Stiri: Social

Atentionare meteo 19-21 iulie 2021

Caniculă în România 2019: Anunț de ultimă oră de la meteo

02.07.2019

Caniculă în România 2019. Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteo de caniculă și un cod galben de instabilitate meteo accentuată. Informarea meteorologică de caniculă este valabilă în perioada 2 iunie, ora 12:00 – 4 iulie, ora 10:00.

Caniculă în România 2019. Fenomenele vizate:

  • disconfort termic accentuat și caniculă
  • manifestări de instabilitate atmosferică

Caniculă în România 2019. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități

Astfel, începând de marți, 2 iulie, vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat în cea mai mare parte a țării, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar în zonele de câmpie și podiș se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35 – 37 de grade.

Caniculă în România 2019. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere

De asemenea, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, îndeosebi după-amiaza și în prima parte a nopții în nordul, nord-estul și local în centrul țării, unde vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20 – 25 l/mp și izolat 35 – 40 l/mp.

Caniculă în România 2019. Vremea în următoarele zile

Miercuri, 03 iulie, manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată se vor semnala după-amiaza și noaptea, la început în nord-est și în centru, precum și în zonele montane și submontane, apoi cu precădere în sud și sud-est.

În regiunile sudice, în după-amiaza zilei de miercuri, va persista vremea călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării și disconfortul termic se va menține accentuat.

Caniculă în România 2019. Cod galben

Totodată, în perioada 2 iulie, ora 12:00 – 2 iulie ora 23:00, județele din nordul țării sunt sub cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În perioada menționată, în cea mai mare parte a Moldovei, în Maramureș, nordul Crișanei și local în Transilvania, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări temporar puternice ale vântului, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40 – 50 l/mp.

Citește și Agenția de turism online eSky are planuri mari pentru 2019