Tratamente homeopate

Tratamente homeopate, argumente pro şi contra

01.11.2018

Cât de eficientă este medicina homeopată?Deşi de multe ori homeopatia este confundată cu medicina naturistă, există o mare diferenţă între cele două metode de terapie. Homeopatia reprezintă o formă a medicinei alternative, în care medicii administrează pacienţilor medicamente care deţin o parte extrem de mică din substanţa activă, acestea fiind extrem de diluate.

În ţara noastră, tratamentele homeopate deţin acelaşi statut legal ca cel al medicamentelor. Acestea sunt reglementate prin Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Aşadar, medicamentele homeopate urmează acelaşi parcurs de la obţinerea autorizaţiei de punere pe piaţă până la eliberarea către pacient, ca orice alt medicament.

Tratamentele homeopate deţin, în România, acelaşi statut legal ca cel al medicamentelor

Când vine însă vorba de eficienţa acestor tratamente, părerile sunt împărţite. Pe de o parte, există o serie de medici care afirmă că efectele lor sunt chiar mai bune decât cele ale medicamentelor tradiţionale şi, pe de altă parte, unii cercetători afirmă că eficienţa acestora este la fel de bună ca şi cea a tratamentelor placebo.

Tratamente homeopate: Ce spun susţinătorii medicinei homeopate?

Homeopatia este o formă de tratament pe care peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume o folosesc pentru a trata atât afecțiunile medicale cronice, cât şi pe cele acute. Susţinătorii acestor tratamente spun că o substanţă activă administrată în cantităţi mici are aceleaşi efecte şi poate vindeca aceleaşi boli ca un medicament tradiţional administrat în cantităţi mari.

Teoria promovată de homeopatie a fost enunţată în anul 1796 de către medicul Samuel Hahnemann. După aceea, în anul 1810, acesta şi-a extins teoria. Mai exact, medicul, în lucrarea sa numită „Organon der Heilkuns”, arată cum, în urma unor experimente realizate pe oameni sănătoşi, diverse substanţe pot induce simptome asemănătoare cu cele avute de persoane care suferă de diverse afecţiuni.

Teoria promovată de homeopatie a fost enunţată în anul 1726

Mai exact, homeopatia se ocupă cu tratamentul afecţiunilor prin stimularea capacităţii de vindecare a omului. Prin natura sa holistică, homeopatia tratează fiecare persoană ca fiind unică, atât corpul, mintea, spiritul şi emoţiile fiind luate în calcul în tratarea şi prevenirea afecţiunilor.

Luând în considerare toți acești factori, un homeopat va alege medicamentul cel mai potrivit pe baza simptomelor specifice ale individului și ale stării generale de sănătate. Persoana îşi va stimula, în urma tratamentului homeopat, propria capacitate de vindecare.

Tratamentele homeopate sunt sigure

Medicamentele homeopatice sunt sigure şi rareori produc efecte secundare. Acest lucru înseamnă că, atunci când este utilizat corespunzător, sub îndrumarea unui homeopat calificat, un tratament poate fi urmat de oameni de toate vârstele, inclusiv copii și femei însărcinate sau care alăptează, fără efecte negative.

Homeopatia este o metodă de tratament folosită în întreaga lume de către medici cu drept de practică.

Tratamente homeopate: Studii

Rezultatele pozitive ale homeopatiei sunt confirmate și de studii. Astfel, un studiu realizat în anul 2005, în cadrul Bristol Homeopathic Hospital, arată că 70% dintre cei 6.500 de pacienți care au urmat un tratament homeopat au prezentat o îmbunătățire a sănătății. Conform sursei citate, cu ajutorul medicamentelor homeopate s-au tratat următoarele afecţiuni: eczeme, astm, migrene, sindromul intestinului iritabil, artrită, depresie și oboseală cronică.

Un alt studiu realizat în cinci spitale din Marea Britanie indică de asemenea rezultate pozitive în tratamentul unor boli. Dintre acestea, eczema este cea mai frecventă, urmată de oboseala cronică, tulburările cauzate de menopauză sau osteoartrita.

Cu ajutorul medicamentelor homeopate s-au tratat următoarele afecţiuni: eczeme, astm, migrene, sindromul intestinului iritabil, artrită, depresie și oboseală cronică

Tratamente homeopate: Ce spun oponenţii homeopatiei

Pe de altă parte, cei care resping teoria pe care se fundamentează tratamentul homeopat afirmă că cercetările efectuate nu îndeplinesc condițiile minime de care este nevoie pentru a fi considerate științifice. Aceştia spun că tratamentele homeopate au același efect pe care îl are un tratament placebo.

Fundamentul pe care se bazează este că o substanţă atât de diluată nu are cum să aibă vreun efect terapeutic. În plus, tratamentele se produc prin diluări succesive, astfel încât este foarte probabil ca ingredientul activ nici măcar să nu se mai găsească în terapia finală.

O substanţă atât de diluată nu are cum să aibă vreun efect terapeutic

Tratamente homeopate: Amânarea tratamentului tradiţional

Oponenţii homeopatiei atrag atenţia că principala problemă nu este faptul că medicamentele homeopate ar putea să ne facă rău, ci faptul că, din cauza tendinţei de a luat aceste terapii, se amână sau se renunţă de tot la administrarea unor medicamente care ar avea efect dacă ar fi administrate la timpul potrivit.

Prin urmare, mulţi experţi din domeniul medical la nivel mondial atrag atenţia că tratamentele homeopate nu au niciun efect, iar teoria pe care se bazează nu este una ştiinţifică şi, prin urmare, nici plauzibilă.

Experții atrag atenția că teoria pe care se bazează homeopatia nu este una ştiinţifică şi, prin urmare, nici plauzibilă

Studii care susțin ineficienţa homeopatiei

National Health and Medical Research Council din Australia a realizat un studiu în care arată că tratamentele homeopate nu au efect. Mai exact, din 68 de probleme de sănătate incluse în cercetare, homeopatia nu şi-a demonstrat eficienţa pentru niciuna dintre boli.

Printre afecţiunile incluse în studiu se numără: astmul, artrita, tulburările de somn, gripa şi răceala, sindromul de oboseală cronică, eczema, malaria sau arsurile.

Pe lângă acestea, Organizația Mondială a Sănătății a emis o declaraţie prin care precizează că nu susține homeopatia în tratarea următoarelor boli: HIV, TBC, malarie, gripă sau diaree la copiii mici.

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă tratamentele homeopate în tratarea următoarelor boli: HIV, TBC, malarie, gripă și diaree la copiii mici

 

Citiți și despre:

  • Surse de energie regenerabilăSurse de energie regenerabilă Care sunt principalele surse de energie regenerabilă şi cum funcţionează ele? Surse de energie regenerabilă: Energia verde rămâne şi în 2018 una dintre cele mai dezbătute. La nivel european, în anul 2030, 32% […]
  • Sistemul medical, revoluționat de tehnologieSistemul medical, revoluționat de tehnologie Dezvoltarea medicinei: telemedicină, aplicații speciale și sisteme integrate. Inovațiile au permis, odată cu trecerea timpului, ca diferite sectoare să se dezvolte și să atingă un adevărat apogeu al […]
  • Euromaterna – unitatea medicală a viitoarelor mămiciEuromaterna – unitatea medicală a viitoarelor mămici Complexul spitalicesc investește în aparatură performantă. Euromaterna este una dintre cele mai cunoscute unități medicale din Constanța. Mămicile care vor să beneficieze de cele mai bune condiții și cei mai […]
  • Dia Medical Port, centru medical de dializă la standarde europeneDia Medical Port, centru medical de dializă la standarde europene Instituția oferă pacienților o echipă medicală de top și tehnologie de ultimă oră. România asigură terapia prin dializă pentru toți pacienții cu boală cronică de rinichi care necesită supleerea funcției […]
  • Soluţii pentru prevenirea coronavirusului la locul de muncăSoluţii pentru prevenirea coronavirusului la locul de muncă Prevenirea COVID-19 la locul de muncă. Tehnologii testate și implementate de unele companii pentru a asigura sănătatea angajaților în contextul actualei pandemii. Piaţa muncii din întreaga lume a fost complet […]

O părere la “Tratamente homeopate, argumente pro şi contra

  1. Pingback: Medicina alternativa si complementara - riscuri | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.