Cât costă să construiești o casă în 2021? Ca efect al izolării din perioada stării de urgență de anul trecut, interesul pentru cumpărarea sau construirea unei case este în creştere. Recenta pandemie de coronavirus a avut un impact şi asupra preferinţelor noastre imobiliare, mai ales după perioada stării de urgenţă, când ne-am dat seama cât de important este spațiul în care locuim. Ca urmare, interesul pentru cumpărarea sau construirea unei case este în creştere. Conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, de exemplu, în luna februarie a anului curent, numărul caselor şi terenurilor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare este mai mare faţă de perioada similară din 2020, o creştere similară existând şi comparativ cu luna ianuarie 2021.
Așadar, pe fondul pandemiei generate de coronavirus, interesul românilor pentru case a crescut considerabil. În acest context, este firesc să ne punem întrebarea: este mai ieftin să cumperi o casă gata făcută sau să construieşti una?
Pe fondul pandemiei generate de coronavirus, interesul românilor pentru case a crescut considerabil
Cât costă o casă?
Potrivit datelor Imobiliare.ro, în ianuarie 2021, prețul mediu solicitat pentru o casă sau vilă finalizată era de 1.500 de euro pe metru pătrat în București, 1.133 de euro pe metru pătrat în Brașov, 1.638 de euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, 1.238 de euro pe metru pătrat în Constanța, 1.099 de euro pe metru pătrat în Timișoara și, respectiv, 917 euro pe metru pătrat în Iași.
În plus, apartamentele și casele s-ar putea scumpi în următoarea perioadă în contextul în care preţurile materialelor de construcții au crescut şi ele. Un studiu realizat de Roland Berge arată că piaţa materialelor de construcţii din România este estimată la 4 miliarde de euro.
Cât costă să construiești o casă în 2021? Prețul mediu pentru o casă sau vilă finalizată este cuprins între 900 şi 1.600 de euro
Conform Remax prețurile caselor și terenurilor ar putea crește în 2021. Potrivit unui studiu realizat de compania imobiliară, preţurile la case şi terenuri ar putea creşte în acest an cu până la 10%. O companie de anunţuri imobiliare, Titirez, estimează că vilele şi casele au, la ora actuală, un preţ situat în jurul valorii de 1.300 de euro pe metru pătrat.
Cât costă să construiești o casă?
În ceea ce priveşte preţurile de construcţie ale unei case, acestea diferă în funcţie de locaţie, de materialele folosite şi de tipul de casă sau de volumul şi de complexitatea lucrării.
Cât costă să construiești o casă în 2021? Preţul construirii unei case diferă în funcţie de localizarea terenului, de materialele folosite şi de tipul de casă sau de volumul şi complexitatea lucrării
Conform Adi Construct SRL, preţurile de construcție pentru o casă la roşu cu materiale incluse în preţ este cuprins între 230 şi 290 euro pe metru pătrat. Pentru o casă la cheie cu materialele incluse, costurile sunt de 410 – 510 euro/mp, iar pentru construcţia unei vile la gri cu materiale incluse, preţurile variază între 320 – 400 euro/mp.
În plus, înainte de demararea construirii unei vile, trebuie ţinut cont de o serie de detalii, printre care se numără localizarea terenului, suprafaţa casei, tipul şi calitatea materialelor de construcţie, precum şi accesul la facilităţi (apă, canalizare, curent, gaze).
Potrivit construiesteieftin.ro, platformă specializată în construcţie, preţurile unei case variază între 350 şi 750 euro pe metru pătrat construit.
Cât costă să construiești o casă în 2021? Documentele necesare construcţiei unei case
În bugetul pentru ridicarea unei case trebuie incluse nu doar costurile de construcție propriu-zise, ci și o serie de cheltuieli legate de obținerea autorizației (inclusiv documentație tehnică). Aceste costuri se ridică la aproximativ 5% din valoarea totală a întregii investiții.
Costul documentelor necesare pentru construcţia unei case ajung la 5% din valoarea totală a întregii investiții.
Cât costă să construiești o casă în 2021? Costul terenului
O altă componentă importantă a prețului casei este costul terenului. Acesta variază în funcţie de zona țării sau orașul în care se găsește, localizarea exactă a proprietății – dacă se află în extravilan sau în intravilan, la ce distanță față de centrul orașului sau alte obiective de interes – precum și de accesul la utilități.
Prețul mediu pentru un metru pătrat de teren extravilan în București poate ajunge până la 94 de euro, potrivit imobiliare.ro. În restul ţării, preţurile terenurilor sunt mai mici, pornind de la un nivel de sub 10 euro, însă pot ajunge şi la 30-50 de euro în oraşe.
Prețul mediu pentru un metru pătrat de teren extravilan în București poate ajunge până la 94 de euro
Materialele necesare
În ceea ce priveşte materialele folosite, cei care vor să îşi construiască o casă au de ales între două variante. Ei pot apela la o firmă specializată sau pot efectua construcţia în regie proprie. Cu toate că în cazul lucrărilor făcute în regie proprie preţul este mai mic, la acestea se adaugă şi costul şi efortul depus pentru comandarea materialelor, asigurarea transportului, supraveghera lucrărilor şi a echipei de muncitori.
Piaţa materialelor de construcţii din România a crescut în medie în ultimii ani cu aproximativ 9% pe an. Previziunile făcute de compania de consultanţă arată o revenire a creşterii sectorului ori în 2021, într-un scenariu pozitiv, ori din 2022. Astfel, scenariile evoluţiei sectorului materialelor de construcţii includ în varianta optimistă o revenire la rate de creştere similare cu cele dinainte de pandemie după 2021, iar în varianta pesimistă o stagnare în 2021 şi o revenire pe creştere mai lentă (5%) începând cu 2022.
Piaţa materialelor de construcţii din România a crescut în medie în ultimii ani cu aproximativ 9%.
După o perioadă în care am petrecut mult timp în casă, când vine vorba de locuinţe, aspiraţiile s-au schimbat destul de mult. Aşadar, în urma contextului actual, a crescut interesul românilor pentru case individuale şi pentru case cu grădină mai mare. Specialiştii spun că nevoia de a locui într-o casă cu curte este una justificată. În plus, cererea pentru acest tip de proprietăţi va continua să crească.
Citește și Preţul apartamentelor în 2021