În fiecare an, peste 1,6 milioane de persoane aleg să viziteze salinele țării noastre. În România există destul de multe saline, iar numeroși români au început să fie din ce în ce mai conștienți de beneficiile pe care o cură la salină le poate avea atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru cea a copiilor noștri. Așadar, care sunt cele mai frumoase saline din România și care sunt motivele pentru care ar trebui să le vizităm cel puțin o dată pe an?
De-a lungul timpului, în țara noastră, au fost în funcțiune zeci de saline din care se extrăgea sarea. Din păcate, multe dintre ele au fost închise sau abandonate, însă există și o serie de saline care s-au dezvoltat în continuare ca centre turistice. În plus, în jurul acestora s-au dezvoltat și baze de tratament.
Per total, în fiecare an, peste 1,6 milioane de persoane aleg să viziteze salinele țării noastre. Mare parte din acești turiști sunt străini.
Majoritatea salinelor din România sunt administrate de Salrom – Compania Națională a Sării.
În anul 2017, numărul de vizite turistice în salinele Salrom a fost de 1,6 milioane. Acest număr este în creștere cu aproape 6% față de anul 2016.
Salrom nu a publicat datele pentru 2018, însă compania a anunțat că în 2018 Salina Turda a avut un număr record de turiști. Per total, s-au înregistrat 690.000 de turiști, în timp ce în 2017 Salina Turda a fost vizitată de 620.000 de persoane. Din acest număr, 35% sunt turiști străini.
Cele mai importante saline
Salina Turda
Salina Turda, județul Cluj, este una dintre cele mai populare saline din țară. Anual, aceasta este vizitată de zeci de mii de turiști. De asemenea, Salina Turda este recunoscută și la nivel internațional.
Salina Slănic Prahova
Salina Slănic Prahova, județul Prahova, are peste 50.000 de metri pătrați, fiind situată la o adâncime de 200 de metri.
Salina Slănic Prahova, județul Prahova, are peste 50.000 de metri pătrați
Salina are și un loc de joacă pentru cei mici, un teren de tenis și o pistă de carting. De asemenea, aceasta cuprinde și terenuri de volei, handbal, tenis sau minifotbal.
Salina Târgu Ocna
Salina Târgu Ocna, județul Bacău, are o suprafață de peste 13.000 de metri pătrați, fiind situată la o adâncime de 240 de metri.
Salina deține o adevărată bază de agrement compusă din pistă de karting, terenuri de minifotbal, baschet, tenis de câmp, tenis de masă sau biliard, precum și locuri de joacă pentru copii.
Salina Praid
Salina Praid, județul Harghita, este, de fapt, o adevărată bază de tratament. Situată la o adâncime de 120 de metri, salina are în fiecare an aproximativ 400.000 de turiști.
Salina include multe locuri de joacă pentru copii și o biserică. De asemenea, în Salina Praid a fost deschis primul parc de aventură din România: Club Aventura.
În Salina Praid a fost deschis primul parc de aventură din România: Club Aventura
Salina de la Ocnele Mari
Salina de la Ocnele Mari, județul Vâlcea, a fost deschisă în urmă cu 10 ani. Aceasta deține o bază de agrement cu terenuri de fotbal, volei, handbal, tenis sau badminton. La acestea se adaugă și un loc de joacă.
Pentru ce afecțiuni este indicat să mergem la salină
Speleoterapia sau salinoterapia este apreciată încă din cele mai vechi timpuri. Astfel, s-a constatat că aerosolii cu sare aduc multe beneficii sănătății noastre.
În pricipal, terapia cu aerosoli în salină aduce beneficii căilor respiratorii atât cele superioare – gură, nas și faringe, cât și asupra căilor respiratorii inferioare: laringe, bronhii, bronhiole sau alveole pulmonare.
Terapia cu aerosoli în salină aduce beneficii căilor respiratorii
La acestea se adaugă și terapia pentru alte probleme medicale, precum sunt insomniile, stresul sau anxietatea, nevroza, oboseala cronică și diferite alergii.
De asemenea, curele în salină sunt extrem de folositoare pentru persoanele care suferă de astm.
Printre afecțiunile care se pot trata printr-o cură în salină se numără bronșita, pneumoconioza, traheobronșita cronică, rinita cronică, sinuzita, bisinoza, amigdalita, insuficiența respiratorie restrictivă sau emfizemul pulmonar.
Contraindicații saline
Trebuie să știți că o cură în salină este contraindicată în cazul următoarelor afecțiuni: tuberculoză pulmonară, boli infecto-contagioase, hipertensiune arterială, boala Basedow, cardiopatie cronică ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angină pectorală, epilepsie, claustrofobie, status asmaticus sau sarcină avansată.
Este indicat ca persoanele care au peste 65 de ani și copii care nu au împlinit 3 ani să meargă la salină doar la recomandarea medicului
Perioada în care este recomandată o cură la salină diferă în funcție de boala de care suferiți. În special, este indicat ca această cură să fie recomandată de un medic, care vă poate specifica și cât trebuie să stați în salină.
În general, ședințele în salină trebuie să fie de 30 – 60 de minute pe zi.
Lista salinelor din România – program de vizitare
Salina Turda, județul Cluj – poate fi vizitată zilnic între 09:00 – 17:00
Salina Praid, județul Harghita – poate fi vizitată zilnic între orele 08:00 – 18.50
Salina Târgu Ocna, județul Bacău – poate fi vizitată zilnic între orele 07:00 – 14:00
Salina Cacica, județul Suceava – poate fi vizitată zilnic între orele 09:00 – 17:00
Salina Slănic Prahova, județul Prahova – poate fi vizitată în zilele de miercuri, joi și vineri, între orele 08:00 – 14:30 și sâmbătă, duminică între orele 08:30 – 15:00
Salina Ocnele Mari, județul Vâlcea – poate fi vizitată zilnic între orele 07:00 – 14:00
Salina Ocna Dej, județul Cluj – poate fi vizitată doar cu programare de luni până vineri între orele 09:00 – 11:00
Salina Ocna Mureș, județul Mureș – nu poate fi vizitată întrucât galeriile s-au prăbușit
Salina Ocna Șugatag, județul Maramureș – încă din anul 1950, ocnele au fost închise, iar pe locul lor s-au format lacuri sărate.
Salina Ocna Sibiului, județul Sibiu – după închiderea minelor, salinele s-au prăbușit, iar în locul lor au apărut actualele lacuri.
Citește și Medicina alternativă și complementară – Riscuri și avantaje