Stiri: Sanatate

Pfizer BioNTech

Când se face vaccinul antigripal?

24.09.2019

Când se face vaccinul antigripal? Ministerul Sănătății anunță că începe campania de vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2019-2020. Vaccinarea personalului medical a început deja, urmând ca populația să fie vaccinată după jumătatea lunii octombrie.

Când se face vaccinul antigripal? 1.500.000 de doze de vaccin

Anul acesta, Ministerul Sănătății a cumpărat un număr de 1.500.000 doze de vaccin gripal. Numărul este cu aproximativ 200 000 mai mult față de anul trecut. Astfel, urmează să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Când se face vaccinul antigripal? Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi. Aceasta vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Vor fi vaccinate următoarele categorii de români:

  • persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire
  • persoane cu vârsta peste 65 de ani
  • persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice
  • copii şi bătrâni instituţionalizaţi
  • personal medical
  • gravide

Vaccinarea personalului medical

Primele 50 000 de doze de vaccin antigripal au ajuns deja în teritoriu. Acestea sunt folosite pentru imunizarea personalului medical.

Când se face vaccinul antigripal? Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie începe din a doua jumătate a lunii octombrie

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin. Atunci va începe și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

„În ultimii doi ani am făcut pași importanți pentru îmbunătățirea activității de vaccinare. Campaniile de vaccinare și informare „door-to door” pentru vaccinarea antirujeolă au dus la creșterea numărului de copii vaccinați în zonele defavorizate unde s-au derulat. Anul acesta primim finanțare europeană pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creșterea gradului de vaccinare în România. Iar în această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătăţii mai precizează că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă.

Citește și Ministerul Sănătății suspendă exportul paralel de medicamente. De ce s-a luat această decizie?