Vaccin anticancer

Vaccinul anticancer poate deveni realitate în curând

11.09.2018

Cancerul omoară anual sute de mii de oameni la nivel mondial. Şi în acest context, oamenii de ştiinţă se străduiesc să găsească noi tratamente sau modalităţi prin care cancerul să fie prevenit. Cancerul de piele sau melanomul afectează un număr mare de persoane. Mai exact, o persoană din 100 face melanom la un moment dat, de-a lungul vieţii.

Şi, în acest context, oamenii de ştiinţă au dezvoltat un nou vaccin anticancer care – în combinaţie cu terapiile existente – nu doar tratează melanomul agresiv, dar reuşeşte să prevină reapariţia acestuia.

Vaccin anticancer – Rezultatele studiului

Cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare Scripps din San Diego, California, au colaborat cu experți din alte institute de cercetare pentru a dezvolta un vaccin care să fie eficient împotriva melanomului, atunci când este administrat împreună cu alte terapii.

Potrivit profesorului Dale Boger, care a coordonat cercetarea sa cu laureatul Nobel, Bruce Beutler, „această co-terapie a avut un răspuns complet – un răspuns curativ – în tratamentul melanomului”.

Rezultatele promițătoare ale studiului au fost publicate într-un document de studiu din revista PNAS.

Vaccin anticancer – Tratamentul testat pe şoareci

Cercetatorii au testat trei opțiuni de terapie diferite pe şoareci care sufereau de o formă agresivă de cancer de piele. Toți șoarecii au primit un tip de imunoterapie cunoscut sub numele de anti-PD-L1. În plus față de aceste tratamente, au primit şi diferite variante de vaccin anticancer.

Profesorul Boger și echipa sa de cercetători au împărțit șoarecii în trei grupuri: un grup a primit vaccinul împotriva cancerului, un alt grup a primit vaccinul plus o moleculă numită Diprovocim, iar al treilea grup, vaccinul împotriva cancerului și un alt adjuvant: o substanță cunoscută ca alum sau alaun.

Cercetătorii au descoperit că opt șoareci care au primit vaccinul anticancer plus tratament Diprovocim, în plus faţă de terapia anti-PD-L1, au avut o rată de supravieţuire de 100%, în aproximativ 54 de zile.

În comparație, rozătoarele care au primit imunoterapia și doar vaccinul nu au supraviețuit. Cei care au primit tratamentul anti-PD-L1 plus vaccinul cu alum au avut rată de supraviețuire de 25%, în aceeași perioadă.

„A fost interesant să vedem că vaccinul funcţionează simultan cu o imunoterapie împotriva cancerului”, a declarat Dale Boger.

Acest lucru, totuși, nu este singurul motiv pentru care cercetătorii au fost încântați. Vaccinul experimental are un alt efect pozitiv. Este vorba de protecția organismului împotriva recurenței tumorale.

Vaccin anticancer – Ce urmează în viitor?

Pe viitor, cercetătorii doresc să continue să experimenteze acest vaccin anticancer și să confirme dacă este eficient şi atunci când se administrează împreună cu alte tipuri de tratamente împotriva cancerului.

Citeşte şi Virusul West Nile: 166 de cazuri confirmate în România

 

 

 

Citiți și despre: