Sanatate

Legea suplimentelor alimentare.

Medicina alternativă și complementară – Riscuri și avantaje

01.04.2019

Cele mai mari dezavantaje ale medicinei neconvenționale vin din faptul că eficiența sau posibile efecte adverse nu se pot testa. Medicina alternativă, medicina complementară sau medicină neconvențională include metode de diagnostic și tratament care se află în afara medicinei convenționale. Mai exact, aceasta cuprinde terapiile naturiste, terapiile prin atingere și terapiile prin mișcare.

Terapiile naturiste

Terapiile naturiste se folosesc încă din Antichitate. Acestea reprezintă un ansamblu de practici care utilizează remedii provenite direct din natură.

În această categorie sunt incluse terapii precum fitoterapia – terapia cu ceaiuri, terapia cu plante aromate (aromoterapia), terapia cu uleiuri (oleoterapia), terapia cu muguri de plante (gemoterapia), apiterapia, mineraloterapia (argiloterapia, terapia cu cărbuni), terapia cu insecte, terapia cu factori naturali (balneoterapia), dietoterapia (oligoterapia, dieta cu suplimente nutritive, dieta vegetariană), terapia radiantă (radioterapia, magnetoterapia, cristaloterapia), terapia energetică (acupunctura, bioenergoterapia, terapia prin biorezonanță) și psihoterapia (hipnoterapia, meditația).

Terapiile prin atingere

Terapiile prin atingere includ metode de restabilire a sănătății organismului prin diverse acțiuni exercitate asupra corpului uman. Aici sunt incluse osteopatia, chiropractica, terapia Reiki, masajul, reflexoterapia, terapia Mézières, terapia Feldenkrais, terapia Alexander, terapia Trager și terapia Bowen.

Terapiile prin mișcare

Terapiile prin mișcare reprezintă practici medicale care au drept principiu de bază prevenirea și combaterea afecțiunilor prin mișcare.

Aici sunt incluse terapii precum kinetoterapia, Yoga, tai chi chuan și qi gong.

Yoga este una dintre cele mai cunoscute terapii complementare prin mișcare

Medicina alternativă nu este acceptată de oamenii de știință

Cu toate că este larg răspândită la nivel mondial, medicina alternativă nu este acceptată de oamenii de știință din domeniul medical. Principalul motiv este următorul: eficiența terapiilor nu a fost testată folosind metode științifice.

Unii medici afirmă că terapiile complementare nu au niciun efect și că persoanele care cred că aceste terapii îi ajută ține doar de efectul placebo. De asemenea, există și o categorie de doctori care spun că terapiile alternative sunt periculoase, întrucât, de obicei, cei care aleg astfel de tratamente renunță la medicina convențională.

Principala critică adusă medicinii complementare este că eficiența ei nu a fost testată folosind metode științifice

Eficacitate și efecte adverse

Multe persoane consideră că valoarea unei terapii este determinată de eficacitatea ei. Așadar, un tratament mai eficace este mai bun decât unul mai puțin eficient. Alte persoane sunt de părere că siguranța unui tratament contează. Astfel, dacă un medicament are mai puține efecte adverse este mai bun decât o terapie care are mai multe efecte secundare.

Aceste afirmații par a fi logice, însă ele pot fi înșelătoare. Motivul este simplu: lucrurile sunt mai complicate atunci când vorbim despre boli și tratamente.

Prin urmare, unele tratamente pot provoca efecte secundare extrem de grave, însă reprezintă singura modalitate de tratament. În acest caz putem da exemplu chimioterapia. Aceasta duce la apariția unor probleme medicale cumplite, însă salvează viața pacienților cu cancer.

Unele tratamente pot provoca efecte secundare extrem de grave, însă reprezintă singura modalitate de tratament.

În schimb alte tratamente pot să nu aibă efecte adverse, însă nu au niciun efect. Spre exemplu, terapia cu cristale nu are niciun efect secundar, însă nici nu ne vindecă de boli.

Echilibru dintre eficacitate și siguranță

Pentru a determina valoarea reală a unui tratament, trebuie să luăm în considerare eficacitatea sa și siguranța acestuia. Evident, trebuie să ne uităm la echilibrul celor doi factori.

Atunci când un medicament este lansat pe piață, acesta a fost testat temeinic în ceea ce privește eficacitatea lui. Prin urmare, putem fi destul de siguri că are efectul dorit. Însă, inițial știm puține lucruri despre siguranța sa, adică nu știm toate efectele secundare pe care acesta le are.

Pentru a afla efectele adverse, medicamentele sunt monitorizate și după ce au fost lansate pe piață pentru a se afla reacțiile adverse în timp ce sunt utilizate în practica de rutină. În cazul în care tratamentul ar ridica probleme grave, acesta poate fi retras de pe piață.

Eficiența și siguranța terapiilor alternative nu sunt cunoscute

Din păcate, acest lucru se aplică doar medicinei convenționale. În medicina alternativă lucrurile sunt diferite, uneori dramatic diferite. Deoarece valoarea oricărei terapii este determinată de echilibrul risc / beneficiu, ar fi bine să cunoaștem eficacitatea și siguranța terapiilor alternative. Cu toate acestea, nu avem acces la astfel de informații.

Terapiile alternative nu au fost testate în ceea ce privește eficacitatea înainte de a intra pe piață.

Terapiile alternative nu au fost testate în ceea ce privește eficacitatea înainte de a intra pe piață. De obicei, acestea erau folosite cu mult înainte de acordarea licențelor și de reglementarea medicamentelor. În consecință, avem puține date sau doar cunoștințe incomplete despre eficacitatea lor.

În ceea ce privește siguranța, lucrurile stau și mai rău. Nu există o supraveghere a acestor terapii alternative și tot ce știm despre riscurile lor nu are un caracter științific.

În cadrul terapiilor complementare nu există o supraveghere a efectelor pe termen lung

Rezultă că orice încercare de a evalua un echilibru risc / beneficiu al terapiilor alternative este problematică.

Pe de altă parte, susținătorii medicinei alternative spun că o astfel de discuție este alarmistă, în condițiile în care multe terapii complementare au avut rezultate bune.

Citește și Tratamente homeopate, argumente pro şi contra