Tot ce trebuie să ştii despre cancerul la copii: cauze, tratamente şi moduri de prevenire

  1. Pingback: Cele mai periculoase tipuri de cancer | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.