Stiri: Sanatate

Cata sare putem consuma pe zi Cata sare trebuie sa mancam pe zi De ce avem nevoie de sare

Câtă sare putem consuma pe zi?

19.08.2019

Câtă sare putem consuma pe zi? Câtă sare trebuie să mâncăm pe zi? De ce avem nevoie de sare? Aceste trei întrebări ni le punem cu toții, la un moment dat în viață, în contextul în care destul de des auzim că trebuie să limităm consumul zilnic de sare și că excesul de sare ne poate dauna grav sănătății.

Câtă sare trebuie să mâncăm pe zi? Avem nevoie de o cantitate extrem de mică de sodiu

Așadar, organismul uman are nevoie de o cantitate extrem de mică de sodiu pentru a funcționa corect, iar aceasta se găsește, de obicei, în sare (clorură de sodiu). Însă, în prezent, majoritatea oamenilor consumă mult prea multă sare, ceea ce crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Câtă sare putem consuma pe zi? Probleme

Profesioniștii din domeniul sănătății încearcă să abordeze această problemă de zeci de ani, însă se confruntă cu mai multe bariere, inclusiv cercetări privind nivelurile sigure ale consumului de sare.

Dar cele mai recente cercetări indică faptul că aportul de sare ar trebui redus chiar mai mult decât recomandările actuale.

De ce avem nevoie de sare? Recomandările OMS: Sub 5 grame de sare pe zi

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă oamenilor să consume mai puțin de 5 grame de sare pe zi. Cu toate acestea, consumul global mediu de sare este de 10 grame pe zi.

Consumul excesiv de sare crește tensiunea arterială, ceea ce crește riscul de atacuri de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

Câtă sare putem consuma pe zi? Câtă sare trebuie să mâncăm pe zi? De ce avem nevoie de sare?  Bolile cardiovasculare

Multe studii arată o relație liniară între aportul de sare și bolile cardiovasculare: pe măsură ce aportul de sare crește, riscul de boli cardiovasculare și moarte prematură crește, de asemenea.

Prin urmare, mesajul transmis de specialiștii în sănătate publică este clar: reducerea nivelul de sare consumat zilnic salvează vieți.

O reducere treptată a aportului de sare la nivel mondial, așa cum recomandă OMS, rămâne o strategie realizabilă, accesibilă, eficientă și importantă pentru a preveni bolile cardiovasculare și moartea prematură în întreaga lume.

Citește și Salinele din România și beneficiile pentru sănătate