Virusul West Nile

Virusul West Nile: 166 de cazuri confirmate în România

10.09.2018

În România, au fost confirmate 166 cazuri de meningite sau meningo – encefalite cauzate de infecția cu virusul West Nile. Dintre persoanele care au fost infectate, 17 au murit. Anunţul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii, în urma datelor oferite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

Pacienţii care au murit prezentau co-morbidități. Din numărul total al deceselor şase s-au înregistrat în capitală, trei în județul Iași, două în județul Olt și câte unul în județele Constanța, Galați, Covasna, Dolj, Dâmbovița și Teleorman.

Virusul West Nile: Cum se transmite?

Virusul West Nile este transmis de mai multe specii de ţânţari.

„Vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră sunt reprezentați de mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban cât și în cel rural.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au explicat că perioada ploioasă a îngreunat distrugerea țânțarilor. La acest lucru se adaugă şi deficiențele în aplicarea măsurilor de control a răspândirii ţânţarilor, precum şi lipsa măsurilor de protecție personală.

Astfel, aceştia spun că este necesar ca oamenii să ia măsuri pentru a preîntâmpina răspândirea ţânţarilor.

„Este de dorit ca și populația să ia măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor”, conform sursei citate.

Virusul West Nile: Campanie de informare publică

Ministerul Sănătăţii mai anunţă că Direcțiile Judeţene de Sănătate Publică urmează să lanseze o campanie de informare a românilor cu privire la măsurile de care este nevoie pentru ca populaţia să prevină infectarea cu virusul West Nile.

Este important de menţionat şi că infecția cu virusul West Nile nu se poate transmite de la om la om. Acest virus se transmite doar prin înțepătură de țânțar.

Recomandări pentru populaţie

  • utilizarea mijloacelor de protecție pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor
  • protecția tegumentelor
  • folosirea de substanţe repelente
  • instalarea de plase de tânţari la ferestre şi uşi

Citeşte şi Campanie împotriva vaccinării copiilor. Reacţia Ministerului Sănătăţii, UNICEF şi OMS

 

 

Citiți și despre: