Saptamana Verde 2020

Cârnații de Pleșcoi, recunoscuți la nivel european

06.10.2019

Carnații de Pleșcoi. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 27 septembrie 2019, în cadrul căruia „Cârnații de Pleșcoi” (IGP) au fost înregistrați ca produs de Indicație Geografică Protejată.

Cârnații de Pleșcoi. Nu a fost depusă nicio declarație de opoziție

Potrivit procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declarație de opoziție.

Așadar, conform termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul „Cârnații de Pleșcoi” (IGP) dobândește denumirea de indicație geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019.

Asociația pentru promovarea cârnaților de Pleșcoi

Asociația pentru promovarea cârnaților de Pleșcoi, înființată în anul 2009, a cerut protecția la nivel european. Acest lucru a fost făcut din dorința de a duce mai departe tradiția și de a păstra gustul autentic al cârnaților de Pleșcoi.

Cârnații de Pleșcoi. Rețeta

Cârnații de Pleșcoi sunt un produs tradițional, specific judeţului Buzău. Preparați din carne de oaie, condimentați cu ardei iute și puțin usturoi, acești cârnați au apărut în urmă cu 2000 — 2500 de ani.

Modul de preparare este unul diferit. După ce carnea de oaie este curățată de pe oase, într-un ceaun, se fierb oasele și cu zeama rezultată se frământă carnea tocată. Se adaugă și:

  • usturoi
  • cimbru
  • ardei iute tocat

Cârnații vor fi uscați și afumați

Compoziția se lasă să stea 1-2 ore, după care se face o ultimă condimentare. Cu această compoziție vor fi umplute mațele de oaie. După aceea, cârnații vor fi uscați și afumați.

Citește și Scrumbia de Dunăre afumată, recunoscută la nivel european

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Cârnații de Pleșcoi, recunoscuți la nivel european

  1. Pingback: Telemeaua de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.